hirdetés

Tényleg magasabb a kutyák fájdalomküszöbe? Igenis megérzik, ha megütik őket!

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 2

Érdekes kérdés, hogy vajon az állatok éreznek-e olyan mértékben fájdalmat, mint az ember? Hiszen egyes legendák, szóbeszédek úgy tartják, hogy sokkal magasabb a fájdalomküszöbük. Ez azonban nem feltétlen igaz, sokkalta inkább evolúciós okai vannak annak, hogy a kutyák elrejtik előlünk azt, ha szenvednek.

hirdetés

Az valójában nem is kérdés, hogy éreznek-e fájdalmat az állatok, a vita tárgya sokkalta inkább az, hogy milyen mértékben tapasztalják meg ezt. Mark Becoff evolúciós biológus szerint az állatokból  – hasonlóképpen az emberhez – érzelmi reakciókat vált ki a komolyabb fájdalom megélése. A professzor szerint ugyan arra nincsen pontos bizonyíték, hogy milyen mértékű szenvedést élnek át az állatok, de annyi bizonyos, hogy cseppet sem érzéketlenek.

A kutyák is éreznek fájdalmat, csak kevésbé intenzíven, mint az emberek.

Miből tudhatjuk, hogy fájdalmat érez?

Az állatok nem tudják kommunikálni, milyen mértékű fájdalmon mennek keresztül, ezért gyakran úgy gondolhatjuk, hogy nem is érzik azt. Ám ha figyelmesen odafigyelünk a metakommunikációjukra, látjuk, hogy ők is képesek jelezni számunkra, hogy nem érzik jól magukat. Ilyen jelek lehetnek, ha az állat meglehetősen levert, esetleg kedvetlen, netalán inaktív. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy bizony a kutyus fájdalmat érez, és szüksége lehet orvosilag felírt fájdalomcsillapító szerekre.

Szükséges-e a fájdalomcsillapítás?

Annak ellenére, hogy régebben azon az állásponton voltak az állatorvosok, hogy még műtét után sem szükséges a fájdalomcsillapítás, a modern kutatások azt mutatják, hogy a gyógyszert nem kapott ebek sokkal agresszívabban viselkednek társaiknál. Ebből egyértelműen látható, hogy bizony az állatok képesek szenvedni, és teljesen indokolt a fájdalomcsillapító használata. Annak oka, hogy ezt a kínlódást nem igazán mutatják ki, evolúciós vonatkoztatásokra vezethető vissza. Ugyanis a sebesült állat a vadonban sokkal könnyebb zsákmány, mint az egészséges, így automatikusan ezeket fogják először megtámadni a ragadozók. Éppen ezért a kutyák ösztönösen rejtik el azt is, ha komolyabb fájdalomon mennek keresztül.

Érdemes lehet fájdalomcsillapítót adni nekik, hogy kevésbé szenvedjenek.

A tartós fájdalom következményei

Szintén kutatások bizonyítják, hogy a tartós szenvedés a kutyáknál is számos vegetatív következménnyel jár. A hosszan tartó fájdalom  – hasonlóképpen az emberhez –  leterheli és kimeríti az agyat, illetve legyengíti az immunrendszert. Példának okáért az idős kutyákra kifejezetten jellemző, hogy reumatikus problémákkal élnek együtt, ami folyamatosan hasító fájdalommal jár. Amennyiben ez az eset áll fent, akkor feltétlen szükséges a folyamatos fájdalomcsillapítás, hiszen kínlódik az állat.

Érzelmi fájdalmat éreznek a kutyák?

Valószínűleg nemcsak fizikai, de emocionális fájdalmat is éreznek az állatok. A kutatók nem csupán az emberszabásúakon figyelték meg az érzelmi okokra visszavezethető kínlódás jeleit, hanem a kutyákon, macskákon, bizonyos madarakon is. Arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos esetekben depresszióhoz hasonló tüneteket képesek produkálni, mint például a levertség, az étvágytalanság vagy esetenként visszahúzódás.

Természetesen az a tény, hogy az állatok éreznek fájdalmat, számos olyan morális kérdést vet fel, melyek tekintetében elgondolkodtató, hogy a különböző állatkísérletek mennyire helyénvalók. Felmerülhet az is, hogy azok a vadászok, horgászok, akik eddig arra hivatkoztak, hogy az állatok nem éreznek az emberhez hasonló szenvedést, azok hogyan számolnak el azzal a ténnyel, hogy mára már kutatások bebizonyították, hogy ez a felvetés hamis. Hasonlóképpen megtalálható a kutyákban az a specifikus ideghálózat, mely a fájdalom feldolgozásért felelős.

(Képek: Getty Images Hungary)

fájdalomcsillapító fájdalomérzet fájdalomküszöb kutya érzelmi intelligencia kutya fájdalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!