hirdetés

Ne hagyd elöl a kávédat, ha kutyát tartasz: halálos méreg lehet számára!

Buzgó Csilla

2021. március 3

Sokan el sem tudják képzelni, hogyan lehet kávé nélkül indítani a napot, ám a kutyák köszönik szépen, nem kérnek belőle.

hirdetés

A kávé rendkívül erős stimuláns az ebek számára, anyagcseréjük ráadásul sokkal lassabban dolgozza fel az emberekénél, ezért még kis mennyiség is árthat az egészségüknek.

Ne gondold tehát, hogy egy kiskanál a reggeli italodból nem lesz rá hatással! Ugyan egy nagytestű kutyus életveszélyes tüneteket valószínűleg nem produkál ennyi kávé elfogyasztását követően, szervezetének akkor is pluszmunkát jelent a számára teljesen fölösleges táplálék feldolgozása.

Mi történik a kutya szervezetével, amikor kávét fogyaszt?

Testsúlykilogrammonként 150 mg koffein már halálos lehet a kedvenced számára. Másfél deci instant kávéban akár több mint 100 mg is rejtőzhet, és ha a kutyus az édes íztől megrészegülten fellefetyeli az egészet, bizony kellemetlen tünetekre számíthat. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • remegés
 • szapora szívverés
 • hányás, hasmenés
 • hiperaktivitás
 • magas vérnyomás
 • a szokottnál több ugatás, vonyítás, nyüszögés

Súlyosabb esetben:

 • légzési nehézségek
 • rohamok
 • láz
 • kóma
 • halál

A súlyos szimptómák kialakulásához az ebnek testméretéhez viszonyítva igen nagy mennyiséget kell meginnia vagy ennie, ám ne hidd, hogy egy kis kóstoló nem árt meg! Ugyan nem feltétlenül lesz tőle beteg az állat, de diszkomfortérzetet okozhat neki, erre pedig értelemszerűen semmi szükség, hiszen szervezete tökéletesen nélkülözni tudja azt az egy kanál tejszínhabos capuccinót.

Milyen forrásokból juthat a kutyus koffeinhez?

Természetesen nem csak főzött vagy instant kávé formájában juthat az állat szervezetébe. Egyes édességek, mint például a tiramisu vagy akár egy kávés bonbon is sok lehet egy kisebb testű eb számára. Az energiaitalos dobozt sem jó ötlet őrizetlenül hagyni, mert az édes illat vonzhatja a kíváncsi, torkos kutyust.

A csokoládé szintén tartalmaz koffeint fő hatóanyaga, a teobromin mellett, mely szintén halálos lehet az eb számára még kis mennyiségben is. Minél sötétebb, töményebb a csoki, annál veszélyesebb az állatra nézve.

Továbbá gondosan zárd el előle a fogyókúrás táplálékkiegészítőket, mert gyakorta ezek is a koffein erejével érik el anyagcsere-serkentő hatásukat.

Nem csak a koffein, az efféle feldolgozott termékek magas cukortartalma is káros a kutyusok egészségére, nagy mennyiségben ugyanis hasnyálmirigy-problémákat okozhat.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy koffeinmentes kávét kaphat-e kedvenced. Nos, tény, hogy ebben a változatban alig, de azért akad némi koffein. Tehát nem annyira veszélyes, mint a normál kávé, ám akkor sem jó ötlet kísérletezni vele.

Mi a teendő, ha a kutyád véletlenül kávét ivott?

Az első és legfontosabb feladat: figyeld a tüneteket! A kezdeti jelek a koffeintartalmú étel vagy ital bekebelezésétől számított fél órán belül jelentkezhetnek és akár 12 órán át gyötörhetik az állatot, hacsak nem kerül addig orvoshoz. A rendelőben általában meghánytatják szegény párát, illetve gyógyszereket rendelhetnek el a rohamok megelőzése vagy megszüntetése céljából, továbbá vérnyomáscsökkentő gyógyszert adhatnak neki.

(Képek: Getty Images Hungary)

kávé koffein kutya kávé mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!