hirdetés

Miért kezdték csonkolni a kutyák fülét és farkát? Meglepő ok a háttérben

Buzgó Csilla

2020. november 8

Manapság a legtöbb állam tiltja az ebek kozmetikai célú csonkítását. Egyes helyeken azonban még mindig legális annak ellenére, hogy az állatorvosok szinte egybehangzóan ellenzik.

hirdetés

Néhány évtizede egyes kutyafajták megjelenése még elképzelhetetlen lett volna lógó füllel és hosszú farokkal. Mostanra azonban sok helyütt felismerték, hogy a kupírozás, azaz a fülvágás és a farok kurtításának hagyománya elavulttá vált. Szerencsére már egyre több kiállításon fogadják pozitívan a természetes külsejű ebeket annak ellenére, hogy sok fajtastandard még mindig előírja a vágott fület és/vagy farkat.

Honnan ered a fül- és farokcsonkítás?

Hajdanán ennek a kis műtéti beavatkozásnak az eb védelmét szolgáló funkciója volt. A munkakutyák gyakran kerültek olyan szituációkba, melyek során fülük vagy farkuk megragadása, beakadása sérülést okozott volna nekik. Egy juhászkutyán vadállat támadása esetén így kevesebb volt a fognivaló, és a vadászebek fülét sem tépték le a vaddisznók vagy a ragadozók közelharc során. A nagyobb patások őrzésére kiképzett ebeknél félő volt, hogy a hatalmas barmok rálépnek a kutya hosszú farkára, ezért csonkolták azt a pásztorok.

Persze jócskán akadtak ma már nevetségesnek tűnő babonák, hiedelmek is, melyek erre a beavatkozásra késztették az akkori gazdákat. Az ókori rómaiak például úgy hitték, hogy a nyelv egy részének és a farok szinte teljes egészének eltávolításával megelőzhető a veszettség. A 17-18. századi amerikai puritánok úgy hitték, a kutya farkát démonok irányítják, ezért szükséges mindenképp megszabadulni tőle.

Nagyjából ugyanebben az időszakban Angliában adót kellett fizetni a vadászkutyák után, a tanyákon dolgozó ebek után azonban nem. Az ő farkukat csonkolták, hogy meg lehessen őket különböztetni az adóköteles állatoktól. Mondanunk sem kell, ez számos tulajdonost sarkallt arra, hogy akkor is lenyessék háziállatuk farkát, ha az nem tevékenykedett munkakutyaként…

Hogyan zajlik a műtét?

Régen érzéstelenítés nélkül, a rendelkezésre álló kezdetleges vágóeszközökkel nyesték le az ebek nemkívánatos testrészeit már kölyökkorukban. Néhány kultúrában úgy vélték, ha a levágott részeket megsütve a kutyának adják, az felnőve temperamentumosabb, tehát jobb munkakutya lesz.

A modern gyakorlat természetesen előírja a megfelelő érzéstelenítést vagy az altatást. A műveletet 6-12 hetes korban ideális elvégezni, a frissen operált füleket pedig az 1-2 hónapos gyógyulási idő alatt bekötözve és rögzítve kell tartani.

Napjainkban egyre kevesebb helyen legális

Mára alig maradt olyan állam, mely egyáltalán nem szabályozza a kutyák kozmetikai célú sebészi beavatkozásait. Magyarországon mind a kupírozás, mind a kurtítás illegális. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség 1999 óta néhány évente hivatalos nyilatkozatban szólítja fel az illetékeseket a kötelező csonkítás fajtastandardokból való törlésére, de eleddig sajnos nem jártak teljes sikerrel. A legtöbb állatorvos azt vallja, hogy mivel sem egészségügyi, sem gyakorlati okai nincsenek a procedúrának, etikátlan azt elvégezni az állatokon.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek farokcsonkítás kutya csonkítás kutya farokvágás kutya fülkupírozás történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!