hirdetés

Ezek az apró részecskék emberekben és kutyákban is megjelentek

Kövess Péter

2024. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutatás megállapította, hogy a mikroműanyagok a kutyák szervezetében is ott vannak, és feltételezhető, hogy rájuk nézve is ugyanúgy károsak.

hirdetés

Úgy tűnik, hogy a mikroműanyagoktól senki nincs biztonságban. Erre utal egy közelmúltbeli tanulmány is, amely a kutyák és az emberek heréiből is műanyagok nyomait mutatta ki. A felfedezés pontos egészségügyi hatása még nem teljesen tisztázott, de a kutatócsapat szerint a mikroműanyagok jelenléte összefügghet azzal, hogy az idő múlásával a férfiak spermaszáma csökkenhet.

A mikroműanyagok egészségügyi hatásai a kutyák esetében is beláthatatlanok lehetnek

A mikroműanyagok eljutnak a kutyák szaporítószervéig

A kutatást az Új-Mexikói Egyetem tudósai végezték az UNM’s College of Nursing professzora, Xiaozhong „John” Yu vezetésével. Yu és csapata már régóta tanulmányozza, hogy a környezeti hatások mennyire befolyásolják az emberek reproduktív rendszerét. Egy korábbi kutatás emberi méhlepényeket vizsgálva minden esetben mikroműanyagok nyomaira bukkant. Ez keltette fel a professzor kíváncsiságát, hogy vajon máshol is megtalálhatók-e – különös tekintettel a herékre. A kutatók úgy döntöttek, hogy a kutyákat is tanulmányozzák, mivel jellemzően az emberekkel élnek, és hasonló környezeti hatásoknak vannak kitéve.

A kutatók az új-mexikói orvosi nyomozóhivatal által megőrzött anonim emberi hereszövetmintákat elemezték (Új-Mexikóban az orvosszakértők hét évig gyűjtik és tárolják a boncolásokból származó emberi szöveteket). Emellett Albuquerque város állatmenhelyein és állatorvosi rendelőiben, a kutyáktól az ivartalanítás során vett mintákat is vizsgálatnak vetették alá.

Yu és csapata mind a kutyák, mind az emberek esetében mikroműanyagokat mutattak ki. Összességében tizenkétféle mikroműanyagot találtak a 47 kutyától és 23 embertől származó mintában.

Az eredményből kitűnt, hogy a mikroműanyagok átlagos koncentrációja magasabb volt a férfiak heréiben, mint a hím kutyákéban, és majd háromszorosa volt annak, amit más tanulmányok a placentában, vagyis a méhlepényben találtak.

Kezdetben kételkedtem abban, hogy a mikroműanyagok behatolhatnak-e a reproduktív rendszerbe. Amikor először megkaptam a kutyákra vonatkozó eredményeket, meglepődtem. Amikor aztán megkaptam az emberi eredményeket, még jobban meglepődtem.

Nem egyértelmű, pontosan milyen hatásuk lehet

A Toxicological Sciences című folyóiratban publikált tanulmány csak azt bizonyítja, hogy a mikroműanyagok elérhetik a heréket, azt viszont nem, hogy károsak-e azokra vagy a spermiumokra nézve.

Még sok mindent nem tudunk arról, hogy a mikroműanyagok milyen hatással lehetnek egészségünkre.

Mindenesetre beszédes adat, hogy a tudósok több mint száz olyan vegyi anyagot azonosítottak a műanyagokban, amelyek potenciálisan árthatnak nekünk vagy az állatoknak. Egyes anyagok megzavarhatják korai fejlődésüket, illetve gátolhatják a termékenységük szempontjából fontos hormonok termelődését. Tehát valószínű, hogy ezek a műanyagok kulcsszerepet játszhatnak a férfiaknál, sőt, talán még a kutyáknál is megfigyelhető spermiumszám-csökkenésben.

Lassan lehetetlen lesz elkerülni ezeket az anyagokat

A tanulmány szerzői megjegyezték, több kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy a mikroműanyagok befolyásolhatják-e a spermatermelést. De azt akarják, hogy az emberek tudjanak ennek a kitettségnek a lehetséges kockázatairól.

És vajon mit kell tenni abban az esetben, ha a kutya megeszik egy műanyag tárgyat? Ha elolvasod ezt a cikkünket, megtudhatod.

egészség herék kockázatok kutatás kutyák mikroműanyagok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!