hirdetés

Miért nedves a kutyák orra? Az izzadásban és a szaglásban is szerepet játszik!

Buzgó Csilla

2020. november 4

Van, aki szerint imádnivaló, amikor egy kutyus nedves nózijával bökdösi őket, mások inkább kerülik ezt az élményt, mert idegenkednek az eb orrán jelen lévő síkos rétegtől. De vajon mi is ez pontosan és miért vonja be a négylábú szaglószervét?

hirdetés

Régóta tudjuk, hogy az ebek orra mesterien megkomponált, érzékeny műszer, melynek működése a mai napig ámulatba ejti a tudósokat. De mi a nedvesség funkciója és hogyan kerül az eb nózijára?

Hatékonyabbá teszi a szaglást

Amikor a kutya szagot fog, az orra automatikusan nyálkát kezd termelni, amely foglyul ejti az értékes információkat hordozó szagmolekulákat. Ezt a réteget az ebek gyakorta le is nyalják, hogy a szájpadlás fölött lévő, a száj-és orrüreget összekötő Jacobson-szerv rendelkezésére bocsássák az újonnan megszerzett adatokat. Ez a szerv főként az ismerkedés, párválasztás terén kerül előtérbe, ugyanis a hormonok, feromonok és egyéb nem illékony kémiai anyagok felismerésében segíti az állatokat.

Hűti a kutya testét

Az ebek nem tudnak teljes testfelületükön izzadni, csak a talppárnáik között és az orrukon keresztül. Amikor a kutya kimelegszik, orra magától benedvesedik, hogy a lihegést kiegészítve ezáltal is hűtse gazdáját.

Gyakran nyalogatják

A feromonok begyűjtése mellett a kutyusok tisztítás céljából is meg-megnyalják szaglószervüket. Egy kiadós szimatolás után zavaró koszréteg, idegen anyagok vagy növényi, állati részek kerülhetnek az orrukra, ám ezeket egy alapos nyalakvással hipp-hopp el lehet távolítani.

Szimatolás közben nedvesedik be

A legkézenfekvőbb magyarázat a környezetből felvett víz, harmat, rosszabb esetben más állatok testváladékai által bekövetkezett nedvesedés. Ezeket azonban az állat úgyis szinte azonnal lenyalja, tehát nem kell attól tartanod, hogy esetleg pisis orral bökdösi a kezedet.

Mikor nem normális a kutya orrának állapota?

Régóta terjed a közhiedelemben, hogy az egészséges kutya orra hideg és nedves, és ha kiszárad, rögtön rohanni kell vele az állatorvoshoz. Hadd nyugtassunk meg minden gazdit: ez nem igaz. A beteg kutyának is lehet nedves az orra, és a száraz nózi sem jelent feltétlenül kóros egészségi állapotot.

Az orr nedvedzésének mértékét a genetika is nagyban befolyásolja, tehát teljesen normális, hogy míg az ismerősöd kedvencének szaglószerve állandóan “tocsog”, a te kutyádén csak ritkán tapasztalsz nagy mennyiségű nyálkát. Többet elárul az eb közérzetéről a nózi és a fülek hőmérséklete, tehát ha ezeket túl melegnek érzed, már gyanakodhatsz a betegségre.

Természetesen nem csak a felszínen jelen lévő nyálkát érdemes vizsgálni, hiszen emberek esetében is az orrüregből érkező váladékozás kíséri a legtöbb felső légúti megbetegedést.

Egy-két csepp orrlyukon át távozó tiszta folyadék még nem jelez egészségügyi problémát. Azonban ha a kifolyó anyag sűrű, nem áttetsző, netán véres, az fertőzésre, elzáródásra vagy más orvosi ellátást igénylő problémára utalhat. A vérzést mérgezés is okozhatja, tehát azonnal vidd a rendelőbe kedvencedet, ha ilyesmit tapasztalsz!

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség kutya orra sebes kutya orrfolyás kutyaorr száraz orr szimat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink