hirdetés

Kutyahúst betiltó törvényjavaslatot indítványoztak Dél-Koreában: végleg véget akarnak vetni a vitatott kulturális gyakorlatnak

Hangai Lilla

2023. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

A dél-koreai, jelenleg kormányon lévő People Power Party (PPP) képviselője, Tae Yong-ho törvényjavaslatot tett a kutya- és macskahús feldolgozásának és árusításának törvényen kívül helyezésére annak érdekében, hogy végre teljes mértékben véget vessenek ennek a vitatott kulturális gyakorlatnak.

hirdetés

A képviselő azt is elmondta, hogy az állatvédelmi törvény felülvizsgálata azt is lehetővé teszi a kormány számára, hogy támogatást nyújtson azoknak a kutya- és macskahúst árusító üzleteknek, amelyek önként bezártak vagy más kereskedelmi területre váltottak. „A kutya- és macskaevés kultúráját ki kell iktatni egy olyan korban, ahol 15 millió ember tart kisállatot. Ahogyan Kim Keon Hee first lady elmondta, a kormányzó és ellenzéki pártoknak, valamint a kormánynak is vezető szerepet kell vállalnia az állatok jogainak védelmében” – magyarázta Tae Yong-ho.

Egy dél-koreai kutyafarm lakója.

Ez történik azzal, aki feladja a tenyésztést

A kutyahús fogyasztása drámai mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben annak köszönhetően, hogy kezd nemzetközileg egyre kínosabbá válni. A hagyomány támogatói azonban azzal érvelnek, hogy az embereknek szabadon kell eldönteniük, hogy mit esznek.

Ezzel szemben azonban még az olyan régi múltra visszatekintő kutyahús-tenyésztők, mint a dél-koreai Chungcheong tartományban élő 73 éves Yang úr is csatlakoznak a Humane Society International jótékonysági szervezet, a Korea’s Models for Change elnevezésű programjához a kutyahúsipar felszámolásáért. Yang úr úgy véli, hogy ugyan vállalkozása rendelkezett az összes engedéllyel és nyilván volt tartva (sokakkal ellentétben) a dolognak mégsincs jövője.

Az együttműködés révén Yang úr maga mögött hagyja a 27 éves pályafutását a kutyahús-tenyésztésben. Helyette káposzta és egyéb növények termesztésére tér át. A farmján található közel 200 levágásra szánt ebet az Egyesült Államokba és Kanadába szállítják, ahol megkezdik az örökbefogadó családok felkutatását.

A farmon lévő kutyák közül sokan egyértelműen traumatizáltak a kutyahúsiparban szerzett tapasztalataik miatt. Minden szeretetre és türelemre szükségük lesz, hogy a lelki sebeik begyógyuljanak. Remélem, hogy a kormány meghallgat bennünket, és a programunk megmutatja, hogy van törekvés a változásra. Hogy van egy út egy új jövő felé, ahol a kutya csak barát, nem táplálék” – nyilatkozta Sangkyung Lee, a program kampánymenedzsere.

Mikor lehet végleg vége?

Az ipar bezárásra akkor kerülhet sor véglegesen, amikor egyre határozottabb a közvélemény és a politikai támogatás is a megszüntetésére. Tavaly Kim Keon-hee first lady nyíltan a betiltásra szólított fel, és a legújabb közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a legtöbb dél-koreai (85%) nem eszik kutyahúst, és 56% támogatja is a tilalmat.

2021 decemberében a kormány egy munkacsoportot is létrehozott. Feladatuk szerint ajánlásokat terjesztettek elő a témában. Ezeknek a késése és elhúzódása miatt a Humane Society International sürgetni kezdte a kormányt, hogy kezdjék meg a megszüntetési programot.

Yang úr farmja a 18., melyet a szervezet véglegesen bezárt. A program kezdete óta több mint 2700 kutyát sikerült megmenteni. Ők örökbefogadó családokra találtak az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és néhányan Dél-Koreában.

állatvédelem állatvédelmi törvény Dél-Korea kutyahús kutyahús fogyasztás ellen törvény új törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!