hirdetés

10 termék, amit soha ne adj a kutyádnak! Ez az összetevő mérgezést okozhat

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary

Csokoládé, szőlő, ételmaradék: vannak olyan ételek, amelyekről minden gazdi tudja, hogy nem szabad adni a kutyáknak, függetlenül attól, hogy kedvenceink milyen tüneményes kutyaszemmel néznek ránk. Vannak azonban olyan, rejtett összetevőket tartalmazó élelmiszerek is, amelyek életveszélyesek lehetnek szőrös barátainknak. Egy közülük különösen mérgező.

hirdetés

A xilit összetevőként már megannyi termék címkéjén megtalálható, de jó eséllyel egyetlen állateledel dobozán sem láthatjuk viszont, hiszen ha egy kutya fogyasztana belőle, mérgezés lenne a vége.

Néhány szó a xilitről

Az elsősorban diétás élelmiszerekben, a cukor helyettesítésére szolgáló xilit egy a természetben, megannyi gyümölcsben, zöldségben és növényben – leginkább nyírfában – előforduló cukoralkohol, amelyet éppen ezért nyírfacukornak is neveznek. És ez az az összetevő, amelynek semmi keresnivalója egy kutya szervezetében. Ezt támasztja alá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is, amely bár megerősítette a xilit emberi fogyasztásra vonatkozó biztonságosságát, szerintük ugyanez nem mondható el négylábú kedvenceink esetében. A nyírfacukor fogyasztása miatt ugyanis veszélyesen alacsonyra zuhan a kutyák vércukorszintje, amely az FDA szerint akár halálos is lehet, sőt már elég egy kis mennyiség a nagy inzulinfelszabaduláshoz.

Emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, a kutyáknak viszont halálos méreg is lehet a xilit

Gyanakodjunk, ha ezek a tünetek

A xilitmérgezés tünetei meglehetősen ijesztőek, így ha hányást, letargiát, zavarodottságot, gyengeséget tapasztalunk a kutyusunknál, esetleg eszméletvesztés és rohamok is bekövetkeznek, jusson eszünkbe, hogy kedvencünk esetleg hozzájuthatott nyírfacukrot tartalmazó élelmiszerhez. Hasznos tudni, hogy a tünetek a xilit fogyasztása utáni 10. perctől egészen 24 órán át jelentkezhetnek, így állatorvosi megfigyelésre van szükség.

Figyeljünk, ha van otthon xilitet tartalmazó termék!

Bár a kutyák xilitmérgezésének legfőbb okozói a nyírfacukrot tartalmazó élelmiszerek, jó, ha tudjuk, hogy vannak más termékek is az otthonunkban, amelyeket a kutyusok érdekében kellő körültekintéssel kell használnunk. A Pawtracks.com most ezekből készített egy alapos listát, íme!

1. Fogkrém és szájvíz

Alacsony szénhidrát- és kalória tartalma miatt megannyi fog- és szájápolási termékben találhatunk xilitet, de még akkor se jusson eszünkbe használni, ha kellemetlennek érezzük a kutya leheletét. Válasszunk ilyen esetekre kifejezetten ebeknek készült termékeket!

2. Csokoládé és édesség

Még egy okkal több, amiért fontos távol tartanunk kedvencünket a csokoládétól és a különféle édességektől az az, hogy ezek is gyakran tartalmazhatnak nyírfacukrot.

Az édességekben gyakorta használnak cukorpótlóként xilitet

3. Cukormentes rágógumi

A kutyák xilitmérgezésének a cukormentes vagy az alacsony cukortartalmú rágó is a forrása lehet, amelyet ráadásul kedvencünknek nem is kell ahhoz sokat rágnia, hogy komolyan megbetegedjen. Ha van ilyen tehát a táskánkban, mindenképpen tartsuk azt zárva, és jobb, ha a konyhapulton vagy itt-ott hagyott rágót is elpakoljuk.

4. Étkezést helyettesítő turmixok

Mivel a xilit az egyik legnépszerű cukorhelyettesítő, gyakran megtalálható a fehérjeturmixokban is. Ne engedjük, hogy belenyaljon a kutya!

5. Cukormentes italok

Nem egy márka használ nyírfacukrot a különféle italaiban, így kockázatot jelenthet a kutya számára, ha beleiszik ezekbe.

6. Mogyoróvaj

Jól tudjuk, hogy a kutyák általában szeretik a mogyoróvajat, ezért különösen jó hír, hogy xilitet több nagy márka sem használ a termékeiben. Ám legyünk óvatosak, mert az olyan tégelyekben, amelyek a címkéjükön alacsony cukortartalomra vagy cukormentességre hívják fel a figyelmet, elképzelhető, hogy tartalmaznak xilitet is.

7. Ízesített zselatin

Talán sosem gondolunk rá, de éppen ezért kihagyni sem lehet a felsorolásból, hogy az ízesített zselatinok is gondot okozhatnak. Ezek ugyanis általában mesterséges édesítőszereket, köztük xilitet is tartalmazhatnak ugyanúgy, mint például a pudingok is, különösen, ha azok cukormentesek.

8. „Sovány” fagylalt

Lehet, hogy mi, emberek jobban érezzük magunkat, ha egy diétás desszertet fogyasztunk, de a kutyák nem, sőt! Bármennyire is csábítóak hát a különféle ízek és a sima textúra, a „light” fagylaltok gyakran tartalmazzák ezeket az ebek számára mérgező mesterséges édesítőszereket.

9. Zsírszegény vagy cukormentes joghurt

Bár a jégkrém lehet a legkézenfekvőbb gyanúsított, a „családjukba tartozó” különféle joghurtok is rejthetnek xilitet. Figyeljük ezek címkéjét is, és ha cukormentességet vagy édesítőszeres feliratot látunk rajta, inkább gyanakodjunk, hogy a cukrot xilitre cserélték.

Legyünk körültekintőek a különféle ízesített joghurtok esetében is!

10. Fűszerek

Mielőtt megosztanánk a kutyával az utolsó falat hamburgerünket, gondoljunk arra, hogy egyes ételízesítők is tartalmazhatnak nyírfacukrot.

Mit tegyünk, ha a kutya xilit mérgezés jeleit mutatja?

A VCA Hospitals szerint, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a kutyánk xilitet tartalmazó ételhez jutott, azonnal hívjuk az állatorvost!

A helyzet kritikussá válhat ugyanis, ha a kutya vércukor- vagy káliumszintje túl alacsonyra csökken, vagy ha a mája leáll.

A szakemberek azt tanácsolják, még akkor is kérjünk állatorvosi segítséget, ha nem vagyunk 100 százalékig biztosak abban, hogy mit evett a kedvencünk. Ha a kutya még a májelégtelenség kezdete előtt kezelésben részesül, általában teljesen felépül.

élelmiszer mérgezés mérgező élelmiszerek mérgező termékek nyírfacukor xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!