hirdetés

Új alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány néven: az állatvédelem erősítése, fejlesztése a cél

László Enikő, 2023. március 3 - Forrás és képek: MTI

Az alapítvány célja az állatok jólléte és védelme, a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködés megerősítése – hangzott el az alapítvány megalakulása alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

hirdetés

Varga Judit igazságügyi miniszter felidézte, hogy az alapítvány létrehozásáról még 2022 októberében fogadott el törvényjavaslatot az Országgyűlés, amellyel felhatalmazta a kormányt és ezzel az Igazságügyi Minisztériumot, hogy intézkedjen annak létrehozásáról. Az alapítványt a napokban vette nyilvántartásba a bíróság – tette hozzá. A miniszter emlékeztett arra, hogy az alapítvány létrehozását megelőzően konzultációt indítottak az állatvédelemről, amelyet több mint 260 ezren töltöttek ki. Megszületett Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi törvénye, amely a többi között kibővítette az állatkínzás minősített eseteinek körét.

Varga Judit /Fotó: MTI

A szigorítás azonban csak egy irány, de nem elég ebben a kérdésben – vélekedett a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy „cselekvő állatvédelem” valósuljon meg Magyarországon, ahol a felelős állattartás szabályait folyamatosan tudatosítják a társadalomban. Mint mondta, ezen cselekvési sorba illeszthető az alapítvány létrehozása, amelynek fő célja az állatvédelem fejlesztése és népszerűsítése. „Ez az első olyan szakmai, stratégiai alapítvány az állatvédelem területén, amelynek célja, hogy szakmailag fejlessze az állatvédelmi munkát és mindenkit bevonjon, aki ezen a területen már hosszabb távú tapasztalatokat szerzett” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az alapítvány munkájában civilek, szakértők, hatóságok és az önkormányzatok is együttműködnek majd.

Szakmailag megkérdőjelezhetetlen tagok az alapítvány élén

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos kiemelte: Vetter Szilvia vezetésével egy szakmailag megkérdőjelezhetetlen kuratórium állt össze az alapítvány élére. A kormánybiztos hangsúlyozta a civil szervezetekkel való együttműködés fontosságát az állatvédelem területén, hiszen – mint mondta – „ma Magyarországon állatvédelemről nem beszélhetnénk, ha a civil szervezetek nem ilyen jól végeznék a munkájukat”. Mint kiemelte, a kormányzat elkötelezett a civil szervezetek és az állatvédelem ügyének támogatása mellett. Több program, így például az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek számára kiírt pályázatok, az állatvédelmi témahét és a Gazdijogsi program is ezt az ügyet szolgálja.

Ovádi Péter /Fotó: MTI

A megelőzés és az állatvédelmi ismeretek terjesztése a két fő tevékenység

Vetter Szilvia kuratóriumi elnök, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani központjának vezetője úgy fogalmazott: az alapítvány előtt nem kisebb feladat áll az alapító okiratában foglaltak szerint, mint az állatvédelem népszerűsítésével és fejlesztésével kapcsolatos feladatok hatékony ellátásának támogatása, továbbá az állattartás felelősségének tudatosítása a jelen és a jövő nemzedékeiben. A kuratórium elnöke kiemelte a stratégiai, hosszú távú gondolkodás fontosságát ezen a területen. Mint hozzátette, ezért az alapítvány tevékenysége két pilléren, a megelőzésen és az állatvédelmi ismeretek széles körben történő terjesztésén nyugszik majd.

Kiemelte, hogy az alapítvány bejegyzésével a rendszeres állami támogatások mellett újabb források bevonására is lehetőség nyílhat az állatvédelem területére a nagyvállalati szférából. Elmondta, hogy az ismereterjesztés mellett célzott képzési programot indítanának, amelytől azt várják, hogy „az állatvédelmi ügyek egyre gördülékenyebben intéződjenek a jövőben”. Feladatuknak tekintik továbbá a civil állatvédelmi szervezetek segítését. Az alapítvány működéséről rendszeresen tájékoztatják majd a közvéleményt – fűzte hozzá.

Vetter Szilvia és Ovádi Péter /Fotó: MTI

Vetter Szilvia tájékoztatása szerint az alapítvány kuratóriumának tagjai: Fekete Sándor György állatorvos, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács tagja, a Magyar Laborállat-tudományi Egyesület elnöke; Gajdos László, a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója; Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművész, az állatvédelem, a felelős állattartás szószólója és Pintér Adrienn közgazdász, a BLACK DOG Állatvédő Alapítvány vezetője.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon