hirdetés

Kutyád állandóan felugrál az asztalra és a konyhapultra, hogy ellopjon néhány falatot? 5 módszer, amivel leszoktathatod róla

László Enikő

2022. szeptember 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyával való együttélés számos előnnyel jár. Társaságot, szórakozást, valamint a szeretet és odaadás végtelen forrását biztosítják. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ebekkel élő emberek boldogabbak és egészségesebbek. Röviden: a kutyák nagyszerű kiegészítői mindennapi életünknek. Már amikor megfelelően viselkednek.

hirdetés

Kevés dolog bosszantóbb vagy kínosabb annál, mint amikor a kutyád felugrik az asztalra vacsora közben, vagy a konyhapultról emel le egy-egy finomabb falatot. Akár vendégek, akár család előtt, akár egyedül, az eb felugrálása az asztalra vagy a konyhapultra zavaró. A jó hír azonban az, hogy meg lehet tanítani kedvencedet arra, hogy hanyagolja ezt a viselkedést. Mutatjuk, hogyan!

Nem csak illetlen, de veszélyes is

A kutyák opportunisták, és minél sikeresebben szereznek ételt a konyhapultról vagy az asztalról, annál inkább próbálkoznak. A konyhapulton, asztalon masírozás azonban nemcsak bosszantó, nem higiénikus, de veszélyes is. Egy óvatlan mozdulat, és kutyád mancsa megcsúszhat, és az eb leeshet. Esetleg leverhet valamit, például egy kést vagy egy üvegből készült edényt. A kutyák pedig nem mérik fel ennek kockázatát, a finom étel viszont annál inkább csábítja őket.

1. Rövidtávú megoldás

A hozzáférés blokkolása babakapu használatával vagy a kutyád másik helyiségbe helyezése, ha vendégek vannak nálatok, az egyik módja annak, hogy ne legyen lehetősége felugrálni. De ezzel csak fizikailag akadályozod kedvencedet, tanulni aligha fog belőle.

2. A parancsok ismerete

Az ül, a fekszik és a marad parancsok rendkívül hasznosak. Ha kedvenced ezeket ismeri, akár ilyen helyzetekben is használni lehet a vezényszavakat.

3. A képzeletbeli vonal

Dolgozz a képzésen úgy, hogy képzeletbeli vonalat húzol a padlón, és tanítsd meg kutyádat, hogy maradjon amögött. Ha megpróbál átkelni, óvatosan blokkold a testeddel, amíg ismét vissza nem vonul a vonal mögé. Amikor a vonal mögött marad, különböző időközönként jutalmazd meg, és a területet pozitív helynek fogja látni. Időbe és türelembe fog telni, amíg a kutyád megtanulja ezt a képességet, ezért fontos, hogy folyamatosan blokkold a hozzáférést, és dicsérd, amikor kedvenced jól cselekszik.

4. Helyedre!

1. lépés

Határozz meg egy helyet a házban, ahová kutyád elvonulhat, ha pihenne, vagy távol kell lennie a zűrzavartól. Ennek a helynek kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie, játékokkal a közelben. Ezt a helyet nem szabad büntetésnek tekinteni. Ehelyett a kutyád kuckója hasonló lesz egy kis nyugalom szigetéhez, ahol jutalomfalattal vagy játékkal szórakoztathatja magát.

2. lépés

Kezdd kutyád kiképzését úgy, hogy egy kis finomságot teszel a helyére. Ha odamegy, kapjon még egy falatot és sok dicséretet.

3. lépés

Ismételd meg a fenti lépést, amíg kutyád megbízhatóan a helyére nem megy egy finomsággal. Ha ez megtörténik, adj hozzá egy parancsot, például „helyedre”. Mondd ki a vezényszót, amikor a falatot a kívánt helyre dobod, és jutalmazd még egy finomsággal kedvencedet, ha odament.

4. lépés

Ismételd meg és gyakorold kutyáddal a feladatot, időnként ne dobj jutalmat, majd teljesen hagyd el, amíg csak parancsra nem megy a helyére. Jutalmazd és dicsérd meg, amikor az ágyába megy. Lassan meg kell hosszabbítani az ágyon fekvés idejét, mielőtt egy finomsággal jutalmaznád kedvencedet. Ha ismeri a „marad” vezényszót, használhatod ezt a parancsot is, hogy a helyén maradjon.

5. lépés

A „maradj” paranccsal gyakorolj együtt kutyáddal, hogy a vacsora végéig a helyén maradjon. Ügyelj arra, hogy adj neki egy játékot, csontot vagy más tárgyat, hogy elfoglalja magát, amíg a helyén van.

5. Le!

1. lépés

A „le” tanítására a legjobb, ha rajtakapod kedvencedet, amikor felugrik az asztalra, a pultra vagy más tárgyra. Készíts elő jutalomfalatokat miközben vacsorázol vagy főznél, és kezdődhet a gyakorlás.

2. lépés

Amikor kutyád felugrik a pultra vagy az asztalra, tegyél egy falatkát az orra elé, mondd ki a „le” parancsot, majd a falattal vedd rá kedvencedet, hogy a földön legyen. Amint a lába a földön van, azonnal add oda neki és dicsérd meg.

3. lépés

Ismételje meg ezt a lépést, amíg kutyád megbízhatóan és gyorsan le nem megy a földre. Ha ez megtörténik, válts a parancs önmagában történő használatára, csali nélkül. Ha az eb lemegy, bőségesen jutalmazd.

4. lépés

Miután kutyád megbízhatóan reagál a parancsra, kezdd el meghosszabbítani azt az időt, amikor a lába a padlót éri, és csak ezután kapjon jutalmat. Ez megakadályozza, hogy felugorjon annak érdekében, hogy csemegét kapjon a parancs végrehajtásáért.

A parancs előnye, hogy sok különböző helyzetben használhatod. Például akkor, ha nem akarod, hogy kedvenced felugráljon a vendégekre vagy mancsait az asztalra helyezze.

felugrálás kiképzés kutya leszoktatása nevelés neveletlen kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink