hirdetés

4 tévhit a kutyatartók otthonáról: nem igaz, hogy minden csupa kosz és szőr!

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 17

Egy benti kutya mellett sokkal nehezebb tisztán és rendezetten tartani a lakást. Ki is alakultak olyan tévhitek, hogy azok, akiknek ebbel élnek, képtelenek rendet tartani. Megcáfoljuk ezeket a hamis állításokat és mutatunk néhány praktikát, amiktől ragyogni fog az otthonod.

hirdetés

Fokozottan nehéz helyzet egy állat mellett maximális tisztaságot tartani, mivel sáros, vedlik, és néha még kicsit büdös is. Mégis lehetséges bizonyos trükkök segítségével tisztán tartani az otthonod, amiket érdemes elsajátítani. Ezeknek köszönhetően pedig kutya mellett is élvezheted a rendet és higiéniát az egész lakásodban.

Lehetséges a kutya mellett is a tiszta otthon.

Minden csupa folt és fertőzésveszély

Az egyik leggyakoribb sztereotípia, amivel a kutyások találkoznak az, hogy biztosan minden csupa folt, az egész lakás tele van bacilussal és fertőzésveszéllyel. Az ugyan valóban igaz, hogy ha a kutya talál régebbi pisi-, kaki- vagy nyálfoltot, akkor késztetése van arra, hogy újabbat produkáljon, ezért mindenképpen érdemes az ilyen eredetű foltokat nagyon alaposan kisikálni. Ám ehhez nincs szükséged szupererős vegyszerekre. Ugyanis ha a kutyád azt megnyalja, igencsak nagy problémát okozhat. Éppen ezért használj természetes eredetű tisztítószereket, mint például a szódabikarbóna vagy az ecet. Ezeket a foltokat sikáld ki alaposan és szagtalanítsd is, így nem fogja a kutyád rendszeresen wc-nek nézni, és nem piszkít oda többet. Mindezektől függetlenül abban az esetben, ha valóban nagyon alaposan ki van tisztítva a lakás, és ügyelsz arra, hogy a kutya is mindig tiszta legyen, akkor nem lesz igaz az a felvetés, hogy fertőzésveszély lenne egy kutyás otthonban. Ugyanis, ha odafigyelsz a rendszeres takarításra, elmosod a táljait, a játékait, nem maradnak meg a bacilusok. Az élősködők elleni harcban is érdemes a szakaszos megoldások helyett folyamatosan biztosítani a kullancsok, bolhák, tetvek és férgek elleni védelmet.

Semmiképpen ne használj tiszítószereket, alkalmazd inkább a szódabikarbónát, az ecetet és az illóolajokat.

Minden csupa szőr

Valóban nagyon nehéz felvenni a harcot a folyamatosan hulló szőrrel szemben, ha ezt nem kezeled, az tényleg kissé igénytelen benyomást kölcsönöz a lakásnak. Viszont ezt a tévhitet megelőzni a legegyszerűbb. Ha a kutyusodat mindennap gondosan átkeféled, akkor csak nagyon minimális mennyiségű elhulló szőre marad. Ezzel nem csupán az állatnak teszel jót – hiszen a folyamatos ápolás az ő érdeke is – , megelőződ azt is, hogy csupa szőr legyen az egész lakás.

Minden csupa sár

Valóban igaz, hogy a kutyus sokszor –  főleg őszi, téli időszakban – sáros lesz. Fontos, hogy ezt a sarat ne vigye be a szobába. Ilyenkor meg kell tanítani az ebnek, hogy séta után minden esetben álljon meg a bejárati ajtóban, ahol gondosan letisztítod a mancsait. Erre jó lehet egy rongy is, de ma már különböző lábtörlők és mancsmosók is kaphatók a boltokban. Emellett ajánlott heti kétszer porszívózni, és ecetes vízzel felmosni annak érdekében, hogy megőrizzük a teljes tisztaságot.

Folyamatos rendetlenség

Végezetül az utolsó sztereotípia, hogy ahol kutya van, ott minden csupa rendetlenség. Hiszen szétdobálja a játékait, megrágja a kanapét és a cipőket, szétszórja a kutyatápot, totális káoszt teremt maga körül. Annak ellenére, hogy ez valóban így lehet egyes ebeknél, nem igaz, hogy egy kutyatartónak minden esetben rendezetlen a lakása. Érdemes úgy kialakítani az otthonod, hogy ne tudjon az eb hozzá férni olyan dolgokhoz, amiket szét tudna dobálni vagy meg tudna rágni. Amiket pedig ennek ellenére is szétdobál, azokat gyorsan el kell pakolni, így nem halmozódik fel a rendetlenség. A kanapék és más bútorok megrágása, cincálása gondos neveléssel, a kutya lefoglalásával, a szeparációs szorongás kezelésével és esetenként kutyariasztó spray használatával elkerülhetők.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya fésülés kutyabarát takarítás kutyafürdetés kutyaszag tiszta kutya tiszta otthon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink