hirdetés

A 7 leghatékonyabb patkányvadász kutyafajta: ezek az ebek kicsik, de annál vakmerőbbek!

Csupor Erik

2023. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

Hazánkban is egyre nagyobb problémát okoz a patkánypopuláció robbanásszerű növekedése, amit a szakemberek patkányinváziónak neveznek. Ezek a kolóniák óriási károkat okoznak a gazdaságokban és a városokban, emellett a patkány az egyik legfertőzőbb kártevő, mind a vírusos agyhártyagyulladás, mind pedig a leptospirózis kórokozóit is terjeszti.

hirdetés

A kemikáliákkal történő irtás – amikor a patkányok saját fészkükbe cipelik a mérget – mellett egyre többen térnek vissza az ősi módszerhez: a kis termetű, de rendkívül hatékony patkányvadász kutyák alkalmazásához a kártevők szaporodásának megállítására. Na, de melyek azok a fajták, akiket hatékonyan be lehet vetni e kártékony rágcsálók, a patkányok ellen?

A témával kapcsolatos videót ezen a linken tudod megtekinteni.

A patkányvadászatra, -irtásra használt kutyafajták általában kis termetűek, igen magas szintű zsákmányszerző ösztön jellemzi őket, bátrak és merészek, hiszen egy kifejlett patkány egy kutyára nézve is veszélyes lehet. Emellett jellemzően gyorsak, dinamikusak és élénk vérmérsékletűek. Habár a kis termetű terrierek aránya meglehetősen magas körükben, ebben az összeállításban igyekeztünk kitekinteni az angolszász fajták közül és olyanokat is bemutatni, akikhez könnyebb hozzájutni a régiónkban.

Jagdterrier

7. Rat terrier

Ennek az Európában még ritka kutyának a kialakítása a legendák szerint egy amerikai elnök, Theodore Roosevelt nevéhez kötődik, aki köztudottan nagy kutyabolond és állattartó volt. Senki sem tudja pontosan, hogy milyen ősök keverésével alakították ki őket, de vannak olyan feltételezések, hogy ebben az angol terrier típusú kutyák mellett a csivaváknak is szerepe lehetett. A patkányok vadászatában olyan sikeresnek bizonyultak, hogy a II. világháború előtti Amerika egyik legnagyobb számban tartott kutyafajtája volt a rat terrier, akinek népszerűsége csak a rágcsálók elleni mérgek tömeges gyártását követően csökkent jelentősen.

6. Foxterrier

Habár a foxterriereket eredetileg rókák és borzok elleni kotorékvadászatra szelektálták hazájában, Angliában, mind a mai napig az egyik leghatékonyabb fajta rágcsálók, különösen a testesebb és veszélyesebb patkányok ellen. A foxterrierek, akik esetében egyébként két fajtáról, a sima szőrű és a drótszőrű változatról beszélünk, ízig-vérig tipikus terrier származékok: igazi önfejű energiabombák, akiknek élete a mozgás, a munka és természetesen a harc. Az ártatlan kinézet sokakat megtévesztett már, ez a fajta nem kezdők kezébe való, hiszen vadászösztöne szinte csillapíthatatlan.

5. Német pincser

Az első világháború előtt nem igazán létezett olyan vidéki német tanya vagy gazdaság, amelyik udvarán ne szaladgált volna néhány pincser. Amellett, hogy néhány német nyelvjárásban a „pinscher” szó a harapós szinonimája, sok területen patkányfogónak nevezték, ami egyértelmű utalás e fajta egykori munkájára, amit kiválóan látott el. Napjainkig rendkívül egészséges fajta, óriási munkakedvvel, akinek egykoron még a dobermannok kialakításában is szerep jutott egyrészt a külleme, másrészt a karaktere miatt.

Egy patkányalomban átlagban 8-12 kölyök születik, akik alig 3 hetesen már elhagyják a fészket, 8 hetesen pedig már ivarérettek. Egy nőstény patkány pedig évi 6-8 alkalommal vemhesül.

4. Tacskó

Ki ne ismerné ezt az ikonikus, rövid lábú német fajtát, amelyik rendkívül népszerű a világ szinte minden táján. Hasonlóan az angol foxterrierekhez, őket is elsősorban kotorékvadászatra alakították ki és használták évszázadokon keresztül. Annak ellenére, hogy a tacskók időközben beköltöztek a családi otthonokba és milliók kedvenceivé váltak, a vadászösztön egyáltalán nem veszett ki belőlük, emellett az önfejűség és az önállóság is jellemzi őket még napjainkban is.

3. Parson russell terrier

Ez a hazánkban általában kevésbé, de a hivatásos patkányvadászok által annál inkább ismert fajta szinte egy időben alakult ki rokonával, a jack russell terrierrel.  Eleinte elsősorban róka vadászatára használták. A felmenők között foxterrierek és más 18-19. századi vadászterrierek találhatók, akik pontos fajtáját és eredetét ma már szinte lehetetlen visszanyomozni. A leírások szerint eleinte egyáltalán nem törekedtek a fajtásításra, a vadászatban nyújtott hatékonyságuk azonban olyan kiemelkedő volt, hogy lassan elkülönítették őket a többi fajtától. Napjainkban igen nagy számban és rendkívüli eredményességgel használják őket patkányvadászatra is.

2. Jack russell terrier

A legendás eb, aki tulajdonképpen mindenkinek szimpatikus, de kevesen tudják milyen is valójában. A fajta első egyedeinek létrehozása egy a 19. században élő angol plébános, Jack Russell nevéhez kötődik, aki foxterrierek és más korabeli terrierfélék keverésével szerette volna megalkotni a „nagybetűs” vadászterriert, akiket egyaránt lehetett dúvadak és rágcsálók ellen hatékonyan használni. A kísérlet jól sikerült, azonban érdekes módon a jack russell terrierek nem Angliában, hanem Ausztráliában váltak igazán népszerű vadászkutyává. Esetükben az ártatlan külső igencsak harcos lelket takar, kevés keményebb terrierféle létezik náluk. Ha csapatban vannak, tulajdonképpen az élő fába is belekötnek, ha úgy adódik.

1. Jagdterrier

A jagdterrier vagy magyarul vadászterrier létrejöttének az egyik oka tulajdonképpen féltékenység. A német vadászok és kinológusok az első világháború után irigykedve vették tudomásul, hogy az angol eredetű terrierek egyre dominánsabb helyet foglalnak el a vadászkutyák között. Ezért nekiláttak, és két évtized alatt kitenyésztették a mai jagdterrier elődjét, amely fajta valóban átlagon felülire sikeredett, hiszen egyaránt kiválók rókák és borzok, patkányok és egyéb rágcsálók vadásztára, sőt vaddisznóhajtás során is. Félelmetes munkaképességeik valóban lenyűgözőek és szinte páratlanok. A jagdterrierekkel kapcsolatban fokozottan igaz, hogy első vagy tapasztalatlan kutyásnak és nem munka célokra egyáltalán nem valók, hiszen a tapasztalt gazda és a kemény munka hiányában igazi mini terroristává, a környék rémévé válhatnak, akik bizony levadásznak mindent, ami él és mozog.

Csupor Erik foxterrier jack russell terrier kotorékeb német pincser parson russell terrier patkány patkány és kutya patkányfogó kutya rat terrier tacskó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!