hirdetés

Végzetes betegségeket szagolnak ki ezek a kutyák

Gerhát Petra

2024. március 11 - Képek forrása: Getty Images Hungary

A kutatások szerint a kedvtelésből tartott, családi kutyák 90 százalékos pontossággal képesek a Parkinson-kórt kiszagolni. 

hirdetés

Különböző fajtájú kutyákat képeztek ki a Parkinson-kórhoz kapcsolódó szagok észlelésére; a korai diagnózist segítenék elő az érzékeny orrokkal. Egyéb betegségeket is képesek jelezni.

Egy póló is elég a Parkinson-kór kiszagolásához

Kedvencként tartott kutyák is kiszagolhatják a Parkinson-kórt

A külföldi gyakorlat szerint általában kiképzőközpontokban tanítják a különféle betegségek felismerésére a kutyákat. Ezek a hihetetlenül éles orrok általában a központokban élnek. Egy új terápiás gyakorlat szerint azonban egyre általánosabb, hogy a családi kutyákat is különféle betegségek felismerésére tréningezik és alkalmazzák, s mint kiderült, nem rosszabb a felismerés aránya, mint a munkakutyák esetében.

Még a fajta sem számít, a hatékony diagnosztikus módszer 90 százalékos: a kedvtelésből tartott ebek éppen olyan ügyesen használják orrukat, mint az erre tenyésztett példányok. A módszer azonban olcsóbb, és nagyobb tömegben képes a kutyák speciális képzésére, mint a kiképzőközpontok gyakorlata. Így a kutatók arra számítanak, hogy valóban hatékony, sokak által hozzáférhető, és összességében kedvezőbb árú megoldást találtak a Parkinson-kór korai felismerésére.

A Parkinson-kórban szenvedő emberek bőre feltűnő illatú, főként a rendkívüli szaglással bíró kutyák számára. Ugyanis a betegek faggyúmirigyeiben több száz olyan vegyi anyag található, amelyek egészséges emberek esetében nincsenek jelen.

A kutyák hazánkban is dolgoznak ehhez hasonlóan. A MATE Agrár- és Élettudományi Egyetemen a diabéteszt megelőző, úgynevezett hipoglikémiás betegek állapotának javításához kérik a négylábúak segítségét egy projektben.

Mint azt Ujhelyi Tamás kinológus-szagláskutató Az Én Kutyámnak elmondta, a vércukorproblémák esetén is igencsak hatékony előrejelzők lehetnek a kutyák.

A jó szaglás evolúciós előny

Vannak olyan inzulinrezisztens betegek, akik a diabétesz előszobájában vannak, és akiknek bizonyos körülmények között leesik a vércukruk. Mi most ennek kimutatásával foglalkozunk – magyarázza a szagláskutató.

Az agrártudományi egyetem projektjében jelenleg hét kutya vesz részt, s mintegy két hetes kiképzést követően már teljes biztonsággal szagolják ki a vércukorproblémát még azt megelőzően, hogy az jelentkezne.

A kiképzés során ismert betegek adott szituációban vett mintájára tréningezzük őket. A ragadozók számára a betegségek kimutatása evolúciós előny. Egy betegséget kiszagolni nem nagy dolog a kutyáknak, pusztán az a feladat, hogy megértse, mit kell megtalálnia

– foglalta össze a betegségfelismerő kutyák oktatását Ujhelyi Tamás, aki azt is elmondta, tapasztalataik alapján bármely kutya alkalmas lehet erre, akár családban, akár munkakutyaként él, akár fajtatiszta, akár keverék. Azt azonban megfigyelték, hogy a nyomottabb orrú kutyák orrszerkezetük miatt kevéssé hatékonyak ebben a munkában, mint a normál orral rendelkezők.

Ha érdekel, miben más a nyomott orrú, azaz brachicefal kutyák orra és alapvető egészségügyi állapota, ide kattintva érdemes tovább olvasnod.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Agrártudományi Egyetem családi kutya kiszagol kiszagolja a rákot kutya orra kutyakiképzés MATE munkakutya Parkinson-kór szaglás szagláskutató Ujhelyi Tamás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!