hirdetés

Szőrpáncélba zárva, láncát húzva kóborolt a 33-as főúton Bogi

Szénási Szimonetta

2023. július 27 - Kép: Tiszafüredi gyepmesteri telep/Facebook

A szerencsétlen sorsú, meggyötört állatot a Tiszafüredi gyepmesteri telep vette gondozásába, ahol megszabadították a szemlátomást több kiló összecsomósodott szőrtől.

hirdetés

Ismét az útról kellett kutyát menteni az állatvédőknek. Ezúttal a 33-as számú főúton csatangolt egy nagyon rossz állapotú, rettenetesen elhanyagolt kutya, akinek még lánc is lógott a nyakában. Miután befogták, kiderült róla, hogy szuka – aki szó szerint ki sem látszott az összetapadt, testét páncélként fogva tartó bundájából.

Törvénysértő és életveszélyes

Az esetet a Tiszafüredi gyepmesteri telep osztotta meg közösségi oldalán, ahol azt is nyomon követhetjük, miként alakult át az időközben Bogi névre keresztelt eb. Megszabadították a rettenetesen elhanyagolt bundától, ami alól egy helyes, szürke, csillogó szemű kutyus bukkant elő. Szinte fel sem lehet ismerni!

A 33-as úton tébláboló kutya szinte ki sem látott az elhanyagolt bunda alól, de szerencsére nem okozott balesetet – ám mint tudjuk, ez az életveszélyes helyzet nemcsak az állat, de az autót vezető emberek életébe is kerülhetett volna! Ebbe kevésszer gondolnak bele azok, akik engedik jószágukat – legyen az kutya vagy macska – szabadon kóborolni. Amellett, hogy ezzel veszélybe sodorja az állatot és másokat is, az állatvédelmi törvény értelmében ráadásul büntetendő is!

A láncon tartás és az állat szükségleteinek elhanyagolása szintén büntetendők, ahogy a hiányzó mikrochip is, hiszen 2013 óta kötelező minden eb számára.

Nem lett meg a gazda

Az első bejegyzésben a gyepmesteri telep munkatársai még felhívást intéztek a gazdához – aki természetesen nem került elő. Így Bogi ma már gazdikereső. (Ám a gondozók hangsúlyozzák, hogy a kutya állapotára való tekintettel semmiképp sem adták volna neki vissza az állatot.) A közepes termetű keverék becsült kora 5 év, és jelenleg még ivaros.

Ismét a megtaláló mentett életet

El kell mondanunk, hogy Bogi története nem végződött volna ilyen jól (ám még ez is messze a boldog végkifejletről; arról majd a szerető gazda felbukkanása után, kellő együtt töltött idő után beszéljünk), ha a megtalálók nem kérnek segítséget a gyepmesteri teleptől.

Mint sokszor elmondtuk már, ha bajbajutott, sérült állatot látsz, vagy a környezetedben állatkínzást tapasztalsz (amit nem pusztán a fizikai erőszak, de az elhanyagolás is kimerít), akkor jelentsd a rendőrségnek, a helyi jegyzőnek vagy valamelyik állatvédő szervezetnek. Egyetlen telefon is életmentő lehet!

állatkínzás állatmentés állatvédelem állatvédelmi törvény baleset életmentés mikrochip örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!