hirdetés

Az első kutyák, akik 60 éve élve visszatértek az űrutazásból: Bjelka és Sztrelka

László Enikő

2020. augusztus 19

Bjelka és Sztrelka megnyitották az utat az emberi asztronauták számára azáltal, hogy ők voltak az első élőlények, akik sikeresen visszatértek az űrből.

hirdetés

Bjelka és Sztrelka neve kevésbé ismert, mint Lajkáé. A kóbor ebből vált űrhajós tragikus legendája emberek millióinak szívét melengette meg, és a történelem egyik mérföldkövévé vált. Lajka sajnos nem élte túl az utazást és szörnyű sorsra jutott. Az esetet a szovjetek azonban hatalmas sikernek könyvelték el, és ezután rengeteg élőlényt lőttek fel az űrbe, hogy azok utat nyissanak Gagarinnak.

Bjelka (bal) és Sztrelka (jobb).

Lajka kutyák

Bjelka és Sztrelka az első élőlények, akik nem csak kijutottak az űrbe, de vissza is tértek onnan épségben. Ők is úgynevezett lajka típusú kutyák voltak. Akkoriban így nevezték a viszonylag igénytelennek számító, spiccre hasonlító orosz ebeket. A szovjetek kifejezetten ilyen négylábúkat kerestek az űrutazásokhoz, mert kiváló alkalmazkodóképességgel, nyugodt, kiegyensúlyozott vérmérséklettel, és igen magas intelligenciával rendelkeznek.

Lajka volt az első kutya, aki Föld körüli pályára állt.

Előzmények

Bjelka (magyarul Mókus) és Sztrelka (magyarul Nyilacska) Lajkához hasonlóan egy ideig kóbor kutyaként élte mindennapjait. Az utcáról gyűjtötték be őket, ahogyan azt rengeteg másik ebbel is tették, akiket alkalmasnak véltek az űrutazásra. Sok társuk története torkollt tragédiába. Egy hónappal küldetésük előtt két négylábú, Barsz (Párduc) és Liszicska (Kisróka) vesztette életét az űrben, amikor hajójuk már az indulás után 23 másodperccel felrobbant.

A kiképzés előtt jól bántak ezekkel az állatokkal. Megfelelő kondícióban, egészségesen kellett tartani őket ahhoz, hogy képesek legyenek az űrutazása. Mindenki kapott saját nevet, kennelt és bőséges ételt. Tagadhatatlan, hogy sokuknak ennek ellenére is jobb sorsa lett volna az utcákon tengődve.

Sztrelka (bal) és Bjelka (jobb).

A kiképzés első lépése az orvosi kivizsgálás volt, ekkor ellenőrizték, hogy egyáltalán alkalmasak-e erre a hatalmas feladatra. Ha igen, kezdődhettek a fizikai tesztek, az apró, szűk helyekre való bezárás és a gél állagú táplálékfogyasztás.

A kilövés eredeti időpontja 1960. augusztus 17-e lett volna, de egy nappal korábban hibát észleltek. Amikor az űrhajót kilövő állásba helyezték, látták, hogy az egyik hordozórakéta fő oxigén szelepe romlott el. Ezt hamar pótolták, de az indulást két nappal későbbre halasztották. Az űrverseny rendkívül szoros volt, az amerikaiak 18-án lőtték fel a Discoverer-14 nevű felderítő műholdjukat, és sikeresen vissza is hozták azt, ám abban élőlények nem tartózkodtak.

Az expedíció

A szovjet űrhajóban nem csak a két kutya utazott. Helyet kapott még negyven egér, két patkány, egy nyúl, számtalan légy és növény. Mindegyikőjük sikeresen túlélte az expedíciót. 1960. augusztus 19-én, a 14. Nemzetközi Űrhajózási Kongresszus utolsó napján Nyikita Hruscsov bejelentette, hogy a Szputnyik-5 nevű űrhajó Föld körüli pályára állt. A szerkezet akár egy embert is képes lett volna szállítani, de először más élőlényekkel tesztelték. A két szuka remekül teljesített az előzetes teszteken, most pedig eljött az ideje annak, hogy élesben is megmutassák, mit tudnak.

Az egynapos út viszonylag eseménytelenül zajlott. Eleinte a kutatók maguk sem hitték el teljes mértékben, hogy az állatok túlélik a kalandot. A tudósok tévéképernyőn keresztül követték az asztronautákat. Bjelka és Sztrelka jó ideig nem mozdultak. Életjeleik kielégítő értékeket mutattak a mérőeszközök szerint, de aggodalomra adott okot, hogy semmit sem csinálnak. Kis idő elteltével Bjelka megmozdult és hányni kezdett. Ezzel felébresztette Sztrelkát is. Mindketten kizökkentek a gravitáció megszűnése okozta transzból, és ezek után érdeklődve figyelték, mi történik velük. A felvételeken látszódott, hogy ugatnak, éberek, a mérőeszközök nem mutattak ki náluk nagyfokú stresszt.

Egy orosz múzeumban látható a két eb preparált teste kiállítva.

Katapultálás

Olyannyira sikeresen haladt az egynapos küldetés, hogy a kutatók ki akarták próbálni a katapultálás általi landolást. A mentőülés, amit ők teszteltek először, rendkívüli fontossággal bírt, a későbbiekben több űrhajós is ennek köszönhette életét. Bjelka és Sztrelka Kazahsztánban ért földet egy ejtőernyő segítségével. Amikor kinyitották a kapszulát, a két szuka láthatóan jól érezte magát, örültek és egészségesnek tűntek.

Az alábbi felvételen látható Bjelka és Sztrelka, a felkészülésüktől kezdve egészen nemzetközi sikerükig:

A siker

Bjelka és Sztrelka igazi sztárok lettek a Szovjetunióban. Újságok címlapjain jelentek meg, tévéműsorokban szerepeltek. Az oroszok a mai napig hihetetlenül büszkék arra, hogy nekik sikerült először visszajuttatni az űrből élőlényeket.

Bjelka és Sztrelka posztereken, bélyegeken is szerepeltek.

A két eb a továbbiakban is jó egészségnek örvendett, a sajtókonferencián még össze is kaptak. A szovjetek ezután már bátrabban tervezték a következő fellövést, más élőlényekkel, illetve ahhoz is közelebb kerültek, hogy embert küldjenek az űrbe.

A sajtókonferencián.

Örökség

Sztrelkának kölykei születtek egy szintén űrhajós kiképzéseken részt vett kutyától, Pushoktól. 1961-ben, miután Jurij Gagarin első emberként járt az űrben, Bécsben csúcstalálkozót tartottak, ahová hivatalosak voltak az amerikaiak és a szovjetek is. Az eseményen részt vett az akkori first lady, Jackie Kennedy és természetesen Hruscsov elnök is. Az űrkutyákról beszélgettek, a szovjet vezér pedig eldicsekedett Kennedy feleségének, hogy Sztrelkának nemrégiben születtek kölykei. A first lady erre viccelődve megkérdezte, hogy nem adná-e neki az egyiket?

Charley és Pushinka a Fehér Ház udvarán.

Két hónappal később felbukkant egy lajka típusú kölyök a Fehér Házban, orosz útlevéllel. Sztrelka egyik kölyke volt az, Pushinka. Kennedy elnök először értetlenkedve állt a dolog előtt, nem értette, hogy mit keres egy korcs kutya a Fehér Házban?

Pushinka az útlevelével.

Ekkor avatta be a történetbe felesége, aki maga sem gondolta volna, hogy tényleg küldenek neki egy ebet. A kiskutya örökölte szülei remek adottságait, több trükköt is ismert, kifejezetten ügyes eb volt.

Pushinka később maga is kölyköknek adott életet, akik leszármazottai nem kizárt, hogy még ma is élnek.

A két űrkutyáról 2010-ben az oroszok animációs mesefilmet forgattak Csillagkutyák címmel. A rajzfilm hatalmas kasszasiker lett keleten, és hozzájárult ahhoz, hogy az emberek ne feledjék, a gyerekek pedig megismerjék a bátor kutyákat, akik először tértek vissza az űrből.

Pushinka kölyke, Butterfly.

A hős kutyák többet adtak az emberiségnek, mint azt elsőre gondolnánk. A katapultáló szerkezet – egy sikertelen kutyás kilövés után jöttek rá, mennyire szükséges – és egyáltalán az, hogy ember mehetett az űrbe, nekik is köszönhető. Egyesek szerint az, hogy nem tört ki a harmadik világháború, részben azért is történt, mert a kutyák segítségével a két nagyhatalom, az USA és a Szovjetunió békét kötött.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

Bjelka és Sztrelka híres kutyák szovjet történelem tudomány űrkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink