hirdetés

Hulk, a 80 kilós “pitbull” története

Csupor Erik

2023. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ki ő? Honnan származik? Tényleg pitbull terrier? Hulk, a 80 kilós kutya, aki távolról és a hozzá nem értőknek valóban pitbull terriernek látszik, 2013-ban született, 2015-ben robbant be a médiába világszerte, a földkerekségen azóta összesen 2 milliárd ember hallott, vagy olvasott róla, mai piaci értéke félmillió dollár, kölykeit pedig 20 és 50 ezer dollár (ami 7 – 15 millió forintnak megfelelő összeg) közötti áron árulják.

hirdetés

Ki ez a kutya? Tényleg pitbull terrier? Hulk története röviden.
Hulk 2015-ben, egy Youtube videóban debütált, amiben gazdája, aki egyben „tenyésztője” is, a felnövekedését mutatta be 14 hetes korától. Az anyag fontos része volt a címe, amiben az szerepelt, hogy ez a kutya a világ legnagyobb pitbull terrierje. Videót rövid időn belül 12 millió néző nézte meg, és ez természetesen a témákra mindig éhes médiában is óriási figyelmet keltett.

Hulk egy reggeli műsorban is megjelent

Elindult hát a gőzhenger, innentől kezdve nem volt megállás: tv show-k, cikkek ezrei, interjúk, majd videó sorozatok, a mostani becslések 2 milliárdra teszik a kutyával kapcsolatos hírek, képek, bejegyzések és videók közönség elérését. A hatalmas érdeklődés az újdonság varázsa után csillapodott, de közben a Dog Dinasty kennel több Youtube csatornája is óriásira nőtt, egy-egy Hulk-ról készülő videót van, hogy 50-60 millióan is megnéznek mind a mai napig. Hulk kölykei csillagászati összegekért találnak gazdára az érdeklődők között. Hulk egyébként egy csokoládébarna színű, kiemelkedően nagy testű, óriási fejű bull típusú kutya, aki a Dark Dynasty K9 kennelből származik. A kennel és a kutya tulajdonosa Marlon Grennan, aki elmondása szerint – és ez idézőjelben – „tisztavérű XL pitbullok” tenyésztésével foglalkozik. Mint több interjúban is elmondja, idézzük:

ő nagyon szereti a kutyáit, de elsősorban azért van ebben a „businessben”, hogy pénzt csináljon, és abból jól megéljen.

Abban a 2 mondatban, amiben mindez elhangzik, összesen 5 alkalommal mondja ki a business szót. Kimondott tenyésztési, vagy nevezzük inkább mixelési célnak az esetében a megdöbbentően nagy méret és átlagtól eltérő megjelenés elérése nevezhető, másrészt, a designer pitbullok kialakítása és úgymond a pitbullokkal kapcsolatos általános előítéletek eloszlatása. Arról, hogy Hulk és testvérei miből „lettek összerakva”, soha, semmilyen nyilatkozatában nem ejt szót.

pitbull

Mi a valóság?

Azt, hogy Amerika sok egyéb mellett a designer és hibrid fajták hazája is, tudjuk. Azt is tudjuk, ha a médiának tetszik egy cím és egy téma, mert jól eladható, azt mindenki átveszi és használja, az emberi agyakba pedig ilyen formában megy át az információ, ami ebben az esetben ugye a valaha élt legnagyobb pitbull. Azt, hogy ezt a kutyát milyen felmenők keveréséből alakították ki, valószínűleg soha nem fog kiderülni, hiszen ez nem érdeke a tulajdonosnak. Néhány amerikai szakblogban utaltak arra, hogy a testfelépítése miatt a vérvonalakban egészen biztosan találhatóak angol bulldogok is, ezt azonban senki nem erősítette meg soha, igaz ugyan, hogy nem is cáfolta.

Két dolog viszont 100%-ban igaz és valóságos:

Az egyik: Hulk jelenleg a Dark Dynasty K9 aranybányájaként és szinte pénznyomdájaként éli a napjait hiszen Hulkkal kapcsolatban mindenért kőkeményen fizetni kell, és csak úgy röpködnek a milliók. A fedeztetés 5 millió Ft körül kezdődik, egy kölyök ára 7 milliótól indul, de a bármilyen, vele kapcsolatos anyag utánközléséért is keményen csengetni kell. A webshop szárnyal, már a Hulk-os ruha kollekciók is megjelentek stb, stb.

A másik: ha komoly tenyésztőnek nem is nevezhető, az biztos, hogy Marlon Grennan üzletemberként és marketing szakemberként kiváló. A kutyák név választásától (lásd például: Amazon, Hulk, Herkules, KingKong, vagy éppen Netflix) a megjelenésekig minden tökéletesen tervezett és kivitelezett. A social média tevékenység zseniálisan kivitelezett. Az eredmény magáért beszél, Grennan úr pár évvel ezelőtt vette meg álmai autóját, egy Lamborghinit, amely természetesen újabb apropót szolgáltatott arra, hogy egy új részt forgasson Hulkról.

Hulk valóban pitbull?

Kong, az utód

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy arról soha nem érkezett hír, hogy Marlon Grennan rosszul bánna a kutyáival, akik egy része, együtt él a családjával. Soha, egy videón sem látszik bármilyen árulkodó nyom, amiből erre lehetne következtetni. Hulk azonban már 10 éves és ez a kor nem kevés egy 80 kilós kutyánál. Marlon Grennan már tudatosan elkezdett készülni a Hulk utáni korszakra, már elkezdődött az utód, Kong felkészítése a leendő szerepére. Micsoda véletlen, szinte biztosak vagyunk abban, hogy amire Kong felnő és Hulk a háttérbe húzódik, ki fog derülni, hogy hopp, Kong még Hulknál is nehezebb, ha csak egy grammal is. Így ő lesz majd az új champion, a legek új legje, de természetesen, mindez a fantázia műve és spekuláció.

 

( a címlapkép illusztáció)

amerikai pitbull terrier amerikai staffordshire terrier designer kutya nagy kutya óriás kutyák pitbull pitbull terrier nevelése staffordshire bullterrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink