hirdetés

A túlszeretés 6 komoly veszélye a kutyáknál: infantilizmust és függőséget is okozhat, hiába a jóakarat

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 5 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a legtöbb gazdi szívesen babusgatja kedvencét, fontos tudni, hogy a túlszeretés a kutya viselkedésére több szempontból is negatív hatással lehet!

hirdetés

Mikor kutya érkezik a házhoz, a jó gazdi igyekszik mindent megtenni, hogy a jövevény jól érezze magát új otthonában. Pláne, ha kölyökkutya az új családtag. Gyakran babusgatja, dédelgeti, kézből eteti a kis kedvencet. A túlszeretésnek azonban vannak veszélyei is, amik az állat egész életére kihatnak.

1.) A túlszeretés következménye az önállótlanság

Először is fontos elválasztani egymástól a kutya igényeinek megfelelő gondoskodást a túlzott pátyolgatástól! Például ha a kölyökkutyának kézből kínálsz pár falatot, vagy már felnőtt jószágoddal így ismertetsz meg egy új ízt, az még nem probléma.

Azonban ha arra szoktatod kedvencedet, hogy csak és kizárólag kézből legyen hajlandó megenni az előtte apróra kockázott falatkákat, ami odáig fajul, hogy az állat se tányérból, se mástól nem hajlandó elfogadni az ételt, az már nagy baj! Ugyanígy veszélyes, ha a kutyát úgy neveled, hogy csak veled legyen hajlandó sétálni, csak melletted tudjon elaludni, és úgy általánosságban csak melletted érezze magát jól és biztonságban.

2.) Az infantilis kutya nagyon félénk

A túlszeretés következménye az önállótlanság mellett a függés a gazda személyétől. Olyan ez, mint a kisgyerekeknél a túlzott félénkség: csak az anyuka mellett enyhül a szorongás. Ezzel a kutyát elválasztod nemcsak a többi embertől, de a saját fajtársaitól is.

Az infantilis kutyára jellemző, hogy az utcán az átlagosnál is félénkebben reagál más kutyák megjelenésére, farkát behúzva gazdája mögé lapul, nyüszít. Azonban ha felveszik, megjön a hangja, bátran kaffog – hiszen „biztonságba került”. Hasonlóan riadtan viselkedik új helyen és sötétben is, gazdája mellől nem mer elmozdulni, félelmében a földre lapul, és nyüszít, mint egy kölyökkutya.

3.) Finnyásság

A túlszeretés következménye lehet az is, ha kutyád nagyon válogatós. Természetesen számos más ok is állhat a háttérben, például egyes betegségek, mint a mandulagyulladás. Azonban ha az állat teljesen egészséges, mégis finnyás, akkor lehet, hogy ez egy infantilis vonás.

4.) A szobatisztaság hiánya

A túlszeretett kutyák gyakran nem lesznek szobatiszták sem. Ennek oka vagy a nem megfelelő tanításban keresendő, vagy abban, hogy gazdája túlságosan féltette kedvencét, és nem kezdte el idejekorán sétáltatni és a szabadba szoktatni.

5.) Túlzott érzékenység

A túl sokat pátyolgatott kutyák fájdalomküszöbe igen alacsony, és a fajtársaik számára elviselhető fájdalomra is rendellenes érzékenységgel reagálnak.

6.) Az anyaszerepben sem teljesítenek jól

Az infantilis szuka a tüzelési időszakban ijedten és agresszívan reagál a kanok közeledésére, az infantilis kan pedig bizonytalan, és a próbálkozásai is ügyetlenek.
A túlságosan kötődő anyakutyák ellés után a kicsinyeiket is elhanyagolják, sőt akár féltékenyek is lehetnek rájuk. Arról nem is beszélve, hogy hacsak nem vagyunk tenyésztők, felelős gazdiként ivartalaníttatnunk kell kedvencünket.

Mi áll a jelenség hátterében?

Állattartókkal végzett pszichológiai kísérletek arra a megállapításra jutottak, hogy egyes gazdák a saját ifjúkori emlékeiket vagy megvalósulatlan vágyaikat vetítik ki állataikra. Titkon éppen azok a magatartásformák tetszenek nekik, amelyek saját rejtett hajlamaikat juttatják szimbolikusan kifejezésre.

Így előfordulhat, hogy olyan viselkedési formákat várnak el kutyájuktól, amelyek gyermekkori csínytevésekre, engedetlenségre vagy akár agresszivitásra emlékeztetik őket. Ezekért a „rosszaságokért” pedig csak formálisan szidják le a kutyát, aki ezt pontosan érzi, így nem hagy fel az adott viselkedéssel.

Az infantilis viselkedésnek a hátterében megoldatlan konfliktushelyzetek és kudarcélmények is állhatnak. Ha a serdülő kutya egy nála nagyobb vagy idősebb eb előtt a hátára fekve „megadja magát”, az teljesen normális. Ha ugyanezt egy felnőtt állat teszi, az már egy állandósult infantilis jellemző.

Néha az állat a túlélés érdekében infantilizálódik. Gyakran látni, ahogy sérült, önellátásra képtelen madarak a fajtársaiktól vagy az emberektől, fióka módjára kéregetnek eledelt. A tudósok megfigyelték, hogy a farkasok a kölykökhöz hasonlóan táplálják a falka sebesült tagjait. Ezekben az esetekben a gyógyulás után az állat ismét felnőttként viselkedik.

A túlzott szigor is veszélyes!

Nemcsak a kényeztetés, hanem a túlságosan szigorú nevelés is előidézheti az infantilis magatartásformák állandósulását. Éppen ezért fontos, hogy a kutyád nevelésénél is maradj az arany középúton, legyél szerető, de következetes gazda, állíts fel szabályokat, amiket tartass is be kedvenceddel, mert hosszú távon ezzel teszel jót neki és magadnak is.

etetés félelem félénk kutya kölyökkutya nevelése kutya ember kapcsolat kutya és ember kapcsolat kutya nevelése szobatisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink