hirdetés

Mit ehet a kutya hányás után?

Szénási Szimonetta

2024. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád elrontotta a gyomrát vagy betegségét hányás kíséri, fontos, hogy megfelelő gondoskodással segíts neki mihamarabb megerősödni.

hirdetés

Bízunk benne, hogy felelős gazdiként megfogadod a már sokszor hangoztatott intelmünket, és kizárólag olyan ételt adsz kedvencednek, ami valóban neki való! Ám így is megeshet, hogy a mohó eb elcsen valamit az asztalról, vagy úgy túleszi magát, hogy visszaköszön az étel. Ezen felül számos betegség tünete is lehet, hányás után pedig minden esetben speciális ellátást igényel a kutya.

Hányást követően ne kínáld étellel a kutyát!

A jó helyzetfelismerés fontossága

Ahogy a PetMD állatorvosi szakoldalon is hangsúlyozzák, a hányást kiváltó okok széles skálán mozognak az egészen enyhétől az akár életveszélyes állapotig. Így az első és legfontosabb teendőd, hogy felmérd, mitől lett rosszul a kutya. Túlette magát, és az étel jött vissza? Vagy rosszabb, és valamilyen mérgező anyagot nyelt? Szemmel láthatóan beteg?

Vegyél számításba minden eshetőséget, és mérd fel a terepet! Ha kedvenced mellett ott árválkodik az üres sült húsos tál, akkor minden bizonnyal megvan a baj forrása. Ha azonban levert, bágyadt, erőtlen, megy a hasa, lázas, illetve bármilyen egyéb tünete van, akkor inkább betegségre vagy mérgezésre gyanakodhatsz.

Nagyon fontos, hogy minden esetben konzultálj az állatorvosotokkal, nehogy egy téves helyzetfelismerésből komolyabb gond legyen!

Mi számít vészhelyzetnek?

A szakemberek szerint a 3 hányás 24 óra lefolyása alatt már mindenképp aggodalomra ad okot, ám a nagyon fiatal, az idősebb, illetve bármilyen egészségügyi gonddal élő állat esetében azonnal orvosi beavatkozás kellhet.

A véres hányadék, illetve a gyors állapotromlás is vészhelyzetet jelentenek. Ha pedig kutyád csak öklendezik, de nem jön fel semmi, úgy  lehet, hogy valami megakadt a torkán, ami fulladáshoz vagy perforációhoz vezethet.

Az intenzív hasmenéssel párosuló hányás pedig a kiszáradás kockázata miatt nem tűr halasztást.

Milyen egészségügyi panaszok vezethetnek hányáshoz?

  • bélparaziták,
  • gyulladásos bélbetegségek,
  • részleges vagy teljes bélelzáródás,
  • vírusos és bakteriális fertőzések,
  • krónikus vagy visszatérő hasnyálmirigy-gyulladás,
  • szervi működési zavarok (például vese- vagy májbetegség),
  • élelmiszerallergia vagy -intolerancia,
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatásai,
  • daganatos elváltozás,
  • mérgezés.

Enyhébb esetekben is fontos a megfigyelés

Ha kutyád csak kicsit elcsapta a gyomrát, vagy valami számára szokatlant evett, és amiatt hányt, továbbá az orvos is úgy ítéli meg, hogy nincs további teendőd vele, akkor az elkövetkező napokban az étrend szigorúbb szabályozására kell figyelned. Mit értünk ezalatt?

Általános szabály, hogy közvetlenül hányás után ne kínáld meg semmivel az állatot! A felkavarodott gyomorból valószínűleg rövidesen úgyis visszajönne, ez pedig csak ront a helyzeten. 12-24 órán át is tarthat az ételmegvonás, de mindenképp egyeztess róla legalább telefonon az orvossal, nincs-e ezzel kapcsolatban ellenvetése.

1 évesnél fiatalabb, idős, valamint beteg – főleg cukorbetegséggel vagy hasnyálmirigypanaszokkal élő – kutyát tilos böjtöltetni!

Itatni azonban kell, de azt is kontrolláltan: egyszerre csak kevés víz legyen a táljában, ezzel ösztönözve arra, hogy többször igyon keveset. (Ilyenkor sok eb hajlamos a hirtelen nagy mennyiségű vízfogyasztásra, ami szintén nem előnyös az érzékeny gyomor számára.) Az elfogyasztott mennyiséget mindig töltsd utána, nehogy kiürüljön az itató!

Többször igyon keveset!

24 óra múltán

Ha kedvenced panaszai enyhék, azaz egy nap leforgása alatt háromnál kevesebbet hányt, általános közérzete jó, ahogy a kedve is, úgy a böjtölés után fokozatosan elkezdhettek visszaállni az étkezésre.

Az első fogás mindenképp valami nagyon könnyű és kíméletes legyen, például egy kis főtt csirke vagy sovány marha rizzsel, esetleg főtt burgonyával.

A házi koszt veszélye, hogy a legtöbb fogás nem teljes értékű, így nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a szükséges ásványi, valamint tápanyagokat. Így hosszú távon hiánybetegség léphet fel az állatnál. Emiatt fontos, hogy mindig egyeztess szakemberrel – orvossal vagy kisállatokra specializálódott dietetikussal – kedvenced étkezéséről!

Állateledelekből is kaphatók kifejezetten gyomorkímélők. Egyes speciális tápokat az állatorvos is felírhat, illetve javasolhat.

A nedves tápok emészthetőség és hidratálás szempontjából mindenképp jobbak ilyenkor, így ajánlott azokkal folytatni a visszaállást.

Mennyit kapjon?

Az első étkezés alkalmával a megszokott adagnak mindössze a 10%-át, majd várj néhány órát. Ha nem jelentkezik semmiféle panasz, akkor a szokott adag negyedét is odaadhatod a kis lábadozónak. Amennyiben ismét több óra nyugalom következik, úgy megkaphatja az adagjának a felét. Tehát összesen, háromfelé osztva egy normál adag ételnek a 85%-át adtad oda a kutyának.

Másnap már egyben megkaphatja a szokásos porció felét, majd néhány óra múltán a maradékot. Így ketté bontottál egy étkezést.

A rizs a kutyák számára is jó diétás étel.

A rákövetkező nap a napi adagját bontsd háromfelé a szokásos napi ételmennyiséget.

Amennyiben semmiféle probléma nem jelentkezett, most már visszaállhattok a megszokott etetési rutinra. Panasz esetén azonban függeszd fel az étkezést, és keresd fel ismételten az állatorvost!

Hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudd kutyádat, ezt a listát mindenképp ismerned kell: azok az ételek szerepelnek rajta, amelyek mérgezést okoznak a kutyáknak.

bélgyulladás gyomor és bélgyulladás gyomorrontás hányás hasmenés mérgezés rosszullét

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink