hirdetés

Az egészséges életmód egy vizsla életébe került

Molnár Enikő

2023. június 22 - Képek: Getty Images Hungary, The Putnam Way/Facebook

Ruby tragédiája közel 5 évvel ezelőtt történt, de nagyon tanulságos példája annak, hogy milyen problémát okozhat néhány falat étel.

hirdetés

Ruby gazdája egy online magazinban hívta fel a kutyatartók figyelmét egy emberek számára egészséges cukorpótló veszélyeire. A megfelelő tudás hiánya szeretett kutyájának életébe került, és hosszú napokon át tartó szenvedéssel járt. De mi is ez az édesítőszer, ami évente többezer kutya haláláért felelős? Ez a xilit, másnéven xylitol vagy nyírfacukor, ami egy kutya számára méreg.

Figyelni kell kedvencünkre, hogy ne lopjon ételt az asztalról.

Xilit, áldás vagy átok?

A xilit egy természetes alapanyagokból előállított édesítőszer, cukoralkohol, ami előfordul bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, kis mértékben. Ipari mennyiségben nyírfából vagy kukoricarostból nyerik ki a xilózt, amit utána átalakítanak xilitté. Az emberek számára egészséges is lehet, főleg, ha cukorbetegséggel élnek, mert alacsony a glikémiás indexe és a kalóriatartalma, így minimális inzulinválaszt vált ki. Nem véletlen, hogy bizonyos rágógumikban is megtalálható, mert fogszuvasodást gátló hatása van.

Ezért veszélyes a kutya számára a xilit

Az embereknél nem ismert életet veszélyeztető mellékhatás. Ha túl nagy a xilit-bevitel, akkor hasmenést okozhat, de ezen kívül nem problémás a fogyasztása, sőt, inkább jótékony hatása van. Ez a kutyáknál egyáltalán nem így van. Az ő szervezetükre méregként hat az édesítőszer, és nagyon hamar életveszélyes állapotba kerülhetnek. Ennek a fő oka, hogy a xilit gyorsabban a véráramba kerül, és nagy mennyiségű inzulin kiválasztásához vezet. Ez hirtelen vércukorszint csökkenést okoz, amit hipoglikémiának hívnak. Már 10-60 percen belül bekövetkezhet, és kezeletlenül már egy kis adag xilitol is életveszélyessé válhat, de sajnos a kezelés sem jelent biztos gyógyulást.

A kutyáknál nem csak alacsony vércukorszintet idéz elő, hanem a máj elégtelenséghez is vezethet, aminek jelei kb. 8 órán belül jelentkezhetnek.

A xilit hétköznapi méreg kutya számára.

Xilitol mérgezés tünetei:

Ha ezeket tapasztaljuk kedvencünkön, mindenképpen keressünk fel egy állatorvost, hogy mihamarabb ellátásban részesüljön.

 • Hányás
 • Hirtelen gyengeség és csökkent aktivitás
 • Tántorgó, támolygó mozgás
 • Koordinálatlanság
 • Ájulás
 • Rohamok

A tünetek egyes esetekben akár 24 óráig is észrevétlenek maradhatnak, ezért ha arra gyanakszunk, hogy xilit tartalmú ételt evett kedvencünk, mindenképp látogassunk el állatorvoshoz. Megtörténhet, hogy ott tartják megfigyelésre, ez nem baj, mert legalább rögtön orvosi figyelmet kap, ha előjönnek a tünetek és bebizonyosodik a probléma.

Miben lehet xilit?

Jóformán bármiben, de Amerikával ellentétben itthon kevésbé elterjedt. Ami egyáltalán nem meglepő, de fontos tudni, hogy a cukormentes élelmiszereknél nagyon valószínű, hogy ezt az édesítőszert használják cukorpótlásra. Az összetevőknél fel kell tüntetniük, hogy milyen édesítőszert alkalmaznak. Ha xilit, xylitol, nyírfacukor vagy E967 van ráírva a csomagolásra, akkor minél messzebb kerüljön a termék kedvencünktől.

Óvatosan adjunk kedvencünknek a nyári hűsítőkből, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs az ételben xilit.

Ezekre a termékekre érdemes odafigyelni:

 • Rágógumi
 • Cukormentes fagylalt
 • Néhány joghurt-főként az ízesítettek
 • Egyes földimogyoró krémekben is kicserélik rá a cukrot, bár ez hazánkban kevésbé elterjedt
 • Élelmiszereken kívül bizonyos vegyületeit fogkrémekben és dezodorokban is használják

Ruby története

Ruby egy 7 éves magyar vizsla volt, aki Angliában élt családjával. Gazdája brownie-t sütött, de a cukrot édesítőszerre cserélte, és a választása a xilitre esett. Ruby pedig elcsent belőle két szeletet. Nem tulajdonított ennek sok jelentőséget a gazdi, mert nem először történt, hogy a vizsla csokoládé tartalmú süteményt lopott, de eddig nem volt belőle baja. 36 órával később jelentkeztek nála az első tünetek, hányás és ájulás. 8 napig küzdöttek, de sajnos sikertelenül, már nem tudták megmenteni Ruby életét. Ha a gazdája ismerte volna a xilit mérgező hatását, és rögtön orvoshoz vitte volna a család kedvencét, valószínűleg sikerült volna megmenteni, főleg, hogy ilyen hosszú ideig tartott, hogy a tünetek megjelenjenek.

Ruby, kezelés alatt.

Nem csak a xilit volt káros a kutya szervezetére

A brownie csokoládéval készül, ami épp úgy, mint a xilit, mérgező lehet egy kutya számára. A teobromin tartalma miatt fejt ki ilyen hatást rájuk, mivel nagyon lassan tudják megemészteni, és így felhalmozódik a szervezetükben az anyag. Rubynak elsősorban nem ez okozta a nagyobb problémát, de nem kizárt, hogy emiatt nem tudott felépülni megfelelő mértékben a 8 napos intenzív kezelés mellett.

A csokoládé is komoly problémát okozhat kedvencünknek.

Kutyánk egészsége a mi felelősségünk. Ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül a társunk maradhasson, megfelelő gondoskodást igényel, ehhez hozzátartozik az is, hogy megakadályozzuk abban, hogy olyan ételeket egyen, amik árthatnak neki. Balesetek sajnos még a legodaadóbb és legfigyelmesebb gazdiknál is megtörténhetnek, ezért fontos, hogy ne bagatellizáljuk el a helyzetet és ne szégyenlősködjünk, ha orvoshoz kell vinni kedvencünket, hiszen az élete múlhat rajta.

brownie csokoládé édesítőszerek magyar vizsla mérgezés tragédia xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink