hirdetés

Ezeket a kutyákat az orruk tette híressé: ezért rajonganak valójában a bájos agarakért

László Enikő

2021. október 8

Ha a kutyák orráról van szó, leggyakrabban a szaglásuk jut az emberek eszébe. Ha annak méretéről, az extrém rövid szaglószervvel rendelkező ebekre gondolnak. A következőkben bemutatott kutyák azonban hosszú orruk által lettek százezrek kedvencei.

hirdetés

Az agarak híresek hosszúkás orrukról, ami rendkívül egyedi és kedves külsőt kölcsönöz nekik. Emellé társul nyúlánk, kecses alkatuk, aminek köszönhetően szélsebesen képesek cikázni. Míg az utóbbi években az agarak közül tipikusan a whippet volt az internet kedvence, mostanában egyre több orosz agár, azaz borzoj nyer népszerűséget. Ez pedig főként rendkívül hosszú orruknak köszönhető.

Eris, a leghosszabb orrú kutya

Bár hivatalosan nem igazolt a tény, hogy egy Eris nevű orosz agár rendelkezik a világ leghosszabb kutyaorrával, az internet népe kikiáltotta neki ezt a címet. De nem csak szaglószerve, nyúlánk teste is impozáns, gazdája szerint két lábon állva Eris 170 centiméter.

A Richmondban élő agarat 2018 nyarán vették magukhoz gazdái, akik nem tudtak elmenni a kutya lenyűgöző bája mellett. Akkor azonban még nem tudták, hogy lehetséges, hogy egy rekordert vesznek magukhoz. De Eris egyre csak nőtt a hónapok múlásával, mára pedig már orra hossza elérte a 31 centimétert. Sétáltatás közben az emberek megállították őket, hogy Eris nagy méretei felől érdeklődjenek. De a kutya nem csak a szomszédai körében, hanem az interneten is igazi hírességgé vált. Instagramját majdnem 250 ezren követik, Tiktok-oldalát pedig több mint 650 ezren.

Az orosz agár egy óriás fajtának számít, marmagassága akár több mint 80 cm is lehet. Azonban elég ritka, ezért sokan megdöbbennek, amikor ekkora agarat látnak.

Eris örökbefogadásakor figyelmeztették a gazdáit, hogy a kutyának túlharapása van, és előfordulhat, hogy problémák lesznek fogazatával. Ugyanis a fogak idővel felsérthetik, átszúrhatják az állat ínyét, aminek következtében el kell távolítani azokat. Gazdája, Lily azt mondja, Erisen nem látni, hogy problémái, esetleg fájdalmai lennének. Az ételt ugyan könnyen elejti, több ideig rágja, de teljesen egészséges.

A kicsi orosz hölgy, Esper

Espert, a szintén borzoj fajtájú kutyát gazdája gyakran emlegeti My Little Russian Lady-ként, ami Az Én Kicsi Orosz Hölgyemet jelenti. TikTok-csatornájukon már több mint egymillióan követik őket. Elsősorban Esper nem mindennapi külseje (az orosz agarakra jellemző hosszú orr, karcsú és magas termet), bája, illetve gazdája videóinak témája miatt is nagyon népszerű. Jake Chattman számos kutyákról szóló, érdekes, vicces és egyben edukációs anyagot tölt fel az oldalra. Bemutatja, milyen az élet két ekkora kutyával (ugyanis már két orosz agárral is büszkélkedhet), de emellett igyekszik komolyabb témákra is felhívni a figyelmet, ezzel próbálja elkerülni azt, hogy az emberek csupán azért vegyenek maguk mellé egy borzojt, mert megtetszett nekik egy videóban.

Lapsha, aki az orrával hódít Instagramon

Lapsha, az orosz agár gazdája nem titkolja kutyája Instagram-oldalán, hogy annak impozáns orrát szeretné megmutatni a nagyvilágnak. Persze a képek szöge is sokat számít, de mindenki láthatja, hogy Lapsha bármilyen optikai tuning nélkül is elismerésre méltóan hosszú szaglószervvel rendelkezik. Gazdájának csupán annyi a célja ezzel, hogy mosolyt csaljon követőinek arcára.

(Kép: Getty Images Hungary)

agár borzoj híres kutyák hosszú orrú kutyák orosz agár rekord

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!