hirdetés

Kutyák ejtőernyős bevetésen: ebek, akinek ez a munkájuk része

László Enikő

2021. január 31

A kutya az ember legjobb barátja földön, vízen és levegőben egyaránt. Erre az egyik legjobb bizonyítékként szolgálnak azok az ebek, akik ejtőernyővel ugranak ki helikopterekből, repülőkből.

hirdetés

Elsőre furcsának tűnhet, de bizony vannak olyan négylábúak, akiknek munkájához tartozik az, hogy ejtőernyővel ugorjanak ki repülőkből. Az ebek sérülés nélkül érnek földet, a megfelelő védőfelszerelés megléte pedig elengedhetetlen. Az ejtőernyős ugrás komoly és megterhelő feladat számukra, így csak a legbátrabb, legszívósabb kutyák képesek rá.

Ejtőernyős kiképzés 1965-ben.

Nem újkeletű a dolog

Az 1940-es években számos ország képzett ki ejtőernyős kutyákat katonai célból. Sőt, az oroszok már 1930-ban küldtek harctéri ebeket terepre, tandem ugrással. A Déli-sarkon ragadt pilótákat is ejtőernyős négylábúak mentették meg a biztos haláltól. A megközelíthetetlen helyekre 10-12 ejtőernyős kutyát és egy szánt dobtak le, hogy az adott személy épségben eljusson a legközelebbi településre, az elsősegélynyújtó repülőgépek felszállóhelyére. Orvos, illetve a szán vezetője is társult a hős ebekhez.

A kutyaszán tagjai az ugrás előtt és közben.

Bing, a háborús kutya

Bing egy németjuhász-border collie keverék volt, akit családja 1944-ben az amerikai hadseregnek ajándékozott, ugyanis nem tudták már megfelelően ellátni. A kutyát katonai kiképzésben részesítették, a brit ejtőernyős ezred 13. zászlóaljában szolgált. Első bevetése az 1944. június 6-ai D-napon történt. Finom falatokkal vették rá arra, hogy kiugorjon a repülőből. Azonban az ernyője fenn akadt egy fán, így a kutya egész éjjel ki volt téve annak a veszélynek, hogy az ellenség csapata megöli. Szerencsére másnap katonatársai kimenekítették. Az eb súlyos szem- és nyaksérüléseket szenvedett, de ennek ellenére is éberen figyelte az ellenséget, hogy megvédje társait. Egy évvel később újabb ejtőernyős bevetésen vett részt, amit sikerrel teljesített. Lenyűgöző munkájáért Dickin-medált kapott, amit a hősiesen viselkedő állatok kaphatnak meg.

Bing, egy brit múzeumban.

Híres ejtőernyős eb volt még Bingen kívül Rob, a collie, aki szintén a brit légierőt erősítette, és Dickin-medált kapott hős tetteiért. Salvo, az ejtőernyős foxterrier rekordott döntött sikeres ugrásainak számával. Ő az USA légierőnél szolgált a második világháború idején. Ranee az első ejtőernyős kutyák egyike volt, az ő tapasztalatai alapján indították el a kiképzést.

Amerika katonái

Amerika rendelkezik a világ legnagyobb katonai kutya-seregével. Közel háromezer ebet tartanak szolgálatban, 911 óta 1800 négylábúval növelték meg addigi számukat. Az ebek tehetsége vitathatatlan, kiszagolnak szinte bárhol bármit, olyan dolgokra is képesek, melyekre egy ember vagy gépezet sem lenne alkalmas. A különleges katonai kutyák hasonló felszereléssel rendelkeznek, mint az emberek. Szemüveget kapnak homokvihar és repeszek ellen, kiscipőket, hogy ne sérüljön a lábuk, de golyóálló mellény, gázmaszk, GPS mellény is szerepel a repertoárjukban. Ejtőernyős ugrások esetére pedig oxigénmaszk is biztosított számukra.

Nem csak katonai kutyák ugorhatnak.

Kiképzés

A fajta sosem volt mérvadó, szinte minden kutya alkalmas az efféle kiképzésre. A háborúk során legtöbbször keverékeket, terriereket, vadászkutyákat alkalmaztak. A lényeg a bátorság és az energikusság. Az ejtőernyős ebeket már kölyökkoruk óta képzik erre a feladatra. Nemcsak magát az ugrást, de azt is megtanulják, hogy földet éréskor az ernyőhöz fussanak és ráfeküdjenek, hogy a szél ne tudjon belekapaszkodni. Kisebb mértékű ugrásokra emberi társ nélkül is képesek, például helikopterből vízbe érkezve.

Az alábbi videóban Arrow látható, a világ első ejtőernyős orvvadász-elhárító kutyája:

A második világháborúban a kiképzés úgy kezdődött, hogy a repülőtéren hozzászoktatták az ebeket a gépek zajához. Ezután felvitték őket a repülőre is. Azokat a kutyákat választották ki a tréningre, akik nyugodtan tűrték az utat. Nagyon fontos szempont, hogy az állat kötődjön felvezetőjéhez, katonatársához. Nagymértékben motiválja a kiugrásnál, ha látja, hogy gazdája is kivetette magát a gépből. Emellett az is nagyban ösztönözte az ejtőernyős kutyákat, hogy gyakran nem kaptak ételt a bevetés előtt, hogy a finom, csalogató falat kellőképpen motiválhassa őket. Az ugráshoz eleinte egy biciklik ledobásához használt ernyőt kaptak, csak később fejlesztettek ki számukra speciális eszközöket.

Valakinek csak hobbi

Egy hatéves, Kazuza névre hallgató border collie egyik kedvenc szabadidős tevékenysége az ejtőernyőzés. Gazdájával több mint hatszáz méteres magasságból vetik le magukat, csupán hobbiból.

Az alábbi videóban megtekinthető Kazuza:

Ejtőernyő nélkül

Sajnos előfordult már, hogy az ebek nem ejtőernyővel felszerelve ugrottak ki a gépből. Egy Queenie nevű német juhászkutya már rutinos repülőutasnak számított gazdájával, amikor a McKinley hegység vidékére szállítottak élelmet egy expedíció számára. A kutya mindig is jól tűrte a repülést, hozzá volt szokva a nem mindennapi helyzethez. Egyszer azonban valami váratlan történt: Queenie furcsán kezdett viselkedni, nekirontott gazdájának, majd a gép ajtajának, ami ettől kinyílt. A németjuhász 150 méter magasból kizuhant. A tomboló vihar miatt esélytelen volt, hogy gazdája rátaláljon, és csak négy nappal később indult el megkeresni szeretett kutyája testét. Ám a pilóta állati lábnyomokat talált a hóban. Követte ezeket, és rátalált Queenie-re, aki csodával határos módon élt. Sőt, a kimerültségen és a táplálékhiányon kívül nem volt egyéb baja. Így aztán szeretett gazdájával visszatért a repülőre, majd haza, a meleg otthonba. (Forrás: Szinák János és Veress István: Ó, azok a csodálatos ebek!)

Sokan megkérdőjelezik, hogy az ejtőernyős ebek maguktól ugranak-e ki, vagy csupán nincs más választásuk. Valószínűleg az utóbbi, de egyesek úgy vélik, számos négylábún látszik, hogy élvezi a zuhanást. Egy dolog azonban vitathatatlan: biztosan bátrabbak, mint a legtöbb ember és sokszor életeket mentenek azzal, hogy ezt a munkát végzik.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Bing (dog))

Bing border collie ejtőernyős kutya háborús kutya híres kutyák katonai kutya német juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink