hirdetés

Kitalálod, melyik híres király kutyáját hívták Büdösnek?

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák nagyságát még a legnagyobb sztárok és koponyák sem vitatták el soha, sőt a többségük bizalmi kapcsolatot ápolt egy-egy imádnivaló jószággal. Ismerd meg Sir Winston Churchill, Audrey Hepburn vagy a Beatles legendássá vált négylábúit!

hirdetés

Az alábbi neves embereknek a kedvencei is halhatatlanná váltak. Íme a történelem leghíresebb kutyái, akik számos mókás, megható vagy épp tragikus történettel gazdagították a legendáriumot.

Churchill és szeretett kutyája, Rufus 1951-ben, útban hazafelé a Buckingham palotából.

1.) Sir Winston Churchill és kutyái, Rufus és II. Rufus

Churchill közéleti szereplése jól dokumentált, azonban titkos „szerelmeiről”, Rufusról és utódjáról, II. Rufusról már kevesen tudnak. A két barna mini uszkár voltak ugyanis a miniszterelnök szívének a csücskei.

A fáma szerint Rufus egy alkalommal még a Buckingham-palotába is elkísérte gazdáját, ahonnan azonban kiebrudalták, mondván, nem tartják nélkülözhetetlen személynek a kabinetülésen.

Churchill és szeretett uszkárja.

Churchill olyannyira figyelmes volt, hogy a szemtanúk szerint a Twist Olivér egyik előadásán még II. Rufus szemét is eltakarta az egyik megrázó jelenetnél. A kis kedvencnek igazán úri dolga volt, együtt étkezett a családdal, a perzsaszőnyegen foglalva helyet, ahova komornyik tálalta fel a finom falatokat.

A politikus még egy hivatalos vitát is nyugodt szívvel szakított félbe szeretett kutyái miatt. Mindkét eb egyazon sírban nyugszik.

2.) VII. Edward és királyi foxija, „Büdös”

VII. Edward drótszőrű fox terriere „Cézár vagyok. A királyhoz tartozom.” feliratú gallért viselt. Ennek ellenére az 1989-ben született kis blökit csak Büdösként emlegették az udvarban. A királyi eb az uralkodó ágya mellett, egy székben aludt, és saját lakája volt.

VII. Edward és kutyája, Cézár.

Miután gazdája 1910-ben elhunyt, Cézár a temetési menetben az elsők között vonult, megelőzve olyan előkelőségeket, mint V. György király vagy II. Vilmos császár.

Fabergé kalcedonból, rubinból, aranyból és zománcból készítette el a fox terrier képmását a király sírjára, amelyet a windsori Szent György-templomban helyeztek örök nyugalomra.

3.) Audrey Hepburn ölebe, Mr. Híres

A világ leghíresebb yorkshire terriere világhírű gazdája, a mára ikonná vált színésznő, Audrey Hepburn mellett Fred Astaire-rel is együtt játszott az 1957-es Mókás arc című filmben.

Audrey Hepburn és kutyája a Mókás arc című film forgatásán.

Köztudomású volt, hogy a kis yorkie, Mr. Famous (nevének jelentése híres – a szerk.) áll a legközelebb a színésznőhöz, aki maga is többször nyilatkozott így kedvencéről. Többnyire gazdája karjában, vagy biciklije kosarában utazva kapták lencsevégre Híres uraságot, aki számos magazin címlapján szerepelt.

Nem kisebb nevű fotós, mint Cecil Beaton is többször fotózta a híres párost. Mindezeket felsorolva minden túlzás nélkül mondható, hogy a kis yorkie egy a történelem leghíresebb kutyái közül.

Audrey Hepburn és férje, Mel Ferrer yorkshire terrierükkel 1957-ben a kaliforniai Bel Air Hotelben.

Sajnos a kiskutya élete tragikus véget ért: mikor Hepburn 1961-ben Los Angelesben forgatta A gyerekek órája című filmet, kutyáját elgázolták. A balesetet követően férje, Mel Ferrer egy másik yorkie-val ajándékozta meg.

4.) Nagy Sándor és Peritas

A történelmi feljegyzések szerint Nagy Sándornak nemcsak a jelzője volt nagy, de a kutyák iránti rajongása is: életében több mint 150 kutyát ajándékozott. Emiatt nehéz kideríteni, mi az igazság Peritas nevű kopójáról, akit állítólag annyira szeretett, hogy egy indiai várost nevezett el utána.

Vergilius, a neves ókori költő több művében is megemlékezik a harcos ebről. Peritas hol büszke oroszlánokat terít le, hol egy elefántot. Az állattal az egyik malliaiak ellen vívott csatában egy gerely végzett. A bátor kutya gazdája ölében lehelte ki a lelkét.

5.) Boatswain és Lord Byron

A költő, Lord Byron szerelmi élete sokak szemében nem volt túl erkölcsös, ám az állatok iránt érzett szeretet abszolút tiszta volt.

Lord Byron nagy állatbarát hírében állt.

Az érzékeny lelkű férfi háziállatainak listája tekintélyes: Byron medvét, rókát, majmokat, papagájt, számos macskát, sast, varjút, solymot, öt pávát, lovakat, egy törött lábú kecskét, két tengeri tyúkot és egy egyiptomi darvat is tartott. Mindezen jószágok mellett leghűségesebb társa mégis új-fundlandija, Boatswain volt.

A hű eb gazdája szerelmi életének is kulcsfigurája volt. Későbbi DNS-elemzések bizonyították, hogy a költő szíve hölgyeinek védjegyül adott hajtincsek többsége kutyaszőr. Byron olyannyira szerette kutyáját, hogy elhunyta után saját sírba temette.

6.) Sir Walter Scott klánalapító ebe

Minden mai dandie dinmont terrier kapcsolatban áll Sir Walter Scott hű négylábújára, Old Gingerrel. Az író maga is tenyésztette a fajtát, amely nevét az alkotó egyik regényéből, az 1814-es Guy Manneringből kapta. A műben az egyik farmert nevezik így, aki egy ivójátékon nyer egy alomnyi terriert. Scott gyakran ajándékozott is kutyát, többek között Wordsworth is kapott tőle egyet.

Sir Walter Scott regényéből egy kutyafajtát neveztek el.

7.) Sir Paul McCartney és a dalbéli „buta lány”

A Beatles 1968-as My dear Martha című dalát hallgatva könnyen gondolhatnád, hogy egy lányhoz szólnak a sorok. Pedig Martha valójában egy kutya volt! Pontosabban egy óangol juhász.

A nevezett dal Martháról:

Az ötödik, egyben legszőrösebb Beatles tagról annyit lehet tudni, hogy nagyon bújós volt. Utódja, Arrow szerepel McCartney Paul is Live című albumának borítóján.

Emellett még egy kutyás érdekesség a Beatles kapcsán, hogy a banda A Day in The Life című számának végén megszólal egy frekvencia, amit csak a kutyák hallhatnak.

Egy próbát megér: figyeld meg, hogyan viselkedik kedvenced a zeneszám hallatán.

8.) VIII. Henrik, az állatbarát király

VIII. Henrik nagy állatbarát hírében állt. Az uralkodó rajongott a görényekért, a kanárikért és a csalogányokért, a kutyafajták között pedig a spánielek, a beagle-ek és az agarak álltak a szívéhez a legközelebb.

VIII. Henrik rajongott az agarakért.

Henry kopói ezüst és arany tüskékkel kivert bársony nyakörvet viseltek, néhányat pedig gyöngyök és címer is díszített. Emellett a fehér selyemkabát is tipikus viselete volt a négylábúaknak, akiket rendszeresen meg is masszíroztak.

A király két kedvenc vadászkutyája Cut és Ball voltak. Amikor az ebeknek nyomuk veszett, jelentős jutalmat, 15 shillinget (ami ma 225 fontnak, azaz több mint 120 ezer forintnak felel meg) fizetett jutalmul a megtalálónak.

A Tudor-udvar hamar követte a fenséges példát, így a puffos ruhaujjak és fodros gallérok mellett a kutya lett a másik kedvelt divatkiegészítő. Emellett a hűvös templomokban az ebek lábmelegítőként funkcionáltak.

Mikor VIII. Henrik meghalt, 65 pórázt találtak a szekrényében.

9.) A skót királynő ölebei

A skótok gyermekkorában Franciaországba száműzött királynője, Mária nem kevesebb mint 22 öleb gazdájának ismerte el magát. Az uralkodó főként mopszokat, spánieleket és máltai terriereket tartott.

A szerencsétlen sorsú asszony nagyon fiatalon, mindössze 18 éves megözvegyült. Ekkor kedvenc fehér terrierjeivel visszatért Skóciába. Itt sem alakult jobban a sorsa. Nem sokkal később ismét özvegységre jutott, majd a történelem viharai börtönbe sodorták.

18 éven át élt fogságban az angliai Bess of Hardwick börtönben, szintén kis kedvenceivel. Börtönőre pedig arról számolt be, hogy a királynő gyakran hosszú órákat beszélgetett az állatokkal.

Egy skye terrier kísérte utolsó útjára a skótok királynőjét. A kivégzés alatt a szoknyája alatt rejtőzött.

Kivégzésére egyik hű társa, egy skye terrier is elkísérte, akit a szoknyája alá rejtett. Miután a királynőt lefejezték, az élettelen test megrándult. Így találtak rá a reszkető, csupa vér jószágra. A kutya nem volt hajlandó sem megmozdulni, sem ételt elfogadni, és röviddel gazdája távozása után meg is halt.

10.)  Joséphine Bonaparte szerencsés kutyája

Nem túl örömteli meglepetés várta hitvesi ágyában Bonaparte Napóleont, a francia hadsereg 1796-ban, az itáliai hadjáratból frissen hazatért parancsnokát. Mikor a nászéjszakáján bebújt volna kedvese, Joséphine mellé, a lepedőt félrehúzva egy mérges mopsz várta, aki gondolkodás nélkül meg is harapta a betolakodót. Ő volt Fortuné, felesége kedvence.

Napóleonnak fájdalmas meglepetést szerzett nászéjszakáján egy mopsz.

A harcias eb nemcsak a romantikus estét zavarta meg, de cinkosa is volt gazdájának. Az asszony az állat nyakörve alá rejtett üzenetek útján érintkezett a családjával, mikor a Les Carmes nevű börtönben raboskodott.

Napóleon és Fortuné végül megbékéltek, de az ebnek esze ágában sem volt elhagyni a házasfelek ágyát. Így onnantól kezdve hárman aludtak együtt, egészen addig, míg egy séf angol bulldogja halálra nem sebezte a mopszot.

híres kutyák királyi kutyák kopó kutya történelem kutya zeneszám kutyák az ókorban kutyás történelem ókor skye terrier történelem uszkár yorkshire terrier zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink