hirdetés

Az örök dilemma: kint vagy bent jobb a kutyának? Így jelzi, mi a jó neki!

Bodri Melissza

2021. március 22

Vannak, akik a lakásban szeretik tartani kedvencüket, mások viszont arra esküsznek, hogy az ebnek az udvaron a helye. Rengeteg nézőpont van, de vajon mi az igazság? Kint vagy bent jobb négylábú barátodnak?

hirdetés

Ha valaki szeretne kutyát, és nincsen kertje, akkor bizony lakásban fogja tartani. Persze vannak olyan fajták, melyek esetében el sem lehet képzelni, hogy folyamatosan az udvarban éljenek: ilyen például a csivava vagy a máltai selyemkutya. Ám mi történik, ha egy nagy mozgásigényű jószágot választasz magad mellé a lakásba? És mi van akkor, ha kertes házban élsz, és egyáltalán nem szeretnéd beengedni a kutyust a négy fal közé? Akárhogy döntesz, nem árt, ha pár dolgot észben tartasz!

Kutya a lakásban

Ha az ebet a lakásban szeretnéd tartani, attól függetlenül, hogy van-e kerted, jó ha tisztában vagy pár dologgal. A kutya igényli a társaságot, a gazdi jelenlétét. Ugyanígy az embernek is jó, hogy ha van mellette valaki, akihez hozzászólhat, akit megsimogathat. Ráadásul, ha kedvenced mindig szem előtt van, akkor te is hamarabb észreveszed a betegségeket, a viselkedésbeli problémákat.

Ugyanakkor mindig gondoskodnod kell a kellő mennyiségű mozgásról, és fontos lefektetni bizonyos szabályokat is: hova ugorhat fel, hova nem, a szobatisztaságra nevelésről nem is beszélve! Ha vendéget fogadsz, nem árt tisztázni előtte, hogy a kutyát a lakásban tartod, így elkerülhetők kényelmetlen szituációk (például ha valaki allergiás rá). Fontos a bunda szakszerű ápolása is, hiszen vedlési időszakban bizony a bútorokat ellepheti a szőr.

Ha a kedvenced a kertben él

Ha az eb egész évben a kertben lakik, akkor nem szükséges szobatisztaságra nevelni, és nagyobb a mozgástere is. Ez utóbbi az energikusabb kutyáknak előnyös lehet, de ne feledkezz meg arról, hogy akkor is minden nap foglalkozni, játszani kell vele, ha állandóan a szabad levegőn tartózkodik! Az sem jó, ha a kültéren tartott jószág mindig kennelben van, számukra is fontos a mozgás! Továbbá a kinti kutyusoknál fontos a megfelelő védelem az időjárási viszontagságok ellen, például a téli hidegben vagy a nyári hőségben. Emellett gondoskodni kell a kerítés biztonságáról, hogy az eb ne szökjön meg és meg kell szüntetni az egyéb fizikai veszélyeket is (például éles tárgyak a földön hagyva).

Ezekre nem árt odafigyelni

Ahány ház, annyi szokás, ezért mindenki maga dönti el, mi a jó neki és négylábú kedvencének. Ám van pár szempont, melyeket érdemes átgondolni, hogy a kutyus biztos jól érezze magát a bőrében.

Hallgass a kutyára!

Tapasztald ki, hogy mi a jó neki! Ha ismered a személyiségét és olvasol a kutya jelzéseiből, akkor tudni fogod, mikor érdemes sétálni vinni! Legyen akár kültéri vagy beltéri az állat, ezek egyértelmű utalások lehetnek: nyüszögés, izgatott farokcsóválás, ugatás.

Milyen típusú, fajtájú a kedvenced?

A fajta is nagyon sokat elárul a személyiségről! Vannak kevésbé mozgékony és vannak kifejezetten aktív blökik. Ha ezt észben tartod, és ismered a fajtajelleget, nem érhetnek meglepetések. Például egy mopsz kiváló társ lehet lakásban, de egy németjuhász inkább kültéri ebnek való. Persze ez nem jelenti azt, hogy utóbbit nem lehet lakásban tartani, hiszen kellő mozgással bármelyik négylábú élhet kiegyensúlyozott életet. Ha kertes házban élsz, és a kutya szívesen tartózkodik odakint vagy kevésbé akar bejönni, az egyértelmű jel lehet, hogy több időt szeretne a szabadban tölteni.

Óvd az egészségét!

Nem mindegyik ebnek van vastag bundája, ezért fontos a téli hidegre felkészülni: például meleg kabáttal, jól szigetelt házzal. Kinti tartás esetén különösen fontos figyelni kedvenced egészségét és fizikai állapotát. Ha a rövidszőrű kutya nagyon remeg odakint a téli hónapokban, valószínűleg fázik.

Törődj eleget vele!

Nagyon fontos, hogy – akár kint, akár bent él négylábú barátod – foglalkozz vele minél többet! Egy panelben élő eb is lehet magányos, ha nem tartózkodsz egész nap otthon, és hiába áll a kutyus rendelkezésére az egész kert, ha nem játszol vele eleget. Egy tanulmány szerint már egy simogatás is képes oxitocint, vagyis boldogsághormont termelni. Éppen ezért akárhol él, foglalkozzunk vele minél többet és figyeljünk az igényeire!

(Képek: Getty Images Hungary)

benti kutya kert kinti kutya kutya a kertben kutyatartás lakás szobakutya tartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!