hirdetés

Így ne rendezd a kerted, ha kutyát tartasz: meg is mérgezheted

Szénási Szimonetta

2024. március 6 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Vannak olyan növények, amelyeket jobb elkerülni kedvenced érdekében, mert irritációt, mérgezéses tüneteket okozhatnak.

hirdetés

A lelkiismeretes kertészek már nagy munkában vannak: eljött az ideje a fák, a veteményes és a virágágyások rendbetételének. Ám ha kutyád van, bizonyos növényeket jobb kerülnöd, de legalábbis nagy körültekintéssel elhelyezned, ugyanis mérgezőek; ezeket vesszük most sorra. Lássuk, hogy milyen az a kert, amiben a kutya is biztonságosan mókázhat.

A kíváncsi ebek sok mindent megkóstolnak a kertben /Fotó: Az Én Kutyám

1.) Kamilla

Ahogy az emberek, úgy a kutyák esetében is számos panasz természetes ellenszereként vetik be a kamillát: nyugtató, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatásáért hálásak lehetünk. Ám a feldolgozatlan gyógynövény bőrirritációt, hányást, hasmenést, étvágycsökkenést, allergiás reakciót, hosszú távú fogyasztása pedig vérzést okozhat.

2.) Muskátli

Vidéken már-már kötelező dísze a portának, tavasszal szinte minden ablakban megjelenik néhány cserép muskátli. Szerencsére ez a népszerű növény nem okoz súlyos problémákat, ráadásul a benne található geránium olaj jellegzetes íze miatt nem is igen szokták megrágcsálni az állatok (a szúnyogokat meg egyenese taszítja, így kiváló rovarriasztó), Ha mégis eszik belőle a kutya, az gyomorpanaszokat, hányást, étvágycsökkenést, illetve levertséget idézhet elő. Emellett a bőrrel érintkezve bőrirritáció léphet fel.

A muskátli nem csak szép, de hasznos ablakdísz is; ám okozhat problémát

3.) Boglárka

A rétek sárga éke a kertekben is gyakran pompázik, ám bármennyire apró és kedves, a boglárka cseppet sem veszélytelen. A virág olaja fájdalmas hólyagosodást okozhat – emiatt szerencsére nem is nagyon fogyasztják az állatok –, ám fiatalabb, idősebb, illetve rossz egészségi állapotú ebeknél már kisebb mennyiség is komoly problémát okozhat.

Boglárka

A hólyagok mellett duzzanat, viszketés, illetve kiütések jelentkezhetnek, ám súlyos esetben akár életveszélyes állapotot is előidézhet a növény. Ilyenkor véres vizelet, illetve véres hányás és hasmenés is figyelmeztethetnek a bajra, amihez erős nyáladzás, szédülés (mozgáskoordinációs gondok), illetve bénulás is társulhatnak. Legrosszabb esetben a mérgezés halálos.

Nagyon fontos, hogy ha úgy véled, kutyád olyan növényt (vagy bármit) evett, ami veszélyes lehet rá nézve, illetve a tünetek mérgezés gyanújára adnak okot, ne késlekedj, és azonnal vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal. Indokolt esetben, súlyos állapotú kutyával pedig ne a telefonhoz, hanem egyenesen a rendelőbe rohanj!

4.) Fátyolaszparágusz

Ennek a kint és bent is szépen pompázó növénynek a kis piros bogyóival kell nagyon vigyázni, amelyek szerencsére enyhébb tüneteket okoznak. Ezek lehetnek: hasi fájdalom, étvágytalanság, hányás, valamint bőrirritáció (pirosság, hólyagok, illetve gyulladás formájában).

Fátyolaszparágusz

5.) Liliom

A gyönyörű virág minden része életveszélyes: a levele, a szára, a virága, de még a víz is, amiben tartod, sőt, az illata is. Elsősorban a macskákat kell óvni tőle, de a kutyák esetében is okozhat mérgezéses tüneteket.

Még szaglászni se engedd a kutyádnak!

Mérgező szépségek

 

A liliomhoz hasonlóan a szintén több mint mutatós krókusz, a pompázatos nárcisz, valamint a finom és ártatlan küllemű gyöngyvirág is halálos mérget rejt.

6.) Eukaliptusz és a fűszerkert kincsei

Az egyre népszerűbb eukaliptusz, pontosabban a benne levő olaj legenyhébb esetben is irritációt, viszketést, bőrpírt okoz. Nagyobb mennyiségben azonban hányás, hasmenés, nyáladzás várható, továbbá neurológiai tünetek, mint letargia, zavarodottság is felléphetnek. Emellé a vérnyomás leesése is társulhat. Mindezek általában a fogyasztást követően néhány órával jelentkeznek.

Mik okozhatnak hasonló problémát?

 

A babér, a zsálya, a rozmaring, a kámfor, a teafa, valamint a bazsalikom is problémásak.

7.) Lantlevelű fikusz

A fikuszok nagyon népszerűek, és nyaranta a legtöbb háznál kikerülnek az udvarra. Ám a kutyásoknak vigyázni kell, ugyanis a növény fogyasztása fájdalmas gyomor-, illetve bélrendszeri panaszokat, külsőleg pedig bőrirritációt okot.

Fikusz

8.) Azálea

A kínaiak számára a nőiességet szimbolizáló gyönyörű növénytől is távol kell tartanod házi kedvenceidet, mert mérgezést okoz.

Az azálea igen ragyogó növény, de jobb távol tartani tőle kedvencedet

9.) Szágópálma

A PetMD állatorvosi oldal szintén a veszélyes növények közé sorolja a pálmafélét is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ne csak a növényre ügyelj!

A kertrendezés során ügyelj arra is, milyen műtrágyát, gyom-, illetve rovarirtószereket használsz. Ezek általában olyan vegyszerek, amikkel érintkeznie sem szabad az állatoknak, így kellő körültekintéssel használd őket, betartva a csomagoláson feltüntetett előírásokat.

Bár lehet, hogy fel sem merült benned, de a mulcs is gondot okozhat, hiszen gyakran kávézaccot is kevernek bele (ahogy sokan élnek azzal a praktikával, hogy a lefőzött kávéőrleménnyel tápozzák a virágaikat). Az ebben levő koffein pedig mérgező az állatokra.

Ugyanígy a metszést követően is figyelj oda, hova helyezed az ágakat. A legtöbb kutya megőrül a botozásért, ám a nem megfelelő méretű darabok felsérthetik az eb száját, lenyelve pedig fulladást, bélelzáródást, perforációt okozhat.

Ha szeretnéd biztonságos növényekkel teleültetni az udvarodat, ebben a cikkünkben sorra vesszük, melyekkel nem lesz gond.

hányás hasmenés kert mérgezés mérgező növény mérgező virág

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!