hirdetés

Munkakutyákból családi kutyák: készen állsz erre az életstílusra?

Hangai Lilla

2023. december 27 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Magyarország kutyatartó nemzet, és ha az utcán sétálgatva körbe nézünk, bizony látható, hogy sokan választanak maguknak munkakutyát társul. De vajon ennek milyen hátulütői lehetnek? Kell-e másként nevelni, szocializálni egy munkakutyát, ha elsősorban családi kutyaként szeretnénk tartani? Erre keressük ma a választ.

hirdetés

Lássuk máris, hogyan válhat be egy munkakutya családi kutyának.

Mi az a munkakutya?

A munkakutya olyan eb, amit meghatározott feladatok teljesítésére tenyésztettek ki. Ilyen kutyák például a pásztorkutyák vagy a különböző vadászkutyák is. A tenyésztés során fontos, hogy megtartsák azokat a tulajdonságaikat, amikkel hatékonyan tudnak dolgozni a területükön. Jellemző rájuk az intelligencia, a terhelhetőség, a könnyű képezhetőség, az elhivatottság, az energikusság és a jó alkalmazkodókészség.

Nagyon sok munkakutyának van munkavonala és van show vonala is ma már. Számos esetben nehézkes fenntartani a munkavonalat, főleg akkor, ha a fajta szélesebb körben is ismertté és keresetté válik, vagyis amikor többen inkább családi kutyaként, kedvencként szeretnék tartani az adott fajtát. Jellemző, hogy azok a tenyésztők, akik a fajta munkavonalát tenyésztik, nagyobb hangsúlyt fektetnek a kutya tulajdonságaira és készségeire, a show vonal tenyésztői pedig a külső jegyekre.

Vegyük például a golden retrievert. Rendkívül népszerű eb világszerte és itthon is. Alapvetően vadászkutya, arra tenyésztették ki Skóciában az 1800-as években, hogy megkeresse, majd visszahozza a vadász által elejtett vadat. Ebben remekelt is, a vadászok nagyra értékelték. 1908-ban megjelent az első kiállításon, ahol felfedezték az emberek, hogy milyen remek jellem, ami akár társként is kiválóan funkcionálhat. És nem csak a golden retrieverrel esett ez meg; szinte az összes ma ismert munkakutyával.

Beválhat-e egy munkakutya családi kutyának?

Ez sok mindentől függ. Beleszeretni egy gyönyörű bundába, egy fitos orrba vagy egy híresen kimagasló intelligenciába egy pillanat műve. Ilyenkor azonban be kell vetnünk a kritikus gondolkodást és meg kell ismerkednünk közelebb is azzal a fajtával több releváns forrásból is. Milyen igényei vannak, mennyi mozgásra, mentális stimulációra, helyre és figyelemre van szüksége, és hogy ezt képes leszel-e számára 10-15-20 éven keresztül biztosítani?

Vonzóak ezek az ebek, ugyanis általában gyönyörűek, okosak, könnyen képezhetők és nagyon ragaszkodók. Ezen tulajdonságok elméletben ideálissá teszik őket a családi kutya létre. Azonban ezekkel a tulajdonságokkal együtt jár az is, hogy szinte kivétel nélkül az átlagosnál nagyobb az energiaszintjük, amit nem lehet napi 1 órás sétával lekötni. Bizony, egy munkakutyának nem elég csupán a mozgás, feladatok kellenek. Munka. A fizikális stimuláció mellett mentális stimuláció is. A gazda részéről ez elképesztő fegyelmet és elhivatottságot igényel. Munka és feladatok nélkül egy munkakutya unatkozni kezd, ami mentális problémákhoz, destruktív viselkedéshez vagy beforduláshoz, letargiához vezet.

Hogy érezhető legyen a súlya ennek a dolognak, így magyarázzuk: a munkakutyát akár évszázadokon, évezredeken keresztül egy bizonyos feladat ellátásra tenyésztették, kondicionálták. A vágy, hogy azzal foglalkozzon, amire született, nem csillapszik akkor sem, ha mi úgy határozunk, hogy családi kutyaként szeretnénk az ebet tartani. Még egyszer hangsúlyozzuk, lehet őket családi kutyaként tartani, de ha a border collie-nk nem terel juhokat Budapesten, akkor olyan feladatokat kell adnunk számára ebben a megváltozott környezetben, amely kiváltja a terelés élményét. Itt jönnek képbe a különböző kutyás sportok, az interaktív játékok, az engedelmességi gyakorlatok.

Az agility remekül leköti és lefárasztja az örökmozgó munkakutyákat.

Hogyan készülj fel egy munkakutya tartására?

Ha munkakutyát családi kutyaként szeretnél tartani, első lépésként azt javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot akár több tenyésztővel is és beszélgess velük. Ha megismerik a hátteredet, tehát a jellemedet, az életstílusodat, a kutyás múltadat, a felelős tenyésztők őszintén el tudják neked mondani, hogy alkalmasnak találnak-e a fajta tartására.

Ha nem lennél alkalmas, attól még nem leszel rossz ember és azt sem jelenti, hogy ne tarthatnál kutyát; csupán át kell gondolnod mely fajta illeszkedne hozzád. A kutya ne legyen státuszszimbólum és ne legyen divatos kiegészítő sem! Egy érző lény, akiért felelősséggel tartozunk. Fontos, hogy a kapcsolatotokban ő is boldog és elégedett lehessen és te is. Itt fontos megjegyezni, hogy a boldogságot ebben az esetben ne az emberi vágyak és elképzelések alapján határozzuk meg. Az a lényeg, hogy a kutya fajtájából és személyiségéből adódó igényei is kielégüljenek a számára megfelelő módon.

Egy munkakutyának határozott és konzisztens vezetőre van szüksége, aki képes felállítani a szabályokat és azokat minden körülmények között be is tartja, be is taratatja. Az önismeret és az őszinteség ebben a szituációban a leghasznosabb készségünk. Ha azonban úgy érzed minden összevág, és alkalmas vagy egy munkakutya tartására, gratulálunk, fantasztikus élményben lesz részed egy olyan ebbel az oldaladon, aki minden kívánságodat lesi majd, és mindent veled együtt akar csinálni.

Figyelmedbe ajánljuk a munkakutyák kiképzéséről készült cikkünket. Ebből megtudhatod, hogy az értünk dolgozó ebek tréningezése hogyan fejlődött az idők során.

családi kutya felelős kutyatartás kutyatartás munkakutya munkakutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink