hirdetés

Hatalmasak, bátrak, szelídek: a legnagyobb kutyafajták

Bodri Melissza

2021. július 5

Sokan imádják az aprócska ölebeket, ám vannak olyanok, akik kimondottan a nagytestű kutyákért vannak oda. Ezek a hatalmas termetű ebek nem csupán megjelenésükben, hanem személyiségükben is különlegesek.

hirdetés

Valakiben a nagydarab, termetes jószágok félelmet, másokban viszont tiszteletet ébresztenek. Aki egy méretes négylábút választ maga mellé, annak tisztában kell azzal lennie, hogy mekkora az állat hely- és mozgásigénye, illetve tudja kezelni, kordában tartani. A megfelelő szocializáció, a szakszerű nevelés elengedhetetlen a gigantikus négylábúak számára. Emellett fontos tudni, hogy az adott fajtának milyen speciális szükségletei vannak. Az viszont biztos, hogy ezek a szőrös kedvencek is éppen olyan imádnivalóak és hűségesek, mint kisebb társaik! Cikkünkben 5 fajtát mutatunk be.

A világ legnagyobb kutyafajtája, a német dog

A német dogot (melyet dán dogként is szoktak emlegetni) a világ legnagyobb kutyafajtájaként tartják számon. Ez a gigantikus jószág ősi múlttal rendelkezik, annak idején használták vadászatra is, ám manapság inkább családi kedvencként él a gazdájuk mellett. Bár méretei miatt sokaknak megfordulhat a fejében, hogy ez a fajta való-e gyermekek mellé, szerencsére a német dog igazán szeretetteljes fajta, aki jól kijön a gyerkőcökkel. Nem hiába nevezik őket szelíd óriásoknak, hiszen nagyon jó családi kutyák válhatnak belőlük ám nagy termetük miatt nem árt ügyelni!

Az aprócska csivava és a hatalmas német dog között órási különbségek vannak.

Nápolyi masztiff, a masszív eb

Ez a megtermett, tekintélyes, olykor félelmet keltő eb ősi történelemmel bír. Annak idején a tulajdonosok vagyonának és testi épségének megőrzésére tenyésztették. Impozáns méretei és képességei miatt feladatát tökéletesen ellátta, és napjainkban is remek őrző kutyának bizonyul. Ugyanakkor nem túl ugatós fajta, inkább a csendesség jellemző rá. A nápolyi masztiff családi kutyának is megfelelő, aki nagyon ragaszkodó tud lenni a környezetéhez. Ám fontos a kölyökkori szocializáció, hogy kiegyensúlyozott, megbízható felnőtt állat válhasson belőle.

A hatalmas nápolyi masztiff.

Ír farkaskutya, a megtermett óriás

A régen szarvas- és farkasvadászatra használt, bozontos, egyesek szerint kissé zord küllemű eb manapság nagy népszerűségnek örvend. A tekintélyes jószágot ugyanakkor szakszerűen kell nevelni, és mozgásigénye miatt inkább kertes házban, nagyobb portán javasolt tartani. Az ír farkaskutya vadászkutya révén a kisebb állatokat üldözheti is, ezért nem árt résen lenni. Bár ránézésre félelmet kelthet, szereti a gyerekek társaságát, és nagyon jól érzi magát egy szerető, gondoskodó közegben.

Az ír farkaskutya igazán termetes.

 

Újfundlandi, az életmentő négylábú

Ez a fajta sokak számára ismerős lehet a J. M. Barrie író által kitalált népszerű gyerekmese, a Pán Péter Nanájaként, hiszen a történetben szereplő kutya is egy újfundlandi volt. Ebből is következik, hogy a fajta nagyon szereti a gyerekeket, és megbízható kedvenc a mindennapokban. A négylábú a hullámok között is nagyon otthonosan érzi magát, régen a kanadai halászok mellett tett jó szolgálatot. Nem csupán az ő mesterségükben bizonyult hűséges segítőtársnak, hanem az életmentésben is. A fajtát az angol költő, Byron egyik verse (Felirat egy újfoundlandi kutya síremlékére) is ismertté tette. A szerzőt a költemény megírásában a saját kutyája ihlette meg. A poéta négylábú barátja ugyanis egy újfundlani kutya volt, aki a Boatswain névre hallgatott.

Újfundlandi kölyökkutya.

Bernáthegyi, a türelmes jószág

A népszerű fajtáról általában az a kép jut az emberek eszébe, hogy egy megtermett bernáthegyi áll a hófödte hegyvonulatok között, nyakában rumoshordót hordozva. Nem csoda, hiszen a szelíd, bátor, megbízható állat a lavina okozta balesetekben eltűnt utazók megmentőjeként szerzett hírnevet magának. Az okos, ragaszkodó eb nagyon jól érzi magát családi kutyaként, aki helyigénye miatt inkább kertes házba való. A fajtához számos legenda is köthető. Az egyik legnépszerűbb szerint Barry, a Szent Bernát-kolostor bernáthegyije nagyon sok bajba jutottat mentett meg a biztos fagyhaláltól.

(Képek: Getty Images Hungary)

bernáthegyi ír farkaskutya legnagyobb kutyafajták mentőkutyák nagytestű kutya nagytestű kutya otthon nápolyi masztiff német dog óriás kutyák őrző-védő kutyák újfundlandi kutya vadászkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!