hirdetés

Bármikor érheti olyan behatás a kutyát, amitől megijedhet – a városi kutyatartásról Megyesi Eszter trénerrel beszélgettünk

Gerhát Petra

2023. szeptember 12 - Képek forrása: Megyesi Eszter, Getty Images Hungary

Kutyát tartani elsőre pofon egyszerűnek tűnhet, hiszen szinte mindenki képes rá. Vagy mégsem? Mire lehet szüksége egy kutyusnak a ház körül a falvakban és vajon eltérőek-e a szükségletei a városi ebeknek? Van, amire figyelni kell a lakóhelyünk miatt? Milyen hatások érik az urbnaizált körülmények között élő négylábúakat?

hirdetés

Megyesi Eszter tréner ad ízelítőt nekünk az alábbiakban a városi kutyázásról, a DOGZ- A konferencia egyik előadásán pedig hamarosan ennél is jobban elmélyülhetnek az érdeklődők a témában.

Konferenciánkra szeptember 29-ig, 40%-os Early Bird kedvezménnyel vásárolhatók meg a jegyek, ne maradj le!

Miért is lehet különleges kihívás egy városi kutya képzése?

Eszter és kollégái az UrbanDog Training kutyaiskola szakértőiként, életszerű és életszagú helyzeteket teremtve segítenek a városlakó kutyagazdiknak.

Miért éreztétek szükségét egy városi kutyaiskolának?

Mi magunk is városban élünk kutyáinkkal, így gazdiként megéljük, trénerként pedig szakmailag tudjuk elemezni azokat a különleges figyelmet és nevelést igénylő helyzeteket, amivel a városban való kutyatartás:

  • elsősorban biztonságosabb
  • egészségesebb a kutyusok fizikai és mentális egészségét tekintve
  • kiegyensúlyozottabb
  • stresszmentesebb

lehet. A kutyatartás is sokkal nehezebb ma, erre is hatással van a felgyorsult világunk, amiben szükség van kapaszkodókra. Ezt a kapaszkodót próbáljuk megadni a gazdiknak. A városi kutyatartás egészen más szemléletet kíván, mint a vidéki kutyatartás, ugyanakkor fontos, hogy abban is tapasztalt legyen a tréner, hiszen egyre több a hibrid életvitelű gazdi, aki városban él ugyan, de kertes házban, vagy agglomerációban, de rendszeresen jár kutyájával városi környezetben.

Megyesi Eszter és kollégái az UrbanDognál a városi életet tanítják a gazdiknak és a kutyáknak

 

Miben más az UrbanDog, mint a többi sima kutyasuli?

Valós, nyílt környezetben tartjuk az óráinkat és behozunk mesterségesen előállított ingereket, amiken keresztül a gazdik megérthetik, hogy milyen is egy kutyának a városban élni. Megpróbáljuk megtanítani őket arra, hogyan gondolkozzanak a kutyájuk fejével és érzékszerveikkel, hiszen az ingergazdag városi környezetet a kutyáink hatványozottabban érzékelik, mivel kifinomultabb érzékszerveik vannak erre. A fő küldetésünk pedig pontosan ez: értsd meg a kutyád reakcióit, csak azt várd el tőle, amit már megtanítottál neki. Elsősorban a tanítóik vagyunk és rajtunk múlik sokszor, hogy adott ingerekre, helyzetekre hogyan reagálnak majd.
A másik kiemelt célunk, hogy megmutassuk a gazdiknak, hogy milyen lehetőségiek vannak a kutyáik ösztöneinek kivezetésére, mentális fárasztására, hogyan tudnak jól, fajtának vagy habitusnak megfelelően lemozgatni, lefárasztani egy kutyát, városi környezetben is, akár otthon a lakásban.

A városi életmódra is rá kell tanulni

Az urbanizáció kezdetei óta eltelt idő a kutya háziasításához képest meglehetősen rövidke. A városi életmód, pláne annak gyors és folyamatos változásai másféle kutyatartási attitűdöt feltételeznek, mint amihez a négylábúak az elmúlt évszázadok során hozzászoktak? Hogyan teremthetjük meg számukra a biztonságos környezetet a folyamatosan mozgásban lévő, számukra hatalmas és tág településeken?

Városi kutyák esetében nagyjából mindenre kell figyelni: bármikor érheti olyan behatás a kutyát, amitől megijedhet vagy kizökkentheti az egyensúlyából. A legfontosabb, amit itt ki tudok emelni, hogy a kutyáinkat fokozatosan, mindig csak kicsit elvárva vigyük új környezetbe, és ha nem komfortos neki, akkor nekünk kell a megoldást nyújtani számára, hogyan tudja magabiztosan áthidalni az adott helyzetet. Ez azért a legfontosabb, mert csak így tudunk biztonságosan élni kutyáinkkal és mi magunk is megbízni a reakcióiban, bizonyos helyzetekben. A kutyáinkat tanulni kell: milyen ő, hogy viselkedik, mitől változik a viselkedése, milyen a kommunikációja? Mi milyen hatással van rá? Ezek és még számtalan kérdés nagyon fontos ahhoz, hogy jól tudjuk szeretni kedvenceinket.

Városi kutyának lenni nem is olyan egyszerű

Mi segíthet ebben leginkább?

Meg kell tanulnunk kutyául, nem csak a saját kutyánkkal kapcsolatban. Érdemes a kutyakommuniációval foglalkozni gazdiként, hogy ne történjenek balesetek, illetve, hogy értsük mikor van nekünk szerepünk a kutyánk életében és mikor kell nekünk döntenünk egy adott helyzetben. Ezek a dolgok fajtától függetlenek, de nagyon fontos, hogy saját kutyánk fajta specifikumaival is foglalkozzunk, ha van neki. És ennek megfelelő fárasztási módot találjunk. Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van kutyás szakágak tekintetében: agility, terelés, treiball, obedience, rally obedience, szimatmunka, mantrailing, dog dancing – szóval rengeteg lehetősége van a városi gazdinak kutyáját megfelelő módon fárasztani, amire nagyon nagy szükség van. Nem csak fajtatiszta kutyáinknak, hanem keverék kutyák is kipróbálhatják bármelyik szakágat, hiszen ők mégis csak, sőt elsősorban kutyák, akik ugyan családtagok, de kutyák. És szükségük van a rájuk szabott, ösztöneikhez igazított foglalkozásra, hogy problémamentes legyen a közös együttélésünk és ne sokalljanak be a városi léttől.

 

Mely fajtáknak, milyen természetű kutyáknak javasoljátok leginkább a fentieket?

Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez a fajta foglalkozás minden kutyának jár, nem csak a városban élőknek, de a hatalmas ingerek, a kis – és az is beton vagy futtató – sétaterületek miatt extrán fontos ezt a plusz fárasztást a kutyanevelés részévé tenni. Fontos még, amit már unalomig hallunk, de mégis kötelező kiemelni – városban pedig még fokozottabban igaz, hogy a biztonságos és kiegyensúlyozott közös élet megvalósuljon – a következetesség és a szabályrendszer. Csak így működhetünk igazán együtt velük. Ők nem mi vagyunk, ők nem emberek. A kognitív és asszociációs képességeik nem egyenlőek a mieinkkel. Nekik nem természetes, ami számunkra az. Nekik a világot meg kell mutatni és tanítani, amiben élünk, mert nekik minden új és máshogy kapcsolnak dolgokat, mint mi.

Milyen problémákkal keresnek meg benneteket a gazdik?

Előfordulnak a legklasszikusabbak: póráz húzás, séta problémák, felevés, reaktivitás. De sajnos egyre szélesedik a paletta, ahogy egyre bővül a városi környezetünk is. Egyéni képzésekben tudunk az egyedi problémákkal foglalkozni, szerencsére a legtöbbnek a gyökerét megtudjuk a gazdival közösen keresni és ha van együttműködés a részéről, akkor tudjuk orvosolni. Vannak fajtaspecifikus esetek is, amik a klasszikus problémákhoz társíthatóak: terelő kutyák mozgó járműre való reaktivitása, vadászkutyák felevése. De vannak idegrendszerrel összefüggő problémák is, amik csak javíthatóak, de nem feltétlenül szüntethetőek meg teljesen. A DOGZ – A konferencián az előadásomban erről bőven fogok majd beszélni!

A tréningek mindig személyre szabottak, éles környezetben zajlanak

Mekkora igény van a munkátokra? Felismerik a kutyások, ha nagy a baj és szaksegítség kell?

A városi kutyatartó gazdik szerencsére egyre tudatosabbak, szerintem a kutyaiskolák létjogosultsága eddig sem volt kérdéses, viszont fentiekkel összhangban és a város és ingerek okozta kihívások miatt egyre több gazdinak van szüksége arra, hogy megértse a kutya működését és ne álljon meg ott, hogy tud ülni vagy feküdni. A kiegyensúlyozott együttélés a legfontosabb és szerencsére egyre többen vannak, akik erre igényt éreznek és nem fogadják el, ha ez nem valósul meg elsőre. Amiatt is lényeges a jelenlétünk, hogy a problémakörök egyre szélesednek, ahogy az ingerek amik érik a kutyákat és gazdikat, emiatt pedig az egyéni képzésekre is egyre nagyobb igény mutatkozik.

 

Van, amit kifejezetten ajánlanál az átlag városi kutyatartónak?

Friss kutya gazdiknak az első javaslatom, hogy az első útjuk egy trénerhez vezessen és vegyenek egy konzultációs órát. Már egy alkalom után nagyot tud fordulni a világ egy gazdival és nagyon sok minden értelmet és kontextust kap. A már veterán gazdiknak pedig azt, hogy ha problémájuk van kutyájukkal ne álljanak meg, forduljanak szakemberhez, mert vannak problémák, amiket kihívásnak élünk meg, de egy tréner segítségével lehet, hogy könnyen orvosolható. Illetve, hogy keressék meg azt a helyet, ahol közösségbe tudnak tartozni kutyásként és kutyájuk mentális fárasztását, szocializációját közösségben tudják gyakorolni, mert annál jobb nem sok van, mint egy össze szokott csapat, akik együtt tudnak gyakorolni, tréningezni és fejlődni.

 

A konferenciáról további részleteket a DOGZ honlapján olvashatsz. A jegyeket Early Bird kedvezménnyel (40%) szeptember 29-ig vásárolhatod meg. Nagy szeretettel várunk!

agility dogdancing figyelemzavaros kutya fővárosi kutyatartás játék jutalomfalattal mantrailing tréning városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink