hirdetés

Könnyebben elhízhat a kutyád, ha ilyen játékot használ

Kövess Péter

2024. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

Labrador puppy playing with multicolored plastic toy

Egy kutatás szerint összefüggés lehet a kutyák elhízásra való hajlama és a játékaikban lévő műanyagok – pontosabban egyik összetevőjük között.

hirdetés

A biszfenol A, vagyis a BPA egy kémiai vegyület, amelyet a műanyagok gyártásához használnak fel, ami azért is problémás, mert ezt az anyagot évek óta összefüggésbe hozzák az emberek és az állatok különféle egészségügyi problémáival. Mint kiderült, a kitettség a kutyák számára is fokozott kockázatot jelent. Egy tanulmány szerint a BPA-t tartalmazó játékok rágása elhízáshoz vezethet náluk.

A műanyagok komoly veszélyt jelentenek a kutyák egészségére

A műanyagok veszélyei a kutyák számára

A BPA-t számos egészségügyi problémával társítják. Bár egyes álláspontok szerint az anyag alacsony szintjének való kitettség biztonságos, ezzel nem minden szakértő ért egyet. Jelentősebb expozíció esetén a BPA olyan veszélyeket rejt, mint

a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák megnövekedett kockázata.

A műanyagok gyakori összetevőjének számító BPA hormonális változásokat okozva az endokrin rendszert is megzavarhatja. A kutyáknál és az embereknél ezek a változások a meddőséghez kapcsolódnak.

Egy tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy milyen hatást gyakorol a kutyákra, ha olyan konzervből esznek, mely BPA-val érintkezett, további kockázatokat tárt fel. Az érintett kutyák BPA-szintje a háromszorosára nőtt. Ez befolyással volt az állatok bélmikrobiomjára, ami gasztrointesztinális, neurológiai és immunológiai egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve néhány rákfajtát is.

A hormonkárosító hatású BPA a játékokból a nyálukba oldódhat

Ha mindez nem lenne elég, már azt is tudjuk, hogy a műanyagok igen károsak a környezetre nézve is. Egy tanulmány egyenesen azt állapította meg, hogy a BPA magas szintje csökkenti a növények fotoszintézisét.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Az elhízás kockázatát is növeli

Egy friss tanulmány során a kutatók szerettek volna többet megtudni a BPA kutyák egészségére gyakorolt hatásáról. Úgy találták, hogy amikor az anyagot tartalmazó játékokat rágják, az a nyálukba oldódhat. Ez hatással lehet bizonyos génreceptorokra, ami több zsírsejt kialakulásához vezethet. Eun-Jung Park, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte,

eredményeink arra utalnak, hogy a BPA-nak való kitettség hozzájárulhat a kutyák elhízásához.

A kutató ezért elővigyázatosságra intette a gazdikat. Szerencsére a BPA elkerülése nem lehetetlen, mivel számos olyan termék van a piacon, amely mentes tőle. Ha biztosra akarsz menni, a műanyagok helyett fából, szövetből vagy kötélből készült játékokat is találhatsz. Nem árt a körültekintés a plüssjátékoknál sem, mert egyes termékek tölteléke műanyagból készülhet. A vásárlásnál ezért mindig érdemes átnézni a játékok címkéjét, hogy milyen anyagokat tartalmaznak.

Tudtad, hogy a kutyák egészségét a mikroműanyagok is veszélyeztetik? Erről itt olvashatsz bővebben.

 

bpa egészség játék kockázat kutatás kutyajáték kutyák műanyagok veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!