hirdetés

Top 7 legveszélyesebbnek tartott kutyafajta: mi alapján sorolják őket ebbe a kategóriába?

Csupor Erik

2023. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Ebben a témában az online tér tele van hasraütés-szerűen összeállított listákkal, amik időnként egészen elképesztő fajtákat sorolnak fel annak ellenére, hogy egy ilyen lista összeállításának feladata szinte a megoldhatatlan kategóriába tartozik. Miért?

hirdetés

Kezdjük ott, hogy már a veszélyesség fogalmát sem egyszerű körülírni, hiszen mire is vonatkozik mindez egy kutya esetében? A körülötte élő emberi közösségre, a gazdáira, esetleg más kutyákra vagy a környezetében élő más állatokra, esetleg a gazda ebédjére? Akármelyiket vesszük is alapul, egészen más lista lesz a végeredmény. Arról nem is beszélve, hogy a veszélyesség nem feltétlenül fajtafüggő. Sok múlik a gazda személyiségén, hozzáállásán és azon a környezeten is, amiben a kutya felnő és szocializálódik. Hallottunk már a környezetét szabályosan terrorizáló berni pásztor párról, de például e cikk írójának ismerősének csivavája is közveszélyesnek minősíthető. Ugyanakkor léteznek végtelenül szelíd tosa inuk és pitbull terrierek is.

Annak érdekében, hogy mégis elkészüljön ez a lista, azt próbáltuk feltérképezni, hogy a világ országainak többségében mely kutyafajták tiltottak az ott meghozott törvények alapján. Természetesen senkinek nincsenek illúziói a politikusok és a törvényhozók kutyás ismereteivel kapcsolatban. Itt legyen elég például azt megemlíteni, hogy Olaszországban 2003 és 2007 között a border collie és a welsh corgi is a veszélyes fajták listáján szerepelt. Mégis, talán ez az a szempont, ami alapján ez a lista összeállítható egyáltalán.

Tosa inu.

7. Bullterrier

Számunkra is meglepetés volt, hogy a világszerte tiltott kutyák listáján milyen gyakran fordul elő az angol bullterrier. Pedig alapjában véve egy emberközpontú, mókás és vicces középtermetű kutyafajta, akit az angolok a kutyavilág bohócainak neveznek. Talán harci múltjának köszönheti rossz hírnevét, hiszen más bull típusú kutyákhoz hasonlóan ők is az arénában kezdték a pályafutásukat és mind a mai napig kemény harcosok, ha küzdelembe keverednek.

Bullterrier.

6. Presa canario, a kanári-szigeteki kutya

A presa canario egy nagytestű, rendkívül robusztus felépítésű kutyafajta, amit a Kanári-szigeteken élő őslakosság alakított ki évszázadok alatt, részben nagytestű spanyol fajták bevonásával. A presákat egyrészt mindenes kutyaként használták a mindennapokban, másrészt az arénák szereplői voltak, hiszen a Kanári-szigeteken óriási hagyományai voltak (és sajnos vannak is) a kutya-kutya elleni küzdelmeknek.

Presa canario.

5. Staffordshire bullterrier

Ez a mini termetű, szinte egy piranhához hasonló terrierfajta szintén a 19. századi Angliában lett kitenyésztve. Egyrészt kutya-kutya elleni küzdelmekre, másrészt pedig igencsak hatékony patkányfogóként használták. Egyes leírások szerint néhány staffordshire bullterrier percek alatt egész patkánykolóniák kiirtására volt képes és egyéb kisebb állatok vadászatára is használták őket.

Staffordshire bullterrier.

4. Argentin dog

Meglepően sok országban tiltott ez a gyönyörű és hatalmas vadász és munkakutya, amit az argentin Martinez testvérpár alakított ki a 20 század elején. Az argentin dogok félelmetes testi képességekkel rendelkeznek, a világ sok részén mind a mai napig aktívan használják őket nagyvadak, elsősorban vaddisznók és pumák elleni vadászatra. Ráadásul őrző-védő kutyaként is kiválóan megállják a helyüket. Valószínű, hogy a tiltólistákra magasfokú dominanciájuk és kiemelkedő testi képességeik miatt kerültek fel.

Argentin dogok.

3. Fila brasileiro, brazil masztiff

A lista 3. helyén szereplő brazil masztiff viszont egyáltalán nem lepett meg minket. A fila valóban veszélyes szinte mindenkire, aki nem a családjához tartozik. A fila brasileiro a végletek kutyája, egyrészt rajongásig imádja a gazdáját és annak családját, másrészt végletesen gyűlöl mindenki mást, aki idegen és nem a családhoz tartozik. Erről nem leszoktatható és hozzátartozik a természetéhez olyannyira, hogy jelenleg az egyetlen kutyafajta, amelyikhez a bíró nem érhet egy kiállításon.

Brazil masztiff.

2. Pitbull terrier

Ezzel a rendkívül ellentmondásos, a kutyás társadalmat is mélyen megosztó fajtával kapcsolatban kétségkívül igaz, hogy szinte minden olyan ország tiltólistáján szerepel, ahol létezik ilyen. A pitbull terriereket kutyák elleni küzdelemre tenyésztették ki, és ez az egykori tenyésztési cél mind a mai napig jelentősen meghatározza jellemüket és tulajdonságaikat. Habár a jó vérvonalú pitbullok emberekkel kapcsolatban eredendően semlegesek, részben a tiltások miatt a szaporítóktól sok olyan egyed is kikerült, amelyek esetében ez már nem feltétlenül igaz. A jelenleg Amerikában vezetett statisztikák szerint az Egyesült Államokban a legtöbb halállal végződő kutyaharapást pitbull terrierek okozzák.

Pitbull terrier.

1. Tosa inu vagy japán masztiff

A tosa inu, hasonlóan a pitbull terrierhez, a világ szinte minden tiltólistáján szerepel. Ami miatt az első helyre került az az, hogy az Egyesült Államokban több államban és városban tiltott, mint az amerikaiak által kitenyésztett és nemzeti fajtának tekintett pitbull terrier. A tosát Japánban tenyésztették ki a 19. század második felében és a tenyésztésnek semmilyen más célja nem volt, mint a kutyaküzdelmekben való sikeresség. Ez a hatalmas termetű harci kutya valóban félelmetes harcos, emellett azonban kiváló őrző-védő is. Általában rendkívül csendes és különleges kapcsolat fűzi mélységesen tisztelt és rajongott gazdájához.

amerikai pitbull terrier argentin dog brazil masztiff bull típusú kutya bullterrier fila brasileiro harci kutya kanári-szigeteki kutya pitbull staffordshire bullterrier tiltott kutyafajták tosa inu veszélyes kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink