hirdetés

Börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki különös kegyetlenséggel ölte meg kutyáját: ennyien ülnek ma rácsok mögött állatkínzásért

László Enikő

2022. október 13 - Forrás: MTI /Képek: Getty Images Hungary

Állatkínzás bűntette miatt egy év két hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság nem jogerősen azt a férfit, aki agyonverte a kutyáját egy hajdú-bihari településen – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

hirdetés

Dobó Dénes közlése szerint a vádlott 2021. november 21-én délután otthonában, a családja által tartott körülbelül két és fél hónapos keverék kutyát kézzel fejen csapta, majd kidobta az udvarra. A férfi ezután az állatot indokolatlanul tovább bántalmazta és nagy erővel hasba is rúgta. A kutya hátsó két lábát ezután a vádlott megfogta, majd felemelte az ebet és a betonjárdához vágta.

Különös szenvedést okozott a kutyának

A vádlott cselekménye miatt a négylábú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a bántalmazást követően egy óra múlva elpusztult. Az eljárás során megállapították, hogy a férfi az állatnak az átlagosat lényegesen meghaladó, különös szenvedést okozott.

A vádlott a bírósági tárgyaláson elismerte a tettét, elmondása szerint azért rúgta agyon a kutyát, mert idegesítette, hogy az állat férges, bejárt a házba és odament a gyerekhez.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott enyhítésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik – írja az MTI.

Hányan ülnek börtönben állatkínzásért?

Ilyen hírek hallatán sokszor felmerül, hogy vajon hányan kapnak tényleges börtönbüntetést az állatokkal szembeni kegyetlenkedésért? Dr. Vetter Szilvia jogász, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ vezetője egyik Facebook-posztjában hozta nyilvánosságra ezen adatokat.

„Egészen pontosan 41 fogvatartott tölti büntetését állatkínzás bűncselekmény elkövetése miatt, 39 férfi, 2 nő. Több mint harmincan vannak jelenleg is, akik vagy csak állatkínzásért, vagy állatkínzásért is szabadságvesztés büntetésüket töltik” – olvasható a bejegyzésben.

állatkínzás állatkínzás börtönbüntetés állatkínzás büntetés állatvédelem börtön büntetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink