hirdetés

5 tévhit a bull típusú kutyákról: sosem voltak dajkakutyák, és szájzárat sem kapnak

László Enikő

2022. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

A menhelyeken számos bull típusú kutya keres gazdát, akiket igen nehéz örökbe adni. Többségüket nem azért, mert nem alkalmasak a családi életre, hanem mert sokan tartanak tőlük a számos, róluk keringő tévhit miatt.

hirdetés

A bull típusú kutyák megítélése világszerte rossznak mondható. Számos ilyen eb tölti mindennapjait menhelyeken, pedig közülük sokan alkalmasak lennének családi kedvencnek. Akik viszont nem, azok mind az emberi gyarlóság miatt kerültek ilyen állapotba. Fontos tudni, hogy az állatotthonok ismerik lakóikat. A veszélyesnek nyilvánított ebeket nem adják családba, akármilyen fajták vagy keverékek legyenek.

A következőkben sorra veszünk olyan bull típusú kutyákkal kapcsolatos vélekedéseket, amiknek nincs valóságalapja.

Tévhit: a bull típusú kutyák agresszívabbak más ebeknél

Az agresszió nem fajta- vagy személyiségjegy, és nem jellemző egyetlen kutyafajtára sem. Az American Temperament Test Society, amely egységes programot biztosít a kutyák vérmérsékletének tesztelésére, megállapította, hogy a bull típusú kutyák jobban teljesítettek a teszten, mint sok más kutyafajta, beleértve a golden retrievereket és a border collie-kat. Míg izmos testük és erős állkapcsuk miatt a bull típusú kutyák komoly sérüléseket okozhatnak, természetüknél fogva nem agresszívak környezetük külső befolyása nélkül.

Tévhit: figyelmeztetés nélkül megharapják az embert

Neurológiailag egészséges kutyák soha nem támadnak ok nélkül, és ritkán figyelmeztetés nélkül. Mivel az ember az ebektől eltérő módon kommunikál, megeshet, hogy valaki félreérti az állat testbeszédét, jelzéseit.

A farokcsóválást általában a barátságosság jeleként értelmezik, de a merev, lassú csóválás bizonytalanságra utalhat – figyelmeztetés a távolmaradásra. A lapított fülek, a szem fehérjének látszódása, az ásítás és a nyelvöltögetés mind olyan jelek, amelyeket az ijedt kutyák mutatnak, amikor kényelmetlenül érzik magukat. Ha az emberek figyelmen kívül hagyják ezeket, a kutya úgy érezheti, hogy nincs más választása, és harapnia kell, hogy elkerülje a kellemetlen helyzetet.

Ne közelíts olyan kutyához, akit nem ismersz. Saját kedvencedet se zargasd, amíg eszik és alszik, és gyermekedet is erre tanítsd. Természetesen nem elfogadható, ha az eb morog, ha evés közben megközelítik. Ezt a viselkedést megfelelő tréner segítségével kell korrigálni.

Fontos, hogy soha ne büntesd a kutyádat a morgásért. A morgás egy normális, elfogadható módja a kutyák figyelmeztetésének. Enélkül előfordulhat, hogy kihagyják a figyelmeztető jelzéseket, és harapnak.

Tévhit: a bull típusú kutyák dajkakutyák voltak

A jó szándékú pitbull-párti szószólók egykor azt a mítoszt terjesztették, hogy a staffordshire bullterriereket dajkaként használták a 19. századi Angliában. Míg az angol és az Egyesült Államok történelmében a családok generációk óta szerették a bull típusú kutyákat, nincs bizonyíték arra, hogy valóban úgy törődtek a gyerekekkel, mint a dadák.

Nincs olyan, hogy dajkakutya. Egy kutyát sem szabad felügyelet nélkül kisgyerekekkel együtt hagyni, és nem szabad elviselnie a farokhúzást, a fülráncigálást és más bántalmazást a kisgyermekek részéről. A bull típusú ebekről ismert, hogy minden korosztályban szeretik családtagjaikat, de csak felügyelettel és képzéssel (gyermekek és kutyák számára egyaránt).

Tévhit: a bull típusú kutyák szájzárat kapnak harapás közben

Elterjedt tévhit, hogy például a pitbull harapása rendkívül erős, illetve a harapás során szájzárat kap, így még súlyosabb sérüléseket tud okozni, mint egy másik fajtájú eb. Ez azonban a statisztikák szerint nem igaz. A harapás erősségi toplistán az amerikai pitbull terrier csupán a 19. helyet foglalja el, és olyan fajták előzik meg, mint a német dog, a leonbergi, a rottweiler vagy a legerősebb harapással rendelkező eb, a kangal. A labrador csupán épphogy lemaradt mögötte.

Dr. I. Lehr Brisbin, a Georgiai Egyetem kutatója szerint a vizsgálatok alapján elmondható, hogy egy kutyafajta sem képes úgy harapni, hogy közben szájzárat kapjon, és ne tudja elengedni áldozatát. Vizsgálatai szerint a bull típusú ebek állkapcsa épp ugyanolyan, mint bármely más kutyáé.

Tévhit: azért van ennyi bull típusú kutya a menhelyeken, mert nem jó családi kedvencek

A bull típusú kutyák a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában, és hazánkban is sok rajongójuk akad. Mivel ezek az ebek annyira népszerűek a szaporítók és a bűnözők körében, nyereségszerzés céljából túltenyésztik, nem szocializálják, és kidobják őket, ha már nem szolgálnak célt. Ezek a szaporítók, valamint a fajtaismeret hiánya miatt, a bull típusú kutyák tömeges megjelenését eredményezték a menhelyeken. Megfelelő szocializáció, kiképzés és bánásmód nélkül egyetlen kutyafajta sem lehet tökéletes családi kedvenc.

amerikai staffordshire terrier bull típusú kutya bullterrier kutyaharapás kutyás tévhitek kutyatámadás pitbull staffordshire bullterrier tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink