hirdetés

A kölyökkutya alkatrész vagy már élőlény? Dr. Kajó Cecília előadása

Ferenczi Deborah

2022. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

2022. szeptember 22.-én dr. Kajó Cecilia jogász előadásán jártunk, melyet az ELTE-ÁJK Polgári Jogi Tudományos Diákkörében tartott meg. Olyan fontos témák kerültek terítékre, mint az állatvédelem polgárjogi vonatkoztatásai, vagy például az, hogy a vemhes állat kölyke, mely az anyaméhben van, polgári jogi fogalmakkal élve alkatrész vagy tartozék-e.

hirdetés

Amikor jogi előadások kerülnek szóba, sokan úgy gondolják, hogy ezek olyan unalmas témák, mint a száraz adásvételi szerződések, vagy az eladó és vevő jogviszonyának vizsgálata. Azonban fontos tudni, hogy a jog nem minden esetben száraz, sőt néha igazán izgalmasnak is bizonyulhat, ezt pedig tökéletesen alátámasztotta dr. Kajó Cecília előadása is.

A kölyökkutya élőlény vagy alkatrész?

Miért fontos polgári jogi szinten értelmezni az eseteket?

Általánosságban az emberek a büntetőjogot tartják a legmegfelelőbb eszköznek az olyan problémák megoldására, melyek az állatvédelem keretein belül esnek. Fontos tudni, hogy súlyos állatkínzások, állattartási hibák, hiányosságok esetén is ehhez az eszközhöz fordulnak. Elhanyagolt és ismeretlen jogterület azonban a polgári jog, amely sokkal mélyebben kapcsolódik az állatvédelemhez. Éppen ezért nagyon rendhagyónak bizonyult az előadás, hiszen egy sokak számára kevésbé ismert oldalát mutatta meg az állatvédelemmel kapcsolatos jogi kérdéseknek. Ugyanis a polgárjoghoz tartoznak olyan fontos jogi kérdések, mint például a civil szervezetektől elvárt törvényes működés, gazdálkodás, az örökbeadások szerződési hátterének kezelése, a megszegett szerződések, a tévútra ment gazdásítások törvényes keretek között való rendezése és a tenyésztő-szaporító elhatárolási vita is.

Milyen témák várhatóak a közeljövőben?

Többek között olyan nagyon izgalmas, és érdekfeszítő témákról esett szó, mint az állatkínzás bűncselekmény  jogi tárgyának polgári jogi státusza. Ezt olyan különleges körülmények esetében vizsgáltuk, mint amikor egy szaporítótelepen olyan állományt foglalnak le, ahol vemhes állatok is élnek. Ezen kérdéskörön belül olyan kérdéseket is feszegetett az előadó, hogy vajon a vemhes állat magzata alkatrésznek vagy éppen tartozéknak számít, és ez a vemhesség időtartamától függ-e? Továbbá az ellést követően ki szerez tulajdonjogot a kölykök fölött? Egészen mélyen belemerültünk annak vizsgálatába, hogy mit is jelent a „Magyarország kutyagyártó nagyhatalom” kifejezés.

Ezekről az rendkívül érdekes témákról külön-külön cikket közlünk a közeljövőben.

a jogász válaszol állatkínzás állatkínzás büntetés állatmenés állatvédelem Dr. Kajó Cecília jogszabály kölyök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink