hirdetés

Corgi – a terelőkutya, aki napjainkban már a család gyerekeit „terelgeti”. Kinek való a Corgi?

Csupor Erik

2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A corgi egy rendkívül kedves, mókás kinézetű kiskutya, amelyik világszerte a legnépszerűbb fajták közé tartozik, de hazánkban még kevesen ismerik. Akik igen, ők elsősorban onnan, hogy (a közelmúltban elhunyt) Erzsébet angol királynő kedvenc fajtájáról van szó.

hirdetés

Mit kell végig gondolnia egy corgi választásán gondolkodó leendő gazdának? Ideális választás-e ez a fajta egy kezdő kutyás számára?

A corgi története

Már a középkori krónikák is említést tettek egy rövid lábú, rendkívül fürge és mozgékony walesi terelőkutyáról, akiket szinte minden haszonállat terelésére használtak, és minden bizonnyal a corgik ősei lehettek. Wales-ben két tenyésztési központ alakult ki egykoron, Pembrokeshire and Cardiganshire, ahol sor került végül a 2 corgi fajta szétválasztására. Így született meg a jobban ismert, kisebb termetű Pembroke Welsh Corgi, amiről ez az írás is szól, valamint a kicsit nagyobb termetű, erősebb Cardigan Welsh Corgi. A 20. században a corgik népszerűsége folyamatosan nőtt, igazán népszerűvé azonban akkor váltak, amikor II Erzsébet angol királynő környezetében tűntek fel ezek a különleges kiskutyák. Ő 1933-ban jutott hozzá első corgijához és haláláig folyamatosan tartotta, sőt tenyésztette is őket.

A corgi személyisége és külleme

A corgikat az angolok gyakran úgy jellemzik, hogy ez egy nagy kutya „kis csomagolásban vagy kiszerelésben” és ez igaznak is tekinthető velük kapcsolatban. A Corgik kimagasló értelemmel, intelligenciával, legalább akkora egóval és akarattal megáldott kiskutyák. A mellett, hogy szinte minden környezetbe könnyen be tudnak illeszkedni, a lakástól a nagy területtel rendelkező tanyákig, a lelkük mélyén mind a mai napig terelőkutyák, mindig igyekeznek elfoglaltságot találni maguknak. Habár annak tűnnek, egyáltalán nem ölebek, sokkal inkább egy önálló akarattal rendelkező munkakutyáról van szó az esetükben. A Corgi egy nem túl nagy termetű kutyafajta, a marmagassága jellemzően 25 – 30 cm, súlya pedig nem több, mint 10 – 14 kg. Múltjából adódóan az időjárásnak hatékonyan ellenálló vastag bundával rendelkezik, az aljszőrzete is jól fejlett, így gyakori szőrápolást igényel. Szőrének színe többféle lehet, leggyakoribb az őzbarna és a vörös szín, de léteznek fekete-cser, fekete-fehér és kék színváltozatok is.

Intelligencia és mozgásigény

Mivel a corgi esetében egy munkakutyáról van szó, rendkívül gyorsan tanulnak, és mivel hihetetlenül falánkak, jutalomfalatokkal kiválóan motiválhatóak. E mellett szinte minden korrekt corgi tenyésztő megemlíti azt is, hogy igencsak makacsak és önfejűek tudnak lenni, ezért az ő esetükben (is) fontos a korai szocializáció, és bizony a kutya óvoda sem árthat nekik. Ha erről nem szoktatják le őket időben, a corgik hajlamosak a velük egy háztartásban élő gyerekek sarkát megcsipkedve terelni őket az általuk jónak látott irányba. Ez a viselkedésük ösztönös, de korrigálható. Rövidke lábai ellenére a corgi egy mozgékony kutyafajta, amelyik kifejezetten igényli a mozgást. Apró termete ellenére képes a villámgyors futásra, és egy jó kondícióval rendelkező corgi akár esti kocogás közben, de kutyasportokban is jó társ lehet. Gyakran feltűnnek az agility pályákon, dog dancing partnerként, de mind a mai napig terelőkutyaként is megállják a helyüket, amit egy külső szemlélőnek nehéz elhinnie, amíg nem látta őket munka közben. Speciális testalkatuk miatt fokozottan oda kell figyelni esetükben a szintkülönbségekkel kapcsolatos mozgásokra, amitől érdemes óvni őket. A corgi egészséges és hosszú életű fajtának számít, körükben nem ritkák a 15 éves kort megélő egyedek sem. Mivel valóban egy rettenetesen falánk fajtáról van szó, így igencsak hajlamosak az elhízásra, amire a gazdáknak fokozottan oda kell figyelniük. Bizonyos tenyésztési vonalaknál esetenként megjelenik a diszplázia és a degeneratív mielopátia, ami a bénulásos betegségek egy fajtája. Mindezekre a felelős tenyésztők szűrik a kutyáikat.

Illik-e a corgi egy kezdő kutyás mellé?

Erre a kérdésre a válasz egyértelműen igen. A corgik szinte az egész világon megtalálták a helyüket családi kutyaként, és a családdal történő együttélés felváltotta az egykori terelő munkát. E mellett kifejezetten hatékony jelzőkutyák is, testméretükhöz képest mély hangjukkal mindig időben jelzik egy idegen közeledését. Mindemellett határozottan emberközpontú, emberi társaságra vágyó, azt határozottan igénylő, intelligens kiskutyák, akikkel kiválóan együtt lehet élni, ha megfelelő időben és módon megtörtént a szocializációjuk. Tanításuk és nevelésük nem a legegyszerűbb, de aki megfelelő időt és energiát szán rájuk és kutyaiskolába is eljár velük, a corgikban egy ideális négylábú társat találhat.

corgi családi kutya intelligens kutya munkakutya munkakutyák okos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink