'; Tévhitek és tények: ilyen valójában az amerikai staffordshire terrier
hirdetés

Tévhitek és tények: ilyen valójában az amerikai staffordshire terrier

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 14 - Képek: Az Én Kutyám

Rengeteg az előítélet a fajtával kapcsolatban. Lássuk, mi az igazság!

hirdetés

Számos olyan kutyafajta – és sajnos egyre több – létezik, amelyek megbélyegezve élik mindennapjaikat. A nem megfelelően tartott egyedek viselkedésproblémáiból fakadó esetek ugyanis gyakran az egész fajtára rányomják a bélyegüket. Az amerikai staffordshire terrier, becenevén amstaff is a legfélreértettebb kutyák közé tartozik. Az alábbiakban a fajtával kapcsolatos leggyakoribb tévhitekre igyekszünk rácáfolni.

Az amstaff remekül megvan a többi házi kedvenccel

Az amstaff agresszív

Bizonyára ez az egyik legelterjedtebb nézet, pedig az amerikai staffordshire terrier semmivel sem agresszívabb, mint a többi fajta. Épp ellenkezőleg; megfelelő tartás és nevelés mellett egy felelős tenyésztőtől származó kutya kedves és szeretetteljes a családjával. A temperamentumteszteken rendre átlagon felüli pontszámokat érnek el. Általában jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal is, a problémás viselkedések hátterében pedig szinte mindig a helytelen tartás, nevelés és felelőtlen szaporítás található.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Nem lehet őket képezni

Az „agresszív fajta” bélyeget viselő ebekkel kapcsolatban sokan úgy gondolják, hogy nem is lehet őket megtanítani a helyes viselkedésre. Ez azonban egyáltalán nincs így – igaz, egy amstaff esetében fontos, hogy korán kezdjük a képzést és következetesek legyünk. (Bár ez is elmondható minden fajta kapcsán.) Tény, hogy hajlamosak a makacsságra, de intelligens ebek, akik törekszenek arra, hogy a gazdának megfeleljenek.

A marcona külső érző lelket takar

Szájzárat kaphatnak

Korábban már körbejártunk a szájzár mítoszát (ide kattintva elolvashatod erről szóló cikkünket), de elismételjük: nem létezik olyan, hogy szájzár. Minden kutya rendelkezik egy olyan állkapocszárási képességgel, amelynek köszönhetően fajtától függően rendkívül erősen tudnak harapni és fogni. Ám ha akarják, el is tudják engedni a zsákmányt.

Az eredetileg harci kutyaként alkalmazott fajták esetében különösen nagy divat az agresszív jelzőt a szájzárat kap legendával megspékelni. Ennek köszönhetően sajnos az amstaff is gyakran kerül a rosszindulatú megjegyzések kereszttüzébe.

Az amstaff pitbull

Gyakori jelenség, hogy a laikusok bármilyen bull típusú kutyát pitbullként könyvelnek el. Így sokak szemében az amerikai staffordshire terrier is egy pitbull, vagyis agresszív harci kutya, akitől félni kell, ha elsétál mellettünk, vagy legalábbis rosszallóan kell nézni a gazdára, mert ilyen kutyát tart. Pedig az amstaff kisebb, az orra is rövidebb, és nem véletlenül emelik ki a fajta tartói kedvességét és türelmét.

A fentiekből is láthatod, hogy az amerikai staffordshire terrier egyáltalán nem érdemli meg, hogy a tévhitek áldozatává váljon. Egy felelős és tudatos gazda által tartott, regisztrált, lelkiismeretes tenyésztőtől származó amerikai staffordshire terrier remek kedvenc lehet.

És ha már szóba kerültek az agresszív harci kutyák: ide kattintva elolvashatod cikkünket, melyben Kocsis Miklóssal, a Bulldog enciklopédia szerzőjével beszélgettünk a bull típusú kutyákról.

amerikai staffordshire terrier amstaff bull típusú kutya harci kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink