hirdetés

Hiába tiltották be, mégis megrendezték idén is Kína hírhedt kutyahús fesztiválját

László Enikő

2021. június 25

2020-ban az a hír járta, hogy az lesz az utolsó a hírhedt yulini kutyahús fesztiválból. Azonban hiába tiltották be az ebek lemészárlását, az esemény most is megrendezésre került.

hirdetés

Hiába a koronavírus, az ezzel járó egészségügyi kockázat, az állatvédők tiltakozása és a törvény, mégis megrendezték a yulini kutyahús fesztivált idén is. Tavaly arról számoltunk be, hogy remélhetőleg 2020-ban rendezték az utolsó ilyen eseményt. Sajnos nem. Habár a törvények megtiltották, hogy élő állatokat öljenek le a piacokon, az illegális tevékenység jelenleg is zajlik. Tavaly a kínai mezőgazdasági minisztérium a kutyákat kiléptette a haszonállati státuszból, és már házi kedvenceknek minősülnek. Így emberi fogyasztás miatti leölésük, húsként való árusításuk illegális. Az állatvédők már a fesztivál első napján is sok koszos, szűk ketrecbe zárt kutyát láttak, akik hamarosan valaki tányérján végzik.

Az állatvédők könyörögnek, hogy pénzért cserébe kimenthessék a kutyákat.

A hatóságok nem, az állatvédők azonban segítenek

Aktivisták eddig 68 kutyát mentettek meg, mielőtt lemészárolták volna őket. Az állatmentők szerint a hatóságok egyáltalán nincsenek a helyzet magaslatán, képtelenek ellátni feladataikat. Sokszor az aktivisták maguk kobozzák el az állatokat, mert a hatóságoknak nincs erre kapacitása. Vagy nem érdekli őket. A városba vezető autópályán ugyan gyakran vannak ellenőrzések, ezek azonban könnyen kicselezhetőek egy állatvédő szerint. Jellemzően csak nagyobb, kutyák szállítására alkalmasnak tűnő járműveket állítják meg, a kisebb személygépjárműveket nem. Pedig az ebek többsége ezekben érkezik a fesztiválra.

A fesztivál első napján az állatvédők már legalább huszonhat olyan standot találtak, ahol ebeket tartottak ketrecekben. Nyolcat az egyik (Dongkou), 18-at pedig a másik, Nanqiao nevű piacon. A tíznapos, június 30-ig tartó fesztiválon várhatóan ötezer kutya fogja életét veszíteni. De hogyan kerülnek a ketrecekbe?

Az állatvédőktől magas összegeket kérek el egy-egy kutyáért.

Kutyafarm vagy lopás?

A kutyahús-kereskedők azt állítják, ezeket az ebeket kutyafarmokon szaporítják, fogyasztási célra. Ilyen szörnyű helyek valóban léteznek, de a rengeteg nyakörves, bilétás eb valószínűleg nem a farmon kapta kiegészítőit. Ezeknek a kutyáknak jó része gazdás házi kedvencként élte az életét, mielőtt ellopták volna.

Az állatvédők évek óta harcolnak azért, hogy a farmokon élő ebeket legalább humánusabb módszerekkel öljék le, és élőlényhez méltó helyen tartsák, amíg nem kerülnek levágásra. De küzdelmük folyamatos szélmalomharc. Hiába tiltották be, hogy a piacokon élő állatokat áruljanak, az üzlet ma is virágzik. Amíg a hatóságok nem tesznek komoly intézkedéseket, érdembeli változás nem lesz.

Az állatvédők minden évben a lehető legtöbb kutyát igyekeznek kimenteni.

Folyamatos küzdelem

Számos állatvédő szervezet, aktivista és híresség is kiáll a kutyahús-fesztiválok áldozataiért. Eddig idén 68 ebet mentettek ki, és helyeztek biztonságba. Minél több állaton igyekeznek segíteni, de sajnos mindegyikőjükön lehetetlen. A kutyahúsfarmok tulajdonosait a kormány próbálja átképezni, más bevételi forrást biztosítani számukra, hogy feladják a kutyák öldösését. Gyakran magánemberek vásárolnak ki ebeket a kereskedőktől. És habár egyre kisebb a kereslet a kutyahúsra, ha csak egy eb hal meg emiatt, az is sok. Szerencsére a fiatal kínai generáció igen nagy része elítéli ezt a tevékenységet és egyáltalán nem támogatja.

Szívszorító látni ezeket a kutyákat, ahogy szenvednek és rettegnek. Ha pedig egyesek szívére nem lehet csupán ennyivel hatni, azok gondoljanak bele, hogy milyen fertőzések, betegségek, vírusok terjedhetnek ezeken a helyeken. Nem is kell régre visszamenni az időben, ha példát akarnánk mondani.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás állatvédelem fesztivál Kína kutyahús kutyahús fesztivál törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink