hirdetés

A túlzásba vitt szeretet már a kutya egészségét veszélyeztetheti

Gerhát Petra

2023. szeptember 2 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Amikor kiskedvencet választunk, - optimális esetben - az a célunk, hogy minden körülményt a lehető leginkább kellemessé tegyünk számára. Felkészülünk arra, hogy családunkba új jövevény érkezik, aki nem csak igazodik hozzánk, de akihez mi is igazodunk. Sokszor félrecsúszhat azonban a lelkesedés miatt valami, s könnyen akaratlanul állatkínzókká válhatunk.

hirdetés

Valóban olyan könnyű túlzásba esni, ha a kutya iránt érzett szeretet kimutatásáról van szó? A pszichológusok szerint a túlzásba vitt szeretet ugyanolyan függőség lehet, mint a drogok vagy az alkohol. S bár egy gazdi-kutya viszony eleve függésen alapul, hiszen kedvencünknek nekünk kell megteremteni az életben maradáshoz és a boldogsághoz szükséges feltételeket. Nehéz eltalálni azonban, hol van a határ elkényeztetés, babusgatás, törődés és az állatkínzássá váló túlzás között, de megpróbálunk segíteni.

Felismered, hol a határ szeretet és az állat számára már nem megfelelő viselkedés között?

Bántalmazó szeretet

Ha kölyökkutya kerül a családba, még inkább fokozott a veszélye annak, hogy úgy bánjunk vele, mintha saját gyermekünk lenne. A szőrös kis négylábúaknak – és idősebb társaiknak is – azonban egészsen másféle kapcsolódásra van szükségük, mint egy embergyermeknek. S bár evolúciós okai vannak annak, hogy a kölykök kinézete gondoskodásra sarkalljon bennünket, helyén kell tudnunk kezelni a családon belüli viszonyokat.  Ügyeljünk, nehogy kínzónak érezze kedvenc kis állatunk a szeretgetés következményeit. Ezek ugyanis igencsak változatosak lehetnek, mentális és fizikai szempontból is.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat, amikkel – bár nem szándékosan és nem is a szó alapvető értelmében, de könnyen állatkínzókká válhatunk.

Túletetés

Az étkezés az, ahol a leggyakrabban felborul a rendszer realitás és szeretet között, sokan hajlamosak ugyanis bármit megadni a nagy, könyörgő szemeket látva. A felesleges mennyiségű, netán egyáltalán nem kutya gyomrába való élelmiszerek azonban még megfelelő mennyiségű mozgás mellett is túlsúlyossá tehetik a kutyánkat.
Sok gazdi már azzal sincs tisztában, hogy az egyes kutyatápokból mekkora adagot szükséges adni a kutyusnak. Ha pedig a mennyiség eleve megszalad, netán egyebekkel is rendszeresen kiegészül, könnyen elhízáshoz vezethet. Azonban a kutya csontjai, vázrendszere is csak bizonyos súlyt képes gond nélkül cipelni, a felesleges teherrel a mozgás egyre kevésbé lesz opció. Belső szervei is megbetegedhetnek, ha felesleges és nem megfelelő táplálékhoz juthat rendszeresen. Némely élelmiszer pedig akár halálos is lehet kutyusunk számára.

A túletetés nem csak elhízáshoz vezet, mozgásszervi problémákat is okoz.

Nem kutyáknak való ruhadarabok

Teljesen normális, ha az időjárás viszontagságaival vagy a talaj adottságaival szemben megvédjük kis bundásaink lábait vagy testét. A melegen tartó kutyakabátkák, az esővédő kabátok vagy akár a sós latyak ellen felhúzott cipők a városi kutyatartás alapvető kellékei egy-egy hideg évszakban. Azonban ha emberi ruhába öltöztetjük kedvenceinket csak azért, hogy passzoljon az outfit hozzánk, az nem csak felesleges, de akár káros is lehet. Kutyánk kültakarója alapvetően alkalmas arra, hogy a túlhűlés vagy a felmelegedés ellen megvédje. Ha az izzadság nem tud elpárologni egy forró nyári nap után, annak komoly betegségek lehetnek a következményei. Ha indokolatlanul cipőt húzunk a lábára, a biztonságos közlekedését, egyensúlyérzékét veszélyeztetjük.

Túlféltés, infantilizáció

Nagyon cukik az esetlen kiskölykök, ám a természet rendje az, hogy felnőnek. Önállóbbak lesznek, megtanulják tudatosan használni érzékszerveiket. Hogyha beavatkozunk ebbe a folyamatba, kutyánk félős, indokolatlanul agresszív is lehet, fájdalomküszöbe is alacsony marad, emiatt a lakáson kívüli szocializáscós lehetőségek is csökkennek. Az infantilizáció károsan hat a szobatisztaság kialakulására is, ami ugyan lehet kényelmes a gazdinak, de a kutya számára biztosan nem egészséges.

Vajon eleget mozogtok? Vagy máshogy töltöd inkább az időt a kutyusoddal?

Mozgásszegény életmód

Vannak fajták, amelyek nem elégszenek meg a napi sétával. Mindig tájékozódj, hogy kutyádnak milyen minőségű, mennyiségű edzésre és mozgásra van szüksége, a legjobb, ha ezt figyelembevéve, saját korlátaid és életritmusod ismeretében választod ki eleve kedvenced. Ha ezt elmulasztod, kedvenced mentális és fizikális leépülése elkerülhetetlen lesz.

a kutyatartás mint trend állatkínzás állatok örökbefogadása elkényeztetés kiskutya kölyök kövér kutya kutya örökbefogadás kutyaruha

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink