hirdetés

7 jel, hogy egészségtelenül túlféltő gazdi vagy: a kutyádnak és neked sem jó a helikopter-szülőség

Ferenczi Deborah

2022. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan ismersz olyan gazdit, aki szinte nem bír létezni sem a kutyusa nélkül. Aki úgy viselkedik, akár csak egy túlféltő szülő, aki még óvodába is nehezen adja a gyermekét. Összegyűjtöttünk néhány olyan jelet, ami arra utal, hogy te is helikopter-gazdi vagy, és a kutyusod a mindened.

hirdetés

A helikopter-szülő egy ismert fogalom a pszichológiában, és általában olyan szülőre utal, aki kissé túlfélti a gyermekét, ezért élete minden pillanatában vele akar lenni, az elszakadás pedig nagyon nehezen megy számára. Nos, ez a jelenség gazdiknál is megfigyelhető. Bizonyos gazdik túlféltő üzemmódba váltanak, és hasonlóképpen viselkednek kutyusukkal, mint az említett szülők a gyermekeikkel. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szempontokat, melyek nagyon jellemzőek a helikopter-gazdikra.

1. Több pénzt költesz kedvencedre, mint magadra

Fontos megtalálni az egészséges egyensúlyt annak érdekében, hogy ne kényeztesd el túlzottan a kutyusodat. Ha nem tudsz ellenállni, hogy elmenj az állatkereskedésbe anélkül, hogy új játékot vennél, akkor nagy eséllyel túlzásba estél. Kedvenced nem is tud egyszerre ennyi játékkal játszani, nem is beszélve a többi tárgyról – a piac szinte végtelen.

2. Minden nyaralásra magaddal viszed a kutyát

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb élményt meg szeretnéd osztani a kutyusoddal, azonban nem feltétlen probléma, ha néha magadra is szánsz egy kis időt. Bizonyosan nagyon szívesen vigyáznak rá a családtagjaid, de más alternatívákat is találhatsz négylábú barátod nyaralás alatti elhelyezésére. Remek kutyapanziók vannak az országban, ahol egészen biztosan remekül fogja magát érezni a kutyád, ameddig te feltöltődsz.

3. Nehezen hagyod otthon kedvencedet

Ha olyan rövid idő távra is nehezen hagyod otthon kedvencedet, mint a napi bevásárlás, vagy a munkahelyre való bemenetel, akkor valószínűleg túlzottan ragaszkodsz hozzá. Számára természetes, hogy rövidebb távokra otthon hagyod, vagy más felügyeletére bízod. Nagyon fontos, hogy te magad is lazán, magabiztosan kezeld az elválást, ugyanis amennyiben nem így teszed, akkor a kutyusod is túl fogja reagálni. Így pedig nagyon könnyen kialakulhat szeparációs szorongás.

4. Több kép van kedvencedről a közösségi médián, mint rólad

Amennyiben állandóan mindenkinek a kiskutyádról készült fotókat mutogatod, szinte csak róla van képed, és tele a galériád, akkor nagyon valószínű, hogy túlzásba estél. Érthető, hogy rajongsz a kutyusodért, de nagyon fontos, hogy magaddal is törődj.

5. Inkább nem végzel házimunkát, mert azt nem szereti a kutyusod

Köztudott tény, hogy az ebek nem rajonganak sem a porszívóért, sem a felmosóért, sem tulajdonképpen semmiért, ami a házimunkához köthető. Ez teljesen természetes esetükben, azonban az nem, ha te ennek köszönhetően inkább kerülöd a takarítást. Ilyenkor inkább vidd át valamelyik másik szobába a kedvencedet. Hidd el, hosszútávon ő is örül annak, ha rend és tisztaság van a lakásban.

6. Soha nem veszed le a szemed a kölyökről a kutyaparkban

Ha nem hagyod egy percig sem önmagától érvényesülni a kutyádat olyan helyeken sem, mint a kutyafuttató, akkor bizony túlfélted őt. Természetesen fontos mérlegelni azt, hogy esetleg nem került-e veszélyes helyzetbe, vagy nincs-e szüksége segítségre, azonban ezeket minden esetben reálisan kell megítélni. Ha nem hagyod játszani és más ebekkel ismerkedni az állatot, akkor nagyon könnyen lehet a későbbiekben problémája a szocializációval.

7. Kerülöd a társasági összejöveteleket, így gyorsabban hazaérhetsz

Ha helikopter-gazdi lettél, egyre kevesebb időt fordítasz magadra, még a szociális életedet is jelentősen leredukálod. Előfordulhat, hogy lemondasz minden randit, kerülöd a baráti találkozókat, kizárólag azért, hogy kedvenceddel legyél. Persze érthető, hogy annyira imádod a kedvencedet, hogy legszívesebben mindig vele lennél, azonban társasági életre is szükség van, a kutyusod pedig ugyanolyan örömmel fog várni, mikor hazatérsz.

ember és kutya kapcsolat kutya és gazda szeparációs szorongás szeret a kutya szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink