hirdetés

Foxterrier fajtaleírás: az örökmozgó kotorék, aki szinte sosem fárad el

László Enikő

2021. december 6

A foxterriereket olykor a kutyatársadalom kis atlétájaként is emlegetik, olyannyira energikus és fáradhatatlan kutyák. Önfejűségük és hihetetlen öntudatuk miatt vérbeli terrierek, akik le sem tagadhatnák eredetüket.

hirdetés

A simaszőrű és a drótszőrű foxterrier két különálló fajta, ám sok mindenben megegyeznek. A két eb között a legnagyobb eltérést szőrtípusuk adja, ami nevükből is kikövetkeztethető. Mindketten élénk, temperamentumos, energikus ördögfiókák, akik gyakran rászolgálnak erre a jelzőre. Rendkívül humoros és vidám kedvencek, akik üde színfoltjai gazdáik mindennapjainak.

A simaszőrű foxterrier ritkább drótszőrű társánál.

Eredete

A foxterrierek Nagy-Britanniából származnak, őseik pedig már a 15. század környékén is léteztek. Fő feladatuk nevükből is adódik, a fox szó magyarul rókát jelent, ami a rókavadászatra utal. Ezek a kutyák félelmet nem ismerve rohantak a kotorékokhoz, hogy kiűzzék onnan a rókát, esetleg a borzot. Eleinte kopókkal együtt dolgoztak, később már önállóan is. Fontos szabály volt, hogy a kutya nem támadhatta meg a zsákmányát, csupán űzheti. Emellett egyéb kis emlősökre is gyakran vadásztak velük. A nagyobb egyedek a föld felett, míg a kisebbek a föld alatt dolgoztak, a kotorékokban. De a házaknál is jó szolgálatot tettek, hiszen kiváló patkány- és egérfogók is. A mai foxterrierek az 1800-as években alakulhattak ki, előtte egyszerűen drótszőrű terriereknek nevezték az efféle ebeket. Egyes források a beagle-ket, kopókat emlegetik rokonaikként. A simaszőrű változat valamivel később alakult ki a drótszőrűnél, és utóbbit alkalmasabbnak találták a zord vidékeken lévő vadászatokra.

Foxterrierek vadászaton.

Az idők során a foxterrierek könnyebb csontozatúvá váltak, és bár egyesek azt mondják, a küllem a vadászkedv terhére ment, még így is, a mai napig ösztönösen a zsákmány nyomába eredő, tűzről pattant kutyákról beszélhetünk. Igazán népszerűvé a fajta az 1862-es birminghami kiállítás után vált, ekkor jelent meg a ringben először. Hamarosan világszerte elterjedt (bár a vadászok ezt nem nézték túl jó szemmel) és sokáig igen kedvelt házi kedvencnek számított a civil lakosság körében is. A második világháborúban a hadseregek is alkalmazták őket. Például a US Army Air Force-nál szolgált egy simaszőrű foxterrier, Salvo, aki 457 méteres magasságból ugrott ki ejtőernyővel egy bevetés során. Később rekordot is döntött, ő volt az a kutya, aki a legtöbbször ugrott ejtőernyővel. A háború után valamelyest csökkent a fajtaállomány, ami később azonban növekedett. Napjainkban azonban újra egyre ritkábban találkozhatunk velük, különösen a sima szőrű egyedekkel.

Beauty, a foxterrier, két általa mentett kutyával.

Fajtastandard

Ezek a kistestű terrierek rendkívül hasonlóak egymáshoz, leginkább bundájuk tér el egymástól. Testfelépítésük kiegyensúlyozott, arányos. Koponyájuk csaknem lapos, a simaszőrű egyedek feje talán valamivel keskenyebb, a drótszőrűnek inkább baltaszerű. Orrtükrük fekete, szemeik sötétek, kerekek és mérsékelten kicsik. Tekintetük tüzes, élettel teli és intelligens. Füleik V alakúak, a fej mellett előreesők. Állkapcsuk izmos, erős, fogaik ollószerűen záródnak. Nyakuk izmos, könnyed hajlattal. Marjuk kifejezett, hátuk rövid, egyenes, hasuk felhúzott. Végtagjaik oszlopszerűek, párhuzamosak, egyenesek és erősek. Mancsaik kerekdedek, tömörek és viszonylag kicsik. Farkuk magasan tűzött, vidáman, magasan is hordott.

A drótszőrű foxterrier szőrzete rendkívül sűrű, kemény szerkezetű, drótszerű, az oldalakon valamivel puhább. Ezzel szemben a simaszőrű foxterrier bundája egyenes, testhez simuló és dús. Színben mindkét fajtánál a fehér az uralkodó, emellett lehet egyszínű fehér, fehér cser színnel vagy fekete jegyekkel, esetleg tricolor, azaz mindhárom szín kombinációja. Marmagasságuk nem haladhatja meg a 40 cm-t, testsúlyuk körülbelül 8 kg. Várható élettartamuk 12-15 év.

Jelleme

„Ördögfióka”, „tűzrőlpattant”, „mókamester”. Efféle jelzőkkel találkozhatunk, ha a foxterrierek jelleméről olvasunk. Nem véletlenül! Ezek az energikus, élénk, barátságos és vidám kutyák bárkit levesznek a lábáról öntudatukkal és megnyerő természetükkel. Olykor szó szerint is megpróbálhatnak levenni a lábadról, hiszen gyakran ugrálnak, pattognak, erről pedig különösen akkor elengedhetetlen leszoktatni őket, ha kisgyerek is van a családban. Energikusságukból adódó vehemenciájuk mellett azonban szeretetteljes és megbízható társai a kisebbeknek. Nem agresszívak, ám terrier lévén harciasak is lehetnek fajtársaikkal szemben. Ez olykor hatalmas birkózásban nyilvánul meg, ami nem agresszióra vagy túlzott dominanciára utal, hanem csak bohókás természetükre, hisz imádnak hemperegni. Rendkívül élénkek, minden neszre felfigyelnek, így akár jelzőkutyának is nagyszerűek.

Intelligensek, könnyen taníthatóak, de hajlamosak lehetnek olykor megmakacsolni magukat, és önfejűvé válnak. Ezért nevelésükhöz szükséges a jó humor és a türelem is. Bátor, szívós kiskutyák, akik nem hagyják magukat könnyen. Kutyás sportokhoz is ideális társak, legyen az flyball, agility vagy dog dancing. Kis termetük ellenére sok mozgást igényelnek, azonban csak olyan területen szabad elengedni őket, ahol biztonságos, mivel könnyen egy potenciális zsákmány után eredhetnek. Kiváló családi kedvencek, akik üde színfoltja lehetnek szinte bárki mindennapjainak!

Ideális környezet

Habár mindenük a mozgás, lakásban is jól érzik magukat a foxterrierek, ha kellőképpen lefárasztják őket. De nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is. Ugyanis a terrierek, ha nem kapják ezt meg, hajlamosak destruktív viselkedésre, ami esetükben főként ásás formájában nyilvánul meg. Mivel nagyon intelligens kutyák, muszáj agyukat is dolgoztatni. Nevelésüket és szocializációjukat korán el kell kezdeni, különösen a felugrálás tilalmát érdemes minél előbb megtanítani nekik.

Fontos, hogy ha kertes házban élnek, kellően magas és biztonságos kerítés válassza el őket a külvilágtól, ugyanis hajlamosak a kisebb rágcsálók után eredni. Ideálisak gyerekek mellé, hiszen kitűnő játszótársak, akik szinte mindig kaphatók egy kis mókára. De idősebbeknek is ajánlják őket, mivel folytonos jókedvükkel bearanyozzák az emberek mindennapjait.

Ápolás

A simaszőrű foxterrier ápolása egyszerűbb, mint drótszőrű társáé. Őt elég néha átfésülni, karmait vágni, illetve szemeit és füleit tisztán tartani. Drótszőrű rokona bundáját azonban évente két alkalommal trimmelni is szükséges, amivel érdemes szakemberhez fordulni. Emellett nála a szakáll tisztán tartására is figyelni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A foxterrierek egészséges kutyafajták, azonban allergiás bőrgyulladásra, illetve örökletes szembetegségekre hajlamosak lehetnek. A kistestű kutyákra jellemző patellaficam náluk is előfordulhat.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Paul McGreevy: Kutyák, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak)

(Képek: Getty Images Hungary)

drótszőrű foxterrier foxterrier kistestű kutya kotorékeb simaszőrű foxterrier vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!