hirdetés

Ehet a kutya a húsvéti sonkából? Két fűszer miatt is nagyon kell vigyázni vele!

Szénási Szimonetta

2023. április 6 - Képek: Getty Images Hungary

Húsvét közeledtével fontos megvitatni, adhatsz-e kedvencednek az ünnepi sonkából. Komoly oka van, miért lehet veszélyes!

hirdetés

Ahogy minden ünnepnek, úgy a húsvétnak is megvannak a tradicionális étkei, amelyek között előkelő helyen áll, ha nem a központban, a húsvéti sonka. Ami érthető, pláne, ha valaki tartja az ünnepet megelőző böjtöt. A szerető gazdik pedig semmi jótól nem fosztanák meg kedvencüket, így ebből a finomságból is örömmel adnának neki. De vajon ehet a kutya sonkát? Tisztázzuk ezt a kérdést, mielőtt nekiálltok együtt katonázni!

A nyers hús és a só veszélyei

A sertéshús természetes – értsd feldolgozatlan – formában biztonságos fehérjeforrás a kutyák számára. Ebből kiindulva a sonkával sincs semmi gond. Ám rengeteg múlik az étel előkészítésén és elkészítésén! Egyrészt nyersen semmiképp se adj kedvencednek disznóhúst, hiszen azzal olyan parazitáknak teszed ki, mint a trichinella.

Ha kedvenced nyers sertéshúst fogyasztott, és az alábbi tüneteket észleled, akkor azonnal fordulj állatorvoshoz!

 • hányás
 • hasmenés
 • merevség
 • láz
 • gyomorfájdalom

A húsvéti sonka esetében pedig az előkészítéssel van a probléma. Mivel ezt a húsfélét általában pácolják, ami bőven tartalmaz sót, így hiába főzik meg, már egyáltalán nem biztonságos az ebek számára!

A kutyák szervezete ugyanis nem igényli az olyan mennyiségű sót, mint az embereké (bár a humán orvosi vélemények szerint az emberi sófogyasztás is túl magas.) Egy egészséges felnőtt kutyának naponta minimum 5 mg, maximum 13 mg sóra van szüksége testsúlykilogrammonként az egészségmegőrzéshez. A kutyáknak készült termékeket úgy készítik el, hogy azok ennek az igénynek megfeleljenek. Ám a házi koszt, így az ünnepi asztalra szánt sonka is többet tartalmazhat a megengedettnél.

Sómérgezés

A tartósan magas sófogyasztás ahogy nálunk, úgy az ebeknél is különféle panaszokat okozhat – mint magas vérnyomás, érelmeszesedés, vízvisszatartás, vesebetegség – súlyosabb esetben, azaz egyszeri nagyobb adag fogyasztása esetén pedig sómérgezés is kialakulhat. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:

 • hasmenés
 • hányás
 • görcsök, rohamok
 • bágyadtság, módosult tudatállapot, „részeges” járás
 • fokozott szomjúság és vizeletürítés
 • hasi fájdalom, ödéma
 • láz

Ez az állapot szintén azonnali orvosi ellátást igényel!

A csípős fűszerek

A só mellett a sonka ízesítéséhez a legtöbb háztartásban borsot is használnak, ami a sóhoz és a többi csípős fűszerhez hasonlóan szintén nem tesz jót a négylábúaknak.

Mi a helyzet a többi ünnepi finomsággal?

A sonka mellett a húsvét további tipikus csemegéi a különféle csokoládéfigurák, a házi sütemények, esetleg a likőrök, a tojás, valamint a torma és a friss zöldségek, köztük az újhagyma. Vegyük sorra, ebből mit ehet kedvenced!

A listából abszolút tiltólistásak a csokik és a kakaótartalmú édességek, az alkoholos italok, valamint nagy mennyiségben a hagymafélék, ezek ugyanis mind mérgezőek az ebek számára! A torma a csípőssége miatt terhelheti meg az állat gyomrát, míg a sütemények magas cukor- és zsírtaralmuk miatt vezethetnek gyomorrontáshoz. Ezen felül, ha van bennük mazsola, szintén megmérgezheted vele a kutyát.

Így maradt a tojás (hacsak nem allergiás rá!), amiből a legjobb a főtt változat, vagy a kevés zsiradékon elkészített tükörtojás, illetve rántotta.

Az együtt töltött idő a legfontosabb!

Mindezek miatt ne csüggedj, és ne érezd úgy, hogy kutyád kimarad a jóból. Ugyanis a kutyák ízérzékelése merőben eltér a tiedtől. Míg az emberek körülbelül 9 ezer ízlelőbimbójuk van, aminek köszönhetően számos ízvariánst és -kombinációt meg tudnak különböztetni, addig az ebeknek mindössze 1700 körüli ez a szám. Így nem is élnek át akkora gasztronómiai élvezeteket, mint mi.

Etesd az életkorának, egészségi állapotának és ízlésének megfelelő tápokkal, vagy főzz neki a számára is biztonságos módon, az ünnep fényét pedig emeld több közös játékkal, sétával és egyéb minőségi elfoglaltsággal. Hidd el, ez a legjobb, amit neki adhatsz!

alkohol allergia csípős ételek csoki csokoládé ehet-e a kutya sózott húst ételallergia hús húsvét kutya ehet sósat kutya etetése mérgezés mit ehet a kutya nyers hús tiltott ételek tojás ünnep ünnep kutyával ünnepi veszélyek a kutyára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink