hirdetés

Ezek a tárgyak jelenthetnek veszélyt kutyádra: nem is gondolnád, hogy baj lehet belőlük!

László Enikő

2021. november 12

Otthonunk egyes tárgyai már annyira megszokottak számunkra, hogy nem is gondolnánk, hogy akár komoly sérülést is okozhatnak kedvencüknek. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

Nemcsak leendő, de már rutinos gazdáknak is érdemes átfésülni a lakást, hogy valóban kutyabiztos-e. Ugyanis egyes hétköznapi tárgyak komoly sérülést okozhatnak kutyádnak, ha az véletlen megrágja, megeszi, megissza vagy magára borítja. Ha kedvenced csak most fog érkezni otthonodba, érdemes azt gyerekbiztossá tenni, hiszen ami számukra biztonságos, az négylábú társad számára is.

A csokoládét sose hagyd őrizetlenül!

Szobanövények

A szobanövények két dolog miatt is veszélyesek a kutyákra nézve. Egyrészt könnyedén magukra boríthatják őket az ebek, másrészt igen sok közülük mérgező. A liliomfélék, leanderek, különböző pálmák, nárciszok vagy akár az aloe verák is veszélyesek lehetnek a kutyák számára. Lehetőleg ne tarts ilyen növényeket otthonodban, vagy ha mégis, olyan helyen, ami kellő magasságban és lehetőleg stabil felületen vannak. A vékony állványokat ugyanis az ebek könnyen magukra boríthatják.

Bár az aloe igen hasznos, gyógyhatású növény, a kutyák számára hasmenést okoz, ha elfogyasztják.

Tisztítószerek és gyógyszerek

A tisztítószereket és a gyógyszereket fontos, hogy olyan helyen tárold, ahol kutyád biztosan nem férhet hozzá. A furfangosabb ebek számára egy fiók vagy ajtó kinyitása nem nagy kunszt. Lehetőleg zárható vagy kedvenced számára magasan lévő helyen tartsd a takarítószereket, gyógyszereket, hogy még véletlenül se férhessen hozzá. A vegyszeres mérgezés rendkívül veszélyes és sajnos gyakran halálos is.

A tűzhely veszélyei

Mondani sem kell, egy tűzhely vagy egy azon forrásban lévő edény tartama mennyire veszélyes. Ha kedvenced hajlamos felugrálni vagy ételeket elcsenni, jobb, ha számára a konyha tiltott terület. Erről a szokásról természetesen érdemes leszoktatni, hiszen egy óvatlan pillanatban akár a forró olajat is magára ránthatja.

Mérgező ételek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bizonyos ételek egészségtelenek, sőt akár halálosak is lehetnek a kutyák számára. Ezeket nem elég nem adni nekik, de el is kell zárni előlük, hiszen kiszagolhatják és el is csenhetik egy óvatlan pillanatban. Ilyen mérgező élelmiszer lehet például a csokoládé; cukros, zsíros vagy sós ételek; szőlő; xilit; nyers tészta; szilánkos csontok; de a kávé vagy az alkohol is.

Szedd össze a szennyest!

A különböző, apró ruhadarabok is veszélyt jelenthetnek kedvencedre. Az állatorvosok műtőasztalán sajnos gyakori vendégek azok az ebek, akik lenyeltek egy-egy zoknit. Sokszor a ruhadarab hánytatással nem is tud távozni a gyomorból, így műtéti beavatkozásra van szükség. A kutyák egyébként szívesen csenik el gazdáik fehérneműit, hiszen azt szeretett kétlábújuk feromonjai itatják át.

Óvatosan a vezetékekkel

Főleg a kölyökkutyákat fenyegeti az a veszély, hogy olyat is megrágnak, ami akár az életükbe is kerülhet. Ide sorolandó az elektromos vezeték is. Ezért érdemes azokat minél jobban eldugni és nem hozzáférhetővé tenni, hogy megelőzd a bajt. Ha kutyádat áramütés érte, áramtalanítsd a készüléket, és ha szükséges, azonnal kezdd el az újraélesztést. Ilyen esetben minél előbb állatorvoshoz kell juttatni kutyádat, hiszen görcsös rohamok és égési sérülés is történhet az áramütés erősségének függvényében.

Illóolajok

Manapság egyre divatosabb a különböző illóolajok párologtatása. Nem csoda, hiszen számos jótékony hatásuk ismert, emellett pedig kellemes illattal árasztják el a szobát. Ez azonban a kutyákra veszélyes lehet, főleg bizonyos illatok, mint a teafaolaj vagy az eukaliptusz. Egyes esetekben asztma is kialakulhat az érzékeny kutyáknál, de egyéb légúti problémák, könnyezés és nyáladzás is előfordulhat.

Veszélyes eszközök

A kölyökkutyák vagy a szorongó ebek hajlamosak rendezkedni, mikor a gazda nincs otthon. Ilyenkor előfordulhat, hogy kipakolnak néhány fiókot, feltúrják a szekrény alját. Fontos, hogy veszélyes eszközöket, például ollót, késeket, bicskát ne tarts olyan magasságban, ahol kedvenced hozzáférhet. Pakolászás közben ugyanis súlyosan megsebesíthetik magukat. A kutyák kreatívak. Rengeteg dologgal tudják magukat bajba sodorni, ezért legjobb, ha semmi olyan eszköz nem marad elöl, ami árthat nekik. Ilyen lehet például akár egy gyertya vagy egy távirányító is, amiből gond nélkül kihámozzák az elemet.

(Képek: Getty Images Hungary)

áramütés kutya áramütés mérgező ételek mérgező növények otthoni veszélyek vegyszer veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!