hirdetés

Spanyolországban az állatok érző lényeknek számítanak: de mi lesz a galgókkal?

László Enikő

2022. február 1 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

A nemrég Spanyolországban elfogadott új jogszabálynak köszönhetően a törvény nem tekinti többé „tárgynak” az állatokat Spanyolországban. De mi a helyzet a galgókkal?

hirdetés

Ezentúl az állatokat a spanyol jogszabályok „érző lényekként” kezelik, tehát jogilag nem lesznek élettelen tárgynak. Válás esetén többé nem lehet őket lefoglalni, elhagyni, rossz bánásmódban részesíteni vagy elválasztani egyik tulajdonosuktól anélkül, hogy jóllétüket és védelmüket figyelembe vennék.

Minden állat érző lény mostantól?

A spanyol kongresszus széles körű támogatásával fogadták el az állatok jogi kereteit módosító új törvényt – egyedül a szélsőjobboldali Vox párt szavazott az intézkedés ellen.

Az út azonban hosszú és kanyargós volt, és még mindig nincs teljesen vége. Először 2017-ben terjesztették elő, de a 2019. áprilisi és novemberi választások miatt nem mozdult előre. A kezdeményezés csak 2021 áprilisában jelent meg a kongresszus előtt, ahol mindenki támogatta a Vox kivételével. Szeptemberben aztán a spanyol felsőház, a szenátus jóváhagyta a törvényt, amely néhány módosítást vezetett be. Nemrég pedig végső zöld utat kapott a jogszabály.

A Konzervatív Néppárt (PP) nagyrészt támogatta a dokumentum szövegét, de figyelmeztette a kormányt, hogy nem támogatja az állatok fokozottabb védelmét. Teresa Aguada, a PP képviselője arra szólította fel a szocialistákat, hogy „ne engedjenek a szélsőséges nyomásnak, hogy megtámadják hagyományainkat, kultúránkat és vidéki világunkat”.

A legtöbb spanyol kongresszusi párt azonban üdvözölte a törvény jóváhagyását. „Erkölcsi győzelem ez egy olyan országban, ahol évente 200.000 állatot hagynak el” – mondta Juantxo López de Uralde, az Unidas Podemos munkatársa. Sonia Guaita, a PSOE képviselője rámutatott, hogy a legtöbb európai országban létezik hasonló jogszabály, hozzátéve: „Akik az állatokkal szemben erőszakosak, potenciálisan az emberekkel szemben is azok.” Guillermo Díaz, a jobbközép Ciudadanostól szintén megvédte a törvényt. „Mi vagyunk az egyetlen faj, amely felismeri mások szenvedését, és ezért kötelességünk megelőzni ezt a szenvedést” – mondta, kifejtve, hogy mindeddig „az állatokat nem tekintették különbnek egy televíziónál” a válási ügyekben.

Az ellenvélemény egyedüli hangja Ángel López Maraver Vox képviselőtől hangzott el, aki a Spanyol Vadászszövetség korábbi elnöke. A törvényt „őrültségnek, ostobaságnak, butaságnak minősítette, ami humanizálja az állatokat és dehumanizálja az embert.”

A spanyol agarak tréningje.

De mi lesz a galgókkal?

A galgók spanyol agarak, akiket vadászatra és versenyfutásra használnak. Jellemzően rossz körülmények között tartják és éheztetik őket, ha pedig véget ért a szezon, elhagyják vagy rosszabb esetben megölik őket. Gyakran autók után kötik a kutyákat, tréning névvel álcázva a kegyetlenkedést. Sokukat meg is kínozzák, ha pedig véget ért a szezon, vagy az eb elérte a 2-3 éves kort, egyszerűen megszabadulnak tőle. Évente körülbelül 50.000 galgótól, illetve podencótól (ibizai kopó) válnak meg a galguerók. A spanyol állatvédők pedig nem képesek ekkora állomány befogadására. A problémáról részletesen korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Az új törvényt a vadászok és a galguerók támadják. Azt akarják, hogy a galgókra más szabályok vonatkozzanak, hiszen nem családi kutyák. Így sajnos a spanyol agarak továbbra is veszélyben vannak. Ennek elkerülése érdekében petíciót indítottak Spanyolországban, hogy egyenlő védelmet követeljenek minden állat számára, beleértve a galgókat is. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy az idei évtől jelentősen csökkentek a vadászat költségei. Egy galgókkal foglalkozó oldal szerint olcsóbb Spanyolországban vadászni menni, mint moziba. Emellett a kormánynak nem feltétlen áll érdekében betiltani a kegyetlenkedést, mivel évente 1 milliárd eurós bevételhez juttatja a nemzetet, emellett körülbelül 27000 embernek ad munkát.

állatkínzás állatvédelem állatvédelmi törvény galgo spanyol agár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink