hirdetés

A konyhapultról és asztalról való lopkodás veszélyes a kutyáknak: így akadályozhatod meg!

Hangai Lilla

2023. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a probléma főleg a nagytestű kutyák esetében lehet igen kellemetlen, de a kisebbek is megoldják, ha elég nagy a motivációjuk. Nagyon bosszantó szokás ez a háziakra nézve, a kutya számára pedig veszélyes.

hirdetés

Ha a kutya az asztalról és a pultról lopkod és szeretnéd ebben megakadályozni, jó helyen vagy!

Főleg a nagytestű ebeknél lehet ez probléma.

Ezért veszélyes, ha a kutya a pultról és az asztalról lopkod

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy bár együtt élünk velük és családtagok, a kutyák állatok. A háziak elkaphatnak tőlük különböző betegségeket, ha beleesznek vagy belenyalnak a kint felejtett ételbe. Elég például a bélférgeket megemlíteni, igaz?

Rájuk nézve pedig ezek az ételek potenciális, akár halálos veszélyt is jelenthetnek. Bár számos olyan emberi élelmiszer van, amit a kutyák is biztonsággal ehetnek, sokkal több az olyan, amit nem. Nem tudsz minden percben a kedvencedre figyelni, főleg akkor nem, ha éppen munkában van. Nem érdemes kockáztatni, hogy valami olyasmit dézsmál meg, amibe bele is halhat. Mi is beszámoltunk már ilyen esetről, mikor szegény vizsla a xilittel készült süteményt dézsmálta meg. Itt elolvashatod a történetét.

Az asztalon és a pulton ráadásul olyan eszközök és tárgyak is vannak, amelyek megsebesíthetik a négylábút, ha a gimnasztika gyakorlat közben nem minden úgy sül el, ahogy azt tervezte. Kések, üvegpoharak és tányérok, elektromos eszközök – nem is soroljuk tovább.

A pultról vagy asztalról való lopkodás a kutya életébe is kerülhet.

A probléma megoldásánál fontos a proaktivitás

Talán erre eddig nem is gondoltál, de az asztalon vagy a pulton felejtett bármilyen élelmiszer még a legjobban nevelt kutyát is kísértésbe viheti, hogy megszerezze azt. Ezért igazán nem hibáztathatjuk őket, az ösztöneikben van. Az ebek opportunista élelemszerzők, ami egyszerűen azt jelenti, hogy ha lehetőségük van eleséghez jutni, azt nagyon ritkán hagyják ki.

Az esetükben már nagyon kis mennyiségű táplálék is elég lehet ahhoz, hogy felélessze az ösztöneiket. Így ennek a problémának a leküzdésének sikere leginkább abban áll, hogy soha, semmilyen élelmet ne hagyj kint a pulton és az asztalon. Hiszen ha soha nem talál ott semmit és nem csiklandozzák az orrát izgalmas illatok, amelyek innen csalogatják, nem fog az eszébe jutni, hogy felkapaszkodjon hozzájuk.

A kölyök és serdülő ebeknél az éberség elengedhetetlen. Minél korábban megtapasztalják, hogy ez a két felület érdektelen és izgalmaktól mentes, annál kisebb az esély rá, hogy később az asztalról való lopkodás problémává nője ki magát.

Főzés közben ezt persze nehezebb kivitelezni. A legjobb az – persze ha meg tudod oldani – ha az állat ilyenkor nem tartózkodik egyáltalán az említett helyiségben. Ilyenkor az elcsent élelmiszerek mellett olyan veszélyek is leselkedhetnek rá, mint a leeső éles vagy kemény tárgyak, a bugyogva forró víz, a siető jövés-menés vagy a forró sütő.

A „Helyedre!" parancs elsajátítása megoldás lehet a problémára.

Ezekre figyelj még

Ahogy arra már az előbb is utaltunk, az a legjobb, ha a kutya nincs is bent a konyhában, amikor éppen főzöl. Elsőre talán lehetetlennek tűnik ezt kivitelezni, ám ha ebben az időszakban egy másik helyiségbe küldöd, majd ott megjutalmazod valamilyen finomsággal, a kedvenc játékával vagy egy ételrejtvénnyel, ezt az időszakot pozitív dologként könyveli majd el magában és nem fogja feltétlenül szükségét érezni annak, hogy a nyomodban legyen, és a pulton keresgéljen.

A másik alternatív megoldás, ha megtanítod a kutyádnak, a „Helyedre!” parancsot. Ezzel bármikor könnyen elérheted, hogy a helyére menjen más szituációkban is. Itt írtunk arról, hogyan taníthatod meg rá kedvencedet.

A pultról és az asztalról való lopkodás korrigálása járhat kihívásokkal, ám ha következetes vagy a viselkedés javításában és az otthoni szabályokat illetően, fáradozásaid nem maradnak eredmény nélkül!

így neveld a kutyád kutya nevelése kutya viselkedése lopás otthoni veszélyek viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink