hirdetés

A NAV is aláírta az Állatvédelmi Kódexet: már 150-en csatlakoztak az etikai nyilatkozatot támogatók köréhez

László Enikő

2022. március 3 - Forrás: Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ /Képek: Vinnay Péter

A 2021. októberi megalapítása óta töretlen érdeklődés övezi az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Kódexet. Az állatvédelemmel kapcsolatos etikai nyilatkozatot már korábban honlapunk is aláírta, most pedig 150.-ként a NAV is.

hirdetés

Az Állatvédelmi Kódex egy önkéntes állatvédelmi etikai nyilatkozat, amelynek aláírói – lehetőségeikhez, tevékenységi körükhöz képest – a jogszabályokban meghatározott minimumkövetelményeknél többet kívánnak tenni a felelős állattartás és az állatvédelem érdekében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tevékenysége több ponton kapcsolódik az állatvédelemhez, a szervezet jelezte az Állatvédelmi Kódex aláíróinak állatszerető, értékelvű közösségéhez való csatlakozási szándékát. Az Állatvédelmi Kódexet az Állatorvostudományi Egyetem részéről Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok, vámszakmai szakfőigazgató látta el kézjegyével az Állatorvostudományi Egyetemen.

Fotó: Vinnay Péter

Egyre többen csatlakoznak

Az ünnepélyes aláírás alkalmából Sótonyi Péter hangsúlyozta: új és új szervezetek tűzik zászlajukra az állatok védelmét és a felelős állattartást, és vállalják önkéntes alapon magukra kötelezőnek az Állatorvostudományi Egyetem által tavaly létrehozott Állatvédelmi Kódexben foglaltakat. Az Egyetem – mint a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne – a különböző szakterületek és felelős intézmények összefogásában, együttműködésében látja az állatvédelem reális, fenntartható fejlődésének lehetőségét.

A NAV és az állatvédelem

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal a Kódex 150. csatlakozó szervezete. Az aláírók között egyaránt vannak állami és kormányzati szereplők, hatóságok és szakmai szervezetek, a tudomány, a civil állatvédelem és az állatokkal foglalkozó szolgáltató szektor képviselői, zenekar, óvoda, iskola, önkormányzat és ügyvédi iroda is. A tekintélyes, sokrétű tevékenységet folytató NAV sokat tesz az állatvédelemért. Például, amikor fellép a nemzetközileg védett fajok egyedeinek csempészése vagy a szaporítók, az illegális állatkereskedelem ellen, emellett az állatvédelmi ügyekben kiszabott állatvédelmi bírság behajtása is a hatáskörébe tartozik.

Fotó: Vinnay Péter

A Hivatal pótolhatatlan erőfeszítéseket tesz mind az állatfajok fennmaradásáért, mind az egyes egyedek jóllétéért. A rektor hozzátette: a NAV hozzáadott értéke, 18000 munkatársa, sokoldalú tevékenységi köre, tekintélye igen komoly erőforrása az állatvédelemnek.

Közös fellépés az állatok jóllétéért

Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok, vámszakmai szakfőigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a tavaly megtartott állatvédelmi konzultációban több mint 262 ezren fogalmazták meg azt a társadalmi elvárást, hogy az állatvédelemmel foglalkozó állami, szakmai és civil szervezetek közösen lépjenek fel az állatok jóllétéért, hiszen az állatvédelem közös ügy.

Fotó: Vinnay Péter

„Rendkívül nagy büszkeséggel tölt el, hogy most, a Kódex ünnepélyes aláírásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is a csatlakozó szervezetek között képviseltetheti magát. Mivel ahhoz, hogy a Kódexben leírtak teljes egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség.

Feladatunk mind az unión kívülről érkező, mind az unión belüli kereskedelmi forgalom ellenőrzése, így biztos vagyok abban, hogy aláíróként a NAV hatékony támogatója lesz a Kódexben foglaltaknak, eljárásai során mindig szorosan szem előtt tartva minden, az állatok védelmét, az állatok jólétét szolgáló intézkedést.

Fotó: Vinnay Péter

2021. évben a jogszabályoknak megfelelő eljárás keretében közel 200 eljárás során közreműködtünk védett fajok külkereskedelmi forgalmában. Ezen túl az elmúlt évben 26 esetben tártunk fel a Büntető törvénykönyv szerinti természetkárosítás bűncselekménynek minősülő esetet. A pénzügyőrök közúti és légi határátkelőhelyen foglaltak le védett, élő állatot: 4063 kecskerákot, 93 foltos szalamandrát, 27 agámát, 4 tengelicet, egy görög teknőst és 2 mór teknőst. Járőreink az elmúlt évben számos alkalommal is, de legutóbb idén februárban Fejér és Komárom-Esztergom megyékben összesen húsznál is több különféle fajtájú kutyakölyök mentésében vettek részt.

Eljárásaiban mindig szem előtt tart minden, az állatok védelmét, az állatok jóllétét szolgáló intézkedést, és a Kódex aláírásával is támogatni kívánja ezeket a célokat” – összegezte Bakai Kristóf Péter.

Fotó: Vinnay Péter

A Kódex közösségéhez csatlakozhat minden állatokkal foglalkozó, illetve állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a Kódexben foglaltakat. A csatlakozó szervezetek neve megtalálható a Kódex hivatalos honlapján, a Kódex logóját a tagok felhasználhatják felületeiken. A dokumentum szövegét elolvasni és csatlakozni ezen a linken lehet.

állatvédelem Állatvédelmi Kódex Állatvédelmi Központ NAV

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink