hirdetés

Hogyan szoktasd a lakáshoz kinti kutyusodat? A fokozatosság elengedhetetlen!

László Enikő

2023. január 18 - Képek: Getty Images Hungary

Abban az esetben, ha kutyád mindig is kinti kedvenc volt, nehéz lehet bentre szoktatni. Sokaknak furcsa lehet, de bizony néhány eb inkább a kinti létet preferálja, például akkor, ha ezt szokta meg, vagy sűrű bundája miatt egyáltalán nem esik nehezére kint lenni, a lakás benti melege pedig annál inkább zavarja.

hirdetés

Az okok tehát különbözőek lehetnek. Előfordulhat azonban, hogy a kinti kutya családja lakásba költözik, az ebnek pedig meg kell tanulnia a négy fal között élnie. És nem, nem minden kutya veti magát örömmel a kanapéra, némelyiküknél ez egy hosszadalmasabb folyamat.

Ha a kinti kutyádat lakáshoz szeretnéd szoktatni, az lehetővé teszi számára, hogy szocializálódjon a családdal, és biztonságban legyen a házon belül. Ha még sosem volt bent, nehéz lehet neki hozzászokni az új környezethez, ezért nagyon fontos a fokozatosság és a türelem.

Hogyan szoktasd a lakáshoz kinti kutyádat?

Először is kezdd azzal, hogy pórázon viszed be kutyádat a lakásba. Érdemes nagyon finom jutalomfalatokkal csábítani, különösen akkor, ha ódzkodik attól, hogy bemenjen. Ez mentett kutyák esetében gyakori, hiszen sokukat esetleg bántották, ha megközelítette a lakást.

Eleinte csak néhány percre vidd be, különösen akkor, ha láthatóan nem érzi jól magát. Naponta többször gyakoroljatok, de csak rövid ideig. Attól függően hosszabbítsd meg a bent töltött időt, hogy mennyire érzi magát komfortosan kedvenced. Eközben folyamatosan adj neki finom falatokat, és érdemes játékát, pokrócát vagy valamilyen személyes tárgyát is elhelyezni a lakásban, hogy érezze azok szagát.

Jó trükk az is, ha az ajtó környékén szétdobálsz finomságokat, ez még inkább biztatja kedvencedet arra, hogy bemenjen, és felfedezzen. Ezt sokat gyakoroljátok, és idővel kutyád fel fog oldódni. A lényeg a fokozatosság és a türelem. Ha kedvenced láthatóan rosszul érzi magát, semmit se erőltess. Amennyiben kutyád már komfortosan érzi magát, vedd le róla a pórázt, és hagyd, hogy felfedezze a lakást. Azonban, ha ki akar menni, ne akadályozd meg ebben.

Etetési tipp, hogy kedvenced komfortosabban érezze magát lakáson belül

Amikor kint megeteted a kutyád, érdemes egy akkora szőnyeget a tálja alá tenni, amire még ő maga is ráfér. Minden étkezésnél erre tedd a tálat, és ügyelj arra, hogy kedvenced is ezen álljon vagy üljön. Amikor végzett az evéssel, vedd el a szőnyeget. A következő etetésnél pedig ismét vedd elő. Amikor bentre szoktatod kedvencedet, vidd magaddal ezt a szőnyeget is, és kutyád itt kapjon enni. Ha nem akar bemenni, vidd ki a szőnyeget, de az ajtóhoz közel helyezd el, és itt adj neki enni. Nagy értékű jutalomfalatokkal az ajtóhoz csalhatod, ha viszont túlzottan ideges, engedd, hogy visszamenjen a kertbe. A cél az, hogy kedvenced nyugodtan egyen a szőnyegén a négy fal között.

A házirend

Egy kinti kutya számára furcsa lehet a lakás, és számos új szabállyal kell megismerkednie. Sok dolog van, amihez nem érhet, esetleg felugorhat a pultra, asztalra vagy akár be is vizelhet, hiszen nem szobatiszta. Ez lehet a legnehezebb része a kinti kutyák lakáshoz szoktatásának. Kedvenced megszokta, hogy bárhol, bármikor könnyíthet magán. Amikor bent lakik, kedvencednek meg kell várnia, hogy kividd sétálni vagy kiengedd az udvarra. Azt is meg kell tanulnia, hogy nem jelölheti meg a ház területeit, függetlenül attól, hogy milyen jó illatúak.

Ha alaposan szemmel tartod az első napokban, megfigyelheted, mik azok a jelzések, melyekkel kedvenced arra utal, hogy ideje kimenni. Lehet, hogy elkezd körözni, szagolgatni a falak mentén, vagy elhagyja a szobát, esetleg odamegy a bejárati ajtóhoz. Vidd ki a szabadba, és dicsérd meg, ha jelez. Ha pedig baleset történik, maradj nyugodt és ne szidd meg. Ebben a cikkünkben bővebben írtunk a szobatisztaságról, ha még egy kis segítségre lenne szükséged.

benti kutya kinti kutya kutya a lakásban nevelés szobatisztaság tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink