hirdetés

Ha kellemetlen a kutyaszag: így segít a szódabikarbóna

Bodri Melissza

2021. április 30

Mint minden állatnak, a kutyának is van egy jellegzetes szaga. A lakásban tartott kedvencek esetén ez sok gazdi számára zavaró lehet, hiszen a bútorok, a ruhák is könnyedén átvehetik a szagot a négylábútól. Vajon milyen praktikák léteznek ellene, és melyiket érdemes bevetni?

hirdetés

A kutyának kutyaszaga van. Ezzel nincs is semmi probléma, bár kétségkívül egy heves zápor után a jellegzetes ázott kutyaszag senkinek sem a kedvence. Ám mi a teendő akkor, ha ez nem csak téged zavar, hanem a környezetedet is? Nyilvánvaló, hogy az eb nem tehet róla, és te sem szívesen hibáztatod négylábú barátod emiatt. Bár van, akinek fel sem tűnik ez a jelenség, bizonyos esetekben nincs mit csinálni, fel kell venni a harcot. Szerencsére egy kis utánajárással a probléma orvosolható.

A kutyák szaga

Csakúgy, mint az embernél, az eb szagának köze van az izzadáshoz. Bár ők a talppárnákon és az orron keresztül szabadulnak meg a felesleges hőtől, valamennyire a szőrrel fedett bőrük is verejtékezhet. Ez utóbbi kémiai illatanyaga egyedülálló. Emellett természetes jelenség az is, hogy az állat bőre olajat termel, melynek szintén jellegzetes szaga van. Továbbá a bűzmirigy váladéka is sajátos illatkombinációval rendelkezik, mely minden jószágnál eltérő. Bár a gazda számára az összes blöki hasonlóan „szaglik”, ők minden fajtársukat különbözőnek éreznek. Mozgásuk során rengeteg mikroorganizmust szednek össze talpaikkal, ezek pedig a verejtékkel keveredve egyesek szerint popcorn illatot árasztanak. Érdekesség, hogy a csau csaunak nincsen tipikus kutyaszaga bár ez utóbbi jelenség nem arat osztatlan sikert fajtársai körében.

A csau csau fajta jellemzője, hogy nincs tipikus kutyaszaga.

Mit a teendő?

Létezik pár házi praktika és pofonegyszerű módszer, hogy megszüntesd a nem kívánt szaghatásokat!

Ezeket vesd be: ecet és szódabikarbóna

Nem véletlenül használják ezeket a szereket a vegyszermentes háztartásokban, hiszen nagyon jól semlegesítik a szagokat. Miután minden bútort és berendezési tárgyat alaposan és módszeresen tisztává varázsoltál, érdemes áttörölni ecet és víz keverékével a sima felszíneket (például padlót). Az ecet csodálatosan szagtalanít, ám csínján kell vele bánni, hiszen az ecetnek is erős „bukéja” van.

A szódabikarbónát szórd a kanapéra, fotelre, székre, egyszóval bárhova, ahol érzed a nem kívánatos szagokat. Ezt követően hagyd állni pár órát, hogy kifejtse a hatását. Végezetül porszívózd át a kezelt felületeket.

Szódabikarbóna és ecet a tisztaságért.

Fürdetés és tisztántartás

Ha már indokolt és szükséges az eb fürdetése, akkor mosd meg speciális samponnal. Manapság léteznek olyan állatgyógyászati készítmények, melyeknek szageltávolító hatása van, így praktikusak lehetnek. Ám ezek használata előtt érdemes az orvossal konzultálni, hogy biztosan a megfelelőt válaszd.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem tanácsos az állatot túl sűrűn fürdetni, hiszen csökkentheti a bőr ellenálló képességét. Inkább ügyelj rá, hogy rendszeresen ápold a szőrét, tartsd tisztán füleit és szemeit. Ha szükséges, vidd kozmetikushoz vagy kérd ki a tanácsát!

Mosd ki vagy cseréld le a fekhelyét

Jó tudni, hogy az eb fekhelye is lehet a szag fő forrása. Ügyelj arra, hogy bizonyos időközönként legyen kimosva a használatban lévő pokróc, párna. Ha a fekhely nem mosható, és a sokadik áttörlés sem használ, akkor érdemes kicserélni az alkalmatosságot egy újra. Ennek lehet, hogy kedvenced is fog örülni. Ha szükséges, a játékait is mosd ki vagy törölgesd át!

Boltban kapható szageltávolítók

Léteznek természetes alapú szagelszívó- és távolító spray-k, vízben oldódó porok, púderek, tasakok, amelyek hatékonyan képesek eltávolítani a kellemetlen szagokat a lakás bármely pontján. Előnyük, hogy könnyen kezelhetők, gyors megoldások lehetnek a mindennapokban. Hátrányuk lehet, hogy egyes összetevők akár irritálhatják az eb szaglószervét, ezért mindenképpen informálódj az összetevők tekintetében.

Rendszeres takarítás

Bár közhelyes, érdemes minél többször takarítani, így a szag mértéke csökkenthető. Jelölj ki napokat, amikor felmosol, porszívózol, ezáltal a tisztaság hatékonyan fenntartható. Használj környezet- és állatbarát tisztítószereket, és lehetőleg szellőztess minél többet!

(Képek: Getty Images Hungary)

almaecet házi praktika kutyaszag kutyaszag ellen kutyatartás szódabikarbóna takarítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink