hirdetés

Cameron Diaz is támogatta a horrorpiac bezárását

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 4 - Képek: Getty Images Hungary

Sok évi küzdelem után végre célt értek az aktivisták, akiket rengeteg világsztár is támogatott. Ennek köszönhetően megszűnik a kutya- illetve macskahús árusítása az indonéziai Tomohon állatpiacon.

hirdetés

Az indonéziai Celebesz, vagy más néven Szulavéz szigeten található Tomohon Extreme Market nevű állatpiac, amely kétes hírnevét az állathúsárusításnak köszönheti. A helyi aktivisták már hosszú ideje harcoltak azért, hogy beszüntessék a kutyahús, valamint a macskahús árusítását. Végre sikerrel jártak.

A Humane Society International (HSI) nevű nemzetközi állatvédő szervezet közölte a hírt, miszerint a tomohoni lesz az első kutya- és macskahúsmentes piac Indonéziában. A város polgármestere, Caroll Sendul jelentette be a változást, amelyet azt tett indokolttá, hogy a világ más pontjain házikedvencként tartott állatokat brutális módszerekkel – agyonveréssel, élve perzseléssel – végezték ki. Az esetekről készült videók bejárták a világot, mély felháborodást keltve sokakban – számol be róla az Index. (Nem véletlenül emlegetik horrorpiacként a nemzetközi sajtóban.)

Az állatvédők alábbi videójában azokat a kutyákat és macskákat láthatod, akiket sikerül megmenteni a leölés elől. Bár a levágástól megmenekültek, a helyzetük továbbra is bizonytalan, így a szervezet további támogatást kér az ügyükben.

A piac egyébként igazi turistalátványosságnak számít, ahol különféle vadon élő és védett állatfajok tetemei is megvásárolhatók, köztük számos kígyó és más hüllő, illetve denevérek, amelyeket ételkülönlegességként is felszolgálnak. (A koronavírus, majd a betegség okozta pandémia okán a denevérek manapság igencsak érzékenyen érintik a közvéleményt. Nem különben a háziállatok menüre tűzése.)

A kutyahús veszettséget is terjeszthet

A Dog Meat Free Indonesia (Kutyahúsmentes Indonézia) nevű ernyőszervezetben tömörült indonéz állatvédő csoportoknak célja felszámolni az emberi fogyasztásra szánt kutyahússal való kereskedést. Többek között azért is, mert ily módon a veszettség is továbbadható állatról emberre akár a leölés, akár a feldolgozás vagy a fertőzött hússal való érintkezés során.

Öt éve 90 nemzetközi híresség – köztük Cameron Diaz színésznő, Ellen DeGeneres televíziós személyiség, Simon Cowell tehetségkutató, Ricky Gervais komikus, Moby amerikai énekes és Anggun indonéz popsztár – levélben kérte Joko Widodo indonéz elnököt, hogy zárassa be a kutyahúspiacokat.

A veszettség is terjedhet a fertőzött állat húsával.

Az állatvédők adatai szerint a 2,6 millió lakosú Észak-Szulavézi tartományban hetente több ezer emberi fogyasztásra szánt kutyát és macskát vágnak le. Az elmúlt években több régióban sikeres volt a kezdeményezés, és több húspiacot is bezártak– legutóbb márciusban a fővárosban, Jakartában. Azonban a legtöbb kutya-, illetve macskahúst Szulavézin adják el.

Gyógyító erőt tulajdonítanak neki

A világ legnépesebb muszlim országában a lakosság túlnyomó része sosem enne kutyahúst. Ám a sokszínű szigetországban léteznek más vallású népcsoportok is, amelyek ínyencségként tekintenek az ebek húsára. Sőt van, ahol gyógyhatást tulajdonítanak neki.

A Dog Meat Free Indonesia adatai szerint az indonézeknek csupán 7 százaléka eszi meg a kutyahúst. A kutyák húsa főként Észak-Szulavézi, Észak-Szumátra és Keleti Nusa Tenggara tartományban népszerű, ahol a lakosság többsége kereszténynek vallja magát.

A közelmúltban több hasonló piac is bezárt.

A HSI adatai szerint a kutyahús-kereskedelmet és -fogyasztást már több térségbeli országban, illetve régióban betiltották. Így a Fülöp-szigeteken, Tajvanon, Hongkongban, Szingapúrban, Thaiföldön és Malajziában.

állatvédelem állatvédők húsevés kutyahús piac veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink