hirdetés

Egy még ma is munkaképes masztiff – kanári szigeteki kutya (presa canario)

Csupor Erik

2023. július 25 - Képek: Getty Images Hungary

Presa Canario, avagy a kanári szigeteki kutya. Különleges és egyelőre ritka, molosszer ősökkel, akikről nagyon kevesen rendelkeznek ismeretekkel, ráadásul ezek sem mindig helytállóak: vannak, akik veszélyes harci kutyának vélik és vannak, akik szelíd házi kedvencnek.

hirdetés

Tenyésztése, sőt tartása is, a világ sok országában tiltott. Mi az igazság? Honnan származik, mire alkalmas és kinek való a presa?

A múlt

Mint a nevéből is következik, a presa canario a Kanári szigetekről származik, amelyiket a 16. században kolonizáltak a spanyolok, akik természetesen magukkal vitték nagytestű kutyáikat, például az ibériai presa-t, az alanot és a presa espanol-t. Ezekből a kutya típusokból alakultak ki a presa canariok a későbbi évszázadokban, akiket mindenes kutyaként alkalmaztak és használtak a gauchok, a spanyol nyelvű telepesek. A presák őrizték a marhacsordákat, besegítettek a marhák lefogásában, védelmezték a gazdák tulajdonát és vadásztak is velük. E mellett azt is meg kell említenünk, hogy a kanári szigeteken rendkívül népszerűek voltak a kutya viadalok, amiben többségében szintén presa canariokat használtak fel. Így alakult ki ez a különleges kutyafajta, amit sokáig különböző neveken hívtak, például dogo canarionak, vagy kanári szigeteki masztiffnak. Ezeket az elnevezéseket egységesítette végül a spanyol kutya szövetség és az FCI és azóta presa canario (magyarul kanári szigeteki kutya) a hivatalos elnevezés.

Erős személyiség

A presa egy rendkívül erőteljes személyiségű kutya, amelyik kiemelkedő védelmi ösztönökkel rendelkezik, ugyanakkor vadászösztönének szintje sem alacsony. E cikk írója járt olyan kelet-magyarországi birtokon, ahol egy presa canario falka 14 hektárt őriz sakálokkal, vaddisznókkal és emberi betolakodókkal szemben hibátlanul. Más nagytestű molosszerekkel és masztiff típusú kutyákkal szemben a presa kiválóan megőrizte ősi munkaképességét. Családjával kapcsolatban egészen megdöbbentő és megható a ragaszkodása, a tulajdonosok sokszor úgy fogalmaznak, hogy néha már sok is, mennyire csüngenek a gazdáikon. Az idegenekkel szemben azonban rendkívül bizalmatlanok, más állatokkal, pl. kutyákkal gyakran dominánsak és agresszíven viselkednek.

Tanulékony, sportos body builder

A Presa Canario egy nagy termetű, molosszer típusú kutya. Átlagos súlya 40 és 60 kg között mozog, marmagassága pedig 56 és 65 cm között. Szőre rövid és testhez simuló, aljszőrzete nincs, színe pedig számos színvariációban változik, a világosbarnától az őzbarnán át az ezüst fakóig terjed és léteznek egyszínű és csíkos változatok is. Az elsősorban show vonalú kutyák mérete és súlya általában nagyobb, a munka vonalúaké szikárabb és jobban hasonlít a spanyol alanokra.

A presa canariok mindig munkakutyák voltak, akiket széleskörűen használták számos feladatra. Ebből adódóan napjainkban is egy nagyon jól képezhető, könnyen tanítható fajtáról van szó az esetükben. Mivel egykoron a gauchok is mindenes kutyaként használták őket, napjainkban is sokféle célra használhatóak. Nagyvadak ellen (pl. vaddisznók) hatékony vadászok, ugyanakkor a munka vonalú egyedek őrző védő munkában is kiemelkedő képességeket mutatnak. Hazánkban nem kevés olyan presa canario tenyésztő léteik, akik a kutyáikkal akár a klasszikus német őrző védő fajtákat is megszégyenítő eredményeket érnek el. Mivel átlagon felül domináns fajtáról van szó, képzéséhez következetességre, tapasztalatokra és kemény kézre van szükség.

Nagy és elképesztően izmos termete ellenére a Presa Canario egyáltalán nem nevezhető lomha, vagy tohonya fajtának, sőt. Mozgása dinamikus és robbanékony, ugyanakkor szemet gyönyörködtető, a masztiff típusú kutyák közül talán egyedül a cane corso-éhoz hasonlítható. természetesen egy ekkora tömeggel hosszútávfutó soha nem lesz belőlük, de mozgásigényük nagy, folyamatosan szükség van a hatalmas izomtömeg edzésére és karbantartására.
Más, nagy testű masztiff ősökkel rendelkező kutya fajtákhoz hasonlóan az utóbbi időkben a Presa Canario esetében is magas a diszpláziával érintettség foka, ezért is kiemelten fontos, hogy lehetőleg szűrt tenyészetekből vásároljunk presát. Ritkán, az epilepszia is előfordul körükben, de más, kifejezetten a presa canariora jellemző betegség nem ismert, ami talán annak is tulajdonítható, hogy egy (szerencsére) kevésbé ismert fajtáról van szó. Átlagos élettartamuk 8 – 10 év.

Kinek való egy ilyen „erőgép”?

Tapasztalatlan kutyásoknak egyértelműen nem, az alábbi okok miatt. Ez az ízig vérig munkakutya fajta nagyon nehezen, vagy nem bírja a tétlenséget, tehát ahhoz, hogy megfelelően érezze magát, el kell látni feladatokkal, amire, egy kezdő kutyás esetében kevés az esély. Habár ez a fajta rajong a családjáért, a tulajdonosnak másokra és a környezetére is gondolnia kell. Megfelelő szocializáció, nevelés és kontroll nélkül a presa canario saját maga fogja értelmezni azokat a helyzeteket, amibe kerül. Mivel egy idegenekkel szemben rendkívül bizalmatlan fajtáról van szó, bizony ezen helyzetek egy részét fenyegetésként fogja értelmezni a családjára és határozottan fog fellépni, ami nem feltétlenül jár majd pozitív következményekkel. Azok számára azonban, akik már rendelkeznek tapasztalattal nagy testű és erős akaratú kutyákkal és akik egy maximális munkaképességű masztiff fajtára vágynak, számukra kevés jobb választás létezik a kanári szigeteki kutyánál.

Csupor Erik kanári-szigeteki kutya masztiff munkakutya munkakutyák presa canario

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink