hirdetés

Amerikai staffordshire terrier fajtaleírás: fontos, hogy megismerd, mielőtt ítélkeznél

László Enikő

2021. október 11

Más bull típusú kutyákhoz hasonlóan sajnos az amerikai staffordshire terrierre, röviden amstaffra is jellemző, hogy sokan félreismerik. Ez a kutya azonban sokkal több, mint tragikus múltja.

hirdetés

Az amerikai staffordshire terrier bár nem való akárkinek, egy rendkívül figyelmes, jó szándékú és szerető családi kutya. Terrier lévén olykor hajlamos lehet a makacsságra, dominanciára, ezért első kedvencnek nem ajánlják. Azonban megfelelő odafigyeléssel, tapasztalattal és persze korai szocializációval egy kiegyensúlyozott, kedves és ragaszkodó társra lelhetsz benne.

Eredete

A fajta ősei az 1800-as évek Angliájában születtek meg. Felmenői a bulldogok, az angol fehér terrierek és a black and tan terrierek lehetnek. Az országban ekkor a kutyaviadalok hatalmas népszerűségnek örvendtek, amik szörnyűségeit az erre a célra tenyésztett ebek szenvedték meg. Akkoriban még nem különítették el a fajtákat, mindenki saját kedvére keresztezte az ebeket, hogy azok utódai minél kitartóbbak, harciasabbak és erősebbek legyenek. Az agresszivitás csak a fajtársakkal szemben volt kívánatos, az emberekkel ezeknek a kutyáknak szófogadónak és mondhatni barátságosnak kellett lenniük. Gyakran half and half-ként (fele-fele) névvel illették, ezzel utalva arra, hogy félig terrier, félig bulldog az adott példány.

Amikor az angolok kivándoroltak az Amerikai Egyesült Államokba, vitték magukkal kutyáikat is. Az országban az ebek szerepe kissé megváltozott. Bár sajnos még mindig szerepeltették őket a viadalokon, legtöbbször személy- és területvédelemre alkalmazták őket. Igazi mindenes kutyákká váltak a farmokon, így szépen lassan családi eb lett belőlük. Ezzel egy időben méretük is megnőtt, az akkori „minél nagyobb, annál jobb” vélekedésnek köszönhetően. A kutyaviadalok betiltásával pedig ezek a kutyák elsősorban a család és annak portájának őrévé váltak, habár hivatalosan nem tekintünk rájuk őrző-védő ebekként.

Pete the Pup, az Our Gang című sorozat sztája volt a harmincas években.

Amstaff vagy pitbull?

Akkoriban nagy volt a bonyodalom a bull típusú ebek elnevezését illetően. Sokan keverik őket a pitbullokkal, hiszen megkülönböztetésük a mai napig igen nehéz. Nem véletlenül, hiszen génállományuk jelentős mértékben egyezik. A tudatos tenyésztés és szelektálás folyamán a két kutya elkülönült egymástól. Mivel az Amerikai Kennel Klub nem akart olyan fajtát bejegyezni, ami még nem volt elég kiforrott, így lelkes tenyésztők egy csoportja létrehozta a UKC-t (United Kennel Club), ahol amerikai pitbull terrier néven kezdtek törzskönyvezni kutyákat. Később megalakult a American Dog Breeders Association, ami szintén ezt a fajtát törzskönyvezte, de a kutyák eredeti, kisebb méretét preferálta. Ezután az AKC is be akarta jegyeztetni a fajtát, de teljesen el kívánt határolódni az ebek sötét múltjától. Céljuk, hogy az általuk törzskönyvezett ebek kiegyensúlyozottak és emberközpontúak legyenek, akik kiállításokon is megállják a helyüket. Így született meg az új név, a staffordshire terrier 1936-ban, amit később pontosítottak amerikai staffordshire terrierre.

A pitbullok inkább munkakutyáknak mondhatók az amstaffokkal szemben, és jobban megőrizték régi, elszánt karakterüket, mint az amerikai staffordshire terrierek. Ennek ellenére sokáig léteztek olyan kutyák, akik az egyik szervezetnél pitbullnak, a másiknál amstaffnak voltak törzskönyvezve.

Fajtastandard

A közepes termetű amerikai staffordshire terrier marmagassága körülbelül 43-48 cm. Testsúlya 18-35 kg között mozog. Izmos, erőteljes, zömök testfelépítésű, kompakt kutya. A standard szerint bátorsága közmondásos. Feje közepesen hosszú, fülei magasan tűzöttek, a lógó fül hibának számít. Egyes országokban kupírozzák, a kupírozatlan fülek rózsafülek vagy félig felállóak. Szemei kerekek, sötétek. Állkapcsa, harapása rendkívül erős, orra fekete. Nyaka közepesen hosszú, nehéz és enyhén ívelt. Vállai izmosak, háta rövid, mellkasa mély, terjedelmes. Farka viszonylag rövid, alacsonyan tűzött. Szőrzete sűrű, rövid, durva tapintású. Esetében minden szín engedélyezett, lehet egyszínű, többszínű, foltos, de a májszínű, a fekete-cser, illetve a túlzott mértékben domináns fehér szín kerülendő. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Az amstaffról közismert hihetetlen bátorsága, kitartása és értelmessége. Igazán mozgékony, erős kutya, aki emellett rendkívül szeretetteljes családi kedvenc is. Emberekkel szemben kifejezetten kedves, barátságos. A gyerekeket különösen kedveli, más bull típusú kutyákkal egyetemben őt is szokták nanny dogként említeni ezen tulajdonsága miatt. Mivel régen munkakutyának használták őket, fontos volt, hogy az amstaff kiegyensúlyozott idegrendszerű eb legyen.

Nem való első kutyának, ugyanis tapasztalt gazdát igényel domináns, erős jelleme miatt. Megfelelő, korai szocializációja rendkívül fontos annak érdekében, hogy felnőtt korára más ebekkel szemben ne legyen agresszív. A súlyhúzás, kötélhúzás kiváló sport számára. Fontos, hogy minden nap ki legyen elégítve nagy mozgásigénye, ugyanis igen energikus kutya. Ellenkező esetben deviancia alakulhat ki, ahogyan más fajtáknál is. Jól képezhető, értelmes társ, aki szeret gazdája közelében lenni. Családját, portáját őrzi az illetéktelenektől.

Ideális környezet

Mivel az amerikai staffordshire terrier rendkívül energikus fajta, csak aktív gazdáknak javasolt. Rendszeres testmozgásra és mentális stimulációra van szüksége. Csak kinti tartásra nem alkalmas, ugyanis fontos számára, hogy családja közelében lehessen. Gyermekek mellé ideális, odaadó és szerető társ. Nem való tapasztalatlan gazdának, hiszen rossz kezekben más ebekkel szemben akár agresszív is lehet. Fontos, hogy kölyökkorában megismerje a szabályokat és fajtársaival szocializálódjon. Ha ez megtörténik, egy problémamentes, hűséges és barátságos társra lel benne gazdája.

Ápolás

Az amstaff ápolására nem kell nagy gondot fordítania családjának. Heti egyszer elég átfésülni bundáját, szemeit és füleit pedig rendszeresen tisztítani kell. Ha túl hosszúra nőnének karmai, azokat rövidebbre kell vágni.

Gyakori egészségügyi problémák

Kifejezetten egészséges fajta, ám néhány betegség nála is előfordulhat. Ilyen például az allergia, a progresszív retina atrófia, a diszplázia vagy az ataxia. Utóbbiakra azonban a felelős tenyésztők szűréseket végeztetnek el, így kizárják a beteg egyedeket a tenyésztésből.

(Felhasznált források: David Alderton: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

amerikai staffordshire terrier bull típusú kutya közepes testű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink