hirdetés

Fontos, hogy kutyád szeresse az ételét: így derítsd ki, hogy jó dolgában válogat-e, vagy nyomós oka van rá

Szénási Szimonetta

2023. január 2 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyatartóként sokan szembesülnek vele, hogy kedvencük nem eszi meg a kirakott ételt. Több oka lehet az elutasításnak. Az alábbiakban nemcsak azt segítünk eldönteni, miért válogat az eb, de tanácsot is adunk a megfelelő étrend kialakításához.

hirdetés

Kezdő gazdiként talán a legnehezebb eldönteni, mivel etesd kutyusodat. A boltok polcain megszámlálhatatlan márka és típus sorakozik – nem beszélve a házi kosztról, illetve a nyers étkezésről, amelyeket külön cikkekben már tárgyaltunk. Ráadásul még a leggondosabban megválasztott étek esetében is előfordulhat, hogy a jószág éppen hogy csak megszagolja, és már el is fordul a táltól. Vegyük sorra, mire érdemes ügyelni a táp kiválasztásakor, és mit tehetsz, ha mégis válogat a kutya.

Életkor, fajta, egészségügyi problémák

A megfelelő étrend összeállításakor az alábbi szempontokat kell figyelembe venned:

  • Mennyi idős a kutyád?
  • Milyen fajta?
  • Van-e valamilyen egészségügyi panasza?

A legegyszerűbb az életkor alapján való választást megindokolni, hiszen ahogy a gyerekek és a felnőttek esetében, a kutyáknál is más a tápanyagigénye egy fejlődésben levő szervezetnek, illetve egy kifejlett, vagy már öregedő négylábúnak. Nem ajánlott felnőttnek szánt eledellel etetni egy kölyköt, ahogy fordított esetben sem teszel jót az állatnak. Sokan talán nem is gondolják, de a szenior ebeknek is megváltoznak a szükségletei. Szerencsére a gyártók minden korosztályra gondolnak.

A fajta olyan szempontból meghatározó, hogy összefügg az eb méretével, valamint életmódjával. Egy nagy testű munkakutya másként eszik, mint egy kicsike öleb. A felnőtt kutyáknak szánt tápokat leggyakrabban kis-, közepes és nagytestű kutyák szerint kategorizálják.

Nagyon fontos, hogy az egészségi állapotának megfelelő étellel etesd szőrös barátodat! Az ízületi problémák, a gyomorpanaszok, a különféle ételallergiák és -intoleranciák, illetve a túlsúly, sőt az ivarosság is szempont. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy egyeztess az állatorvosotokkal, aki segít eldönteni, melyik a kutyád számára legoptimálisabb menü.

Bolti vagy házi?

Gyakori vitaindító, hogy a boltban kapható tápok vagy a házi koszt megfelelőbb-e az ebek számára. Mindkét oldal mellett vannak pro és kontra érvek. Amit ennek kapcsán ezúttal hangsúlyozni szeretnénk, az az, hogy bármelyik mellett is döntesz, ügyelj arra, hogy meglegyen jószágod számára a megfelelő energia- és tápanyagbevitel. Magyarán mennyiségben és minőségben is eleget kapjon.

Általánosságban az mondható, hogy egy kutya napi energiaszükséglete 20-30 kalória/kilogramm. Ez az, ami ahhoz kell, hogy ne veszítsenek a súlyukból. Aktívabb napokon ez több is lehet. Emellett a házi koszt kapcsán nem lehet elégszer kiemelni, hogy vannak úgynevezett tiltólistás ételek, amiket szigorúan tilos a kutyáknak adni, mert mérgezőek! Ilyen többek között a csokoládé, illetve minden kakaótartalmú fogás, az alkohol, a hagyma vagy a szőlő is.

Milyen veszélyei vannak a nem megfelelő táplálásnak?

  • Alul- vagy túltápláltság
  • Vitaminhiány, és annak következtében kialakuló, akár súlyos betegségek
  • Rossz emésztés, amelynek jelei: rossz lehelet, illetve a hányás és/vagy hasmenés

Miért nem eszik a kutya?

Ha jószágodnak kellő körültekintéssel, az orvossal egyeztetve választottál tápot, és mégsem eszi, annak több oka is lehet. Egyrészt lehet, hogy nem ízlik neki. Ha nem okoz neki semmilyen panaszt, de mégis csak ímmel-ámmal fogyasztja, akkor próbálj meg más ízvilágút. Például ha ez csirkés volt, lehet, hogy kutyádnak a marha jobban fog csúszni.

Lehet, hogy az állag nem megfelelő. Előfordulhat, hogy az addig élvezettel ropogtató kedvenced valamilyen egészségügyi okból nem eszi meg az elé kirakott száraztápot. Ilyen esetben gyanakodhatsz valamilyen szájüregi problémára. Ellenőrizd barátod pofáját, van-e benne sérülés, de a rossz fogak és a fogkő is okozhatják a bajt. Ha kell, vidd el orvoshoz!

Máskor valamilyen betegség áll az étvágytalanság mögött. Ha kutyád megfázott, sőt lázas, és nem igazán eszik, az normális jelenség. Itasd, és várd meg, hogy magától visszatérjen az étvágya. Néha azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ha valamilyen krónikus panasz vagy tartós fájdalom húzódik meg a háttérben, azt sokszor te nem, csak az állatorvos tudja megállapítani. Ilyen egészségügyi okok lehetnek a már említett fogproblémák, a szájüregi sérülések, a gyomor – és emésztési panaszok, de akár daganatos megbetegedés is okozhatja az étvágycsökkenést.

Ha csak válogat

Amennyiben kizártatok minden egészségügyi panaszt, és csak az maradt, hogy blökid egyszerűen válogatós, akkor az alábbi praktikákkal próbálkozhatsz.

1.) Rotációs etetés

A módszer roppant egyszerű: többféle ízesítésű ételt kell váltogatnod, hogy kedvenced ne unjon rá. Fontos, hogy csak lassan vezess be bármilyen újat, és nem kell túl gyakran cserélgetned a különféle étkeket, nehogy abból legyen a baj.

2.) Kombinált etetés

A „nedves” ételt, azaz a konzerveket kombináld a száraztápokkal, így textúrájában is izgalmas lesz kutyádnak az étel. Arra ügyelj, hogy a konzervek kalóriatartalma alacsonyabb, így ehhez mérten egészítsd ki száraz falatokkal.

3.) Jutalomfalatok

Számos csemege kapható a kutyák számára, amiket többnyire tanításhoz vagy jutalmazáshoz szoktak használni, és változatosabbá teszik az étkezést is.

alultáplált alultáplált kutya beteg kutya betegség betegség jelei daganat etetés étkezés étkezési nehézségek fog fogak fogak betegsége kutya etetése őszi etetés túletetés túlsúly túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink