hirdetés

Végre Dél-Koreában is betiltják a kutyahús fogyasztását: az állatbarát elnök kiáll a kutyákért

László Enikő

2021. október 9

Mun Dzsein dél-koreai elnök kijelentette, hogy szükség lehet a kutyahús-fogyasztás betiltására az állatjogok tudatosításáról szóló vita közepette. Úgy véli, ez a hagyomány már elavult, és szégyent hoz országára.

hirdetés

Dél-Koreában a kedvtelésből tartott állatok száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat, egyre többen élnek együtt kutyával, köztük maga az elnök is. Mun ugyanis közismerten kutyabarát, és számos kedvence van. Egyikőjüket közvetlenül hivatalba lépése után mentette meg egy kutyahús-kereskedőtől.

Dél-koreai kutyafarm.

Elavult tradíció

A kutyahús régóta része a dél-koreai konyhának, évente körülbelül 1 millió ebet esznek meg. De a kereslet jelentősen csökkent, mivel egyre többen tekintenek rájuk házi kedvencként, társként, mintsem élelemként. A gyakorlat pedig egyébként is tabunak számít a fiatalabb generációk körében, és az állatvédők részéről is egyre nagyobb a nyomás. Felmérések szerint a dél-koreaiak 84%-a sosem fogyasztott ebet, valamint a társadalom 59%-a támogatná a gyakorlat betiltását. A kutyahúst már csak néhány étteremben szolgálják fel, valamint csupán bizonyos piacokon lehet megvásárolni.

Az állatokkal szembeni kegyetlenkedés eddig is bűncselekménynek számított az országban, de az étkezési célok miatt történő leölés legális.

Dél-koreai kutyahús-farmról mentett kutyák.

Akik nem támogatnák

A kutyahúst árusítók ellenzik a törekvést, mivel megélhetésük a tét. Erre a kormánynak kell megoldást találnia. Kínában például a kutyahús-kereskedők átképzését szorgalmazzák, hogy más bevételi forrásból legyenek képesek megélni. Ugyanis gyakran az a legnagyobb probléma a régi tradíció betiltásával, hogy az emberek, akik ebből keresik kenyerüket, máshoz nem értenek, így megélhetésük válik veszélyeztetetté.

Véget kell vetni a kegyetlenkedésnek

Szerencsére egyre több ország gondolja úgy, hogy a kutyahús-fogyasztás kegyetlen és elavult tradíció. A kutya sokáig Kínában haszonállatnak számított a jog szerint, ezért lehetett elfogyasztani büntetlenül. Azonban szerencsére 2020-ban a kínai mezőgazdasági minisztérium kiléptette az ebeket a haszonállati státuszból, így már társállatnak minősülnek, akikkel szemben elfogadhatatlan a kegyetlenkedés.

Bár világszerte egyre kisebb réteg eszik kutyát, a betiltások ellenére illegális kutyahús-farmok működnek. Sokan azt állítják, ezeken a helyeken direkt erre a célra szaporított ebeket ölnek le. Valójában igen gyakran előfordul az, hogy nemes egyszerűséggel ellopják a házi kedvenceket otthonaikból, és őket használják fel. Ezt bizonyítja az is, hogy számos kutyahús-farmon lévő állat nyakában található nyakörv vagy mikrochip. De még ha valóban is e célból szaporított ebekkel kereskednének, a farmokon lévő állapotok borzalmasak. Az állatok olyan kicsi ketrecekben vannak, hogy szinte fel sem tudnak állni, saját ürülékükben várják szomorú sorsukat, miközben folyamatosan rettegnek. Ki akarna egy ilyen rossz körülmények között tartott (bármilyen) állatot elfogyasztani?

Az ősi tradíció hatalmas felháborodást vált ki az emberek többségéből, állatvédő szervezetek és hírességek is folyamatosan hangot emelnek a kutyák védelme érdekében. Bár még hosszú az út, a haladás szemmel látható. Egy szép napon pedig reméljük, sehol nem lesz már megengedett fogyasztási célból kutyákat mészárolni.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás állatvédelem Dél-Korea Kína kutyahús kutyahús fesztivál kutyahús fogyasztás ellen törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink