hirdetés

13 jelzés, hogy a kutyád igazán boldog melletted

Szénási Szimonetta

2024. március 8 - Képek: Az Én Kutyám

Ha ezeket tapasztalod, elégedetten hátradőlhetsz: jó gazdi vagy!

hirdetés

Minden kutyatartó számára fontos, hogy kedvence ne csak fizikailag, de mentálisan és lelkileg is egészséges legyen, te tudod, mik a jelei annak, ha a kutyád boldog? Összegyűjtöttük a különféle jelzéseket.

Egy roppant elégedett berni pásztor

1.) Árulkodó fülek

Bár a fülforma fajtától függően változik, általánosságban elmondható, hogy a lazán tartott, és ha alakja engedi, fejhez simuló fülek azt jelzik, hogy az eb nyugodt és elégedett. Előfordul, hogy az egyik fül az égnek mered, míg a másik kényelmesen lóg; ez is relaxált állapotot tükröz, esetleg némi kíváncsisággal párosulva. Ellenben a mereven tartott, hátracsapott fülek azt mutatják, hogy az állat feszült, ideges vagy fél.

2.) Lágy pillantás

A kutyák szeme igen beszédes. Kedvenceink az evolúciójuk során mindent megtettek, hogy minél jobb kapcsolatot alakítsanak ki velünk. Ennek egyik legmarkánsabb jele a szemük változása. A benne levő fehér sáv nem véletlenül van jelen: a velünk való még egyértelműbb kommunikációt szolgálja; így a kutya a szemével is rá tud mutatni dolgokra. Emellett a szemforma is akképp alakult, hogy minél nagyobb hatást gyakoroljon ránk. Nem véletlenül született meg a „kiskutyaszem” kifejezés. A legáltalánosabb barna szín oka is az, hogy azt találjuk a legbarátságosabbnak. Látod? Minden értünk van!

A normál méretűre nyitott szemek és a viszonylag sűrű, lassú pislogás azt jelzi, a kutyád boldog, míg a szűkre húzott, merev tekintet figyelmeztet: valami nincs rendben. Ugyanígy a túlságosan tágra nyílt szemek is jelzésértékűek, általában félelemre utalnak.

3.) Nyugodt testtartás és farok

Ha kedvenced békés, akkor az egész teste, valamint a farka is laza. A megmerevedő izmok és az égnek meredő farok viszont már jelez: figyelek, esetleg feszült, ingerült vagyok. A maga alá csapott farok, pláne reszketéssel párosulva félelemről tanúskodik.

4.) Mosolygás

A legtöbb kutya arckifejezése nyugalomban mosolygásra emlékeztet: a szájukat ilyenkor gyakran elnyitják, nyelvük lazán kilóg, pillantásuk kedves. Fontos azonban, hogy a kilógó nyelv szapora lihegéssel párosulva már stresszről, illetve túlhevültségről árulkodhat!

Ez a tacskó is mintha mosolyogna!

5.) Boldog ugrabugra

Hazajöttödre kedvenced rögtön táncba kezd, és ide-oda ugrálva köszönt? azt jelenti, boldog! örül, hogy megérkeztél, és egy kis játék sem lenne ellenére. Vagy séta, esetleg egy kiadós dögönyözés. A szeretett személyeknek, illetve a szívükhöz közel álló állatoknak is táncba kezdhet a kutya.

6.) Fenék az égnek

Ha négylábúd mellkasával a földhöz lapul, míg feneke az égnek mered, sőt, még a farka is jár hozzá, az azt jelenti, hogy a kutyád boldog, és készen áll a szórakozásra. Egy kiadós labdázás vagy frizbizés a kertben biztosan segít levezetni az energiáit!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

7.) Vidám vakkantás

A jókedvű ebek gyakran heves ugatással is a gazdi tudtára adják, mennyire elégedettek. Ám mindig vedd figyelembe a körülményeket és a kutya testbeszédét, hiszen bajt is jelezhet.

8.) Örömteli időtöltések

A legtöbb kutya imád sétálni, ahogy játszani, sőt, autózni is szeretnek. természetesen ez személyiségfüggő is, de általánosságban azt mondhatjuk, ha társad örömmel vesz részt a közös tevékenységekben, az jót jelent. Ám ha hirtelen változást tapasztalsz ezen a téren – kedvenced hirtelen érdeklődését veszti a megszokott dolgok iránt, szemmel láthatóan kedvetlen, bágyadt –, akkor valamilyen fizikai vagy lelki gond lehet a háttérben. Egyeztess róla az állatorvossal!

Imádnak játszani

9.) Jó étvágy

Az elégedett és egészséges kutyák egyik ismérve a kielégítő étvágy. Ezen a téren minden változás jelzésértékű: betegséget, de boldogtalanságot is jelezhet.

10.) Elegendő alvás

Egy kiegyensúlyozott eb életkortól és egészségi állapottól függően átlagosan napi 14-16 órát alszik. Ezen a téren is figyelni kell a hirtelen változásra, ugyanis a nyugtalan, túl kevés alvás hátterében probléma áll.

11.) Jó fiú

A boldog kutyád szépen is viselkedik: nem rombol odahaza, nem hangoskodik ok nélkül, és hozzád sem ragad úgy, mint egy matrica. Ezek leginkább a szorongó jószágokra jellemzők, és orvosi vagy tréneri segítségért kiáltanak.

Szeret melletted lenni, de nem kóros a ragaszkodása

12.) Másokkal is jól kijön

Természetesen habitus- és fajtafüggő, de egy kiegyensúlyozott kutya jól kijön a többi ebbel, ahogy az emberekkel is, de legalábbis nem lép fel támadólag, ahogy nem is retteg tőlük ok nélkül.

13.) Élvezi a simogatás

Ha kutyád boldog, akkor nem lesz ellenére egy kis szeretgetés sem a részedről. Ám ha elhúzódik a simogatás elől, vagy teste feszültté válik a kezed alatt, akkor nincs ínyére a kontaktus.

Ebből a cikkünkből megtudhatod, milyen jele vannak annak, ha kutyád bizalmatlan feléd. Érdemes elolvasni, hiszen van, hogy a gazdában nem is tudatosul, hogy valamit rosszul csinál!

alvás boldog kutya jelzések kiskutyaszemek kutya és gazdája séta szemek testbeszéd ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink